ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Αρχίζουν νέα έργα για να... σωθούν τα ημιτελή έργα στον Αχελώο

Σύντομα η προκήρυξη διαγωνισμού για τις εργασίες συντήρησης των έργων του Αχελώου, που έχουν κοστίσει περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ, αλλά μένουν αναξιοποίητα.

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τις εργασίες συντήρησης των ημιτελών έργων του Αχελώου και συγκεκριμένα του καθαρισμού των σηράγγων εκτροπής του φράγματος Συκιάς, της επισκευής της επένδυσής τους και των επεμβάσεων στην είσοδο – έξοδο της σήραγγας. Πρόκειται για έργο που είναι απαραίτητο για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και την προστασία των υφισταμένων κατασκευών.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει και την εγκατάσταση συστήματος προειδοποίησης στην περίπτωση φραγής των σηράγγων από φερτά υλικά έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε θύματα ή χαθούν περιουσίες εξαιτίας της αδυναμίας του Ελληνικού Δημοσίου να αποφασίσει επί δεκαετίες την τύχη των έργων στον Αχελώο. 

Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν λύσεις ώστε να αξιοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν, τα έργα τα οποία κόστισαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ και εδώ και χρόνια παραμένουν ημιτελή. Η μεγάλη σήραγγα, μήκους 17,4 χιλιομέτρων, μέσω της οποίας τα νερά του Αχελώου θα μεταφέρονταν στην άλλη πλευρά της Πίνδου για να φτάσουν στον θεσσαλικό κάμπο, έχει διανοιχθεί, αλλά κινδυνεύει με κατάρρευση αφού μόνο σε μικρό τμήμα της έγινε η απαραίτητη επένδυση. 

Το φράγμα Μεσοχώρας και ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Γλύστρας έχουν αποσυνδεθεί από την εκτροπή του Αχελώου αλλά δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να έχει κόστος περίπου 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παρουσιάσει σχέδιο επαναλειτουργίας το οποίο δεν προχώρησε αφού εκκρεμούν πολεοδομικά ζητήματα, αποζημιώσεις, κ.α. Κάποιοι είχαν ρίξει στο τραπέζι τη συνεργασία της ΔΕΗ με στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να λειτουργήσει το φράγμα Μεσοχώρας αλλά και αυτή η λύση δεν αντιμετωπίζει τις πολεοδομικές και λοιπές εκκρεμότητες. Όσο για το φράγμα Συκιάς, έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ χωρίς να ολοκληρωθεί ποτέ.

Υπολογίζεται πως θα χρειαστούν άλλα 350 εκατ. ευρώ για να ξηλωθούν τα ημιτελή έργα στον Αχελώο ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξουν πλημμύρες και άλλα προβλήματα στην περιοχή, στην περίπτωση που αποφασιστεί οριστικά να εγκαταλειφθεί το σχέδιο «μερικής εκτροπής» που προτείνουν κάποιοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός με γαλλικό μοντέλο: Ποιοι παράγοντες θα τον καθορίζουν

Ο πληθωρισμός για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού και η αγοραστική δύναμη του μέσου μισθού θα καθορίζουν από το 2028 τον κατώτατο μισθό. Σε ποιες περιπτώσεις δεν θα ισχύει ο μαθηματικός τύπος.
budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πολιορκία» από δικαστές για 13ο - 14ο μισθό, «νάρκες» στον προϋπολογισμό

Ανοίγει πάλι η συζήτηση για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, παρότι έχει εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ποιες κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις απειλούν τον κρατικό προϋπολογισμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από τους κατασκευαστές για τους πόρους του Ταμείο Ανάκαμψης

Επισημαίνουν τους κινδύνους απωλειών λόγω καθυστερήσεων και ζητούν την παράταση της διάρκειας του Ταμείου. Τα μέλη του ΣΤΕΑΤ θεωρούν μονόδρομο την εφαρμογή των Πρότυπων Προτάσεων. Τι ειπώθηκε στη γενική συνέλευση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθιές πληγές στις δημόσιες συμβάσεις, έξαρση στις απευθείας αναθέσεις

Την ανάγκη εργαλείων που θα βάλουν ανάχωμα στις «φωτογραφικές» διατάξεις και τις απευθείας αναθέσεις επισημαίνει νέα έκθεση της «διαΝΕΟσις». Στο μικροσκόπιο η ιδιωτική επίβλεψη των έργων και οι αδικαιολόγητα μεγάλες εκπτώσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άλμα στις κατασκευές με έργα άνω των 50 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026

Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου για τα επόμενα χρόνια με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ - ΤΜΕΔΕ. Ελλείψεις εργατικού δυναμικού και η χρηματοδότηση των εταιρειών οι βασικές προκλήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακτινογραφία στην περιουσία του κράτους: Από καρέκλες μέχρι τα... F-16

Για πρώτη φορά το Δημόσιο προχωρά στην καταγραφή της περιουσίας του. Η καταγραφή αφορά στα πάντα, από κομπιούτερ και έπιπλα, μέχρι ορυκτά και ενεργειακά αποθέματα και οπλικά συστήματα.