ΓΔ: 2345.34 0.72% Τζίρος: 277.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Δώδεκα χρόνια... φαγούρα για μια μελέτη δημοσίου έργου

Από τον Φεβρουάριο του 2009 «παλεύουν» εννέα μελετητικά γραφεία με τη μελέτη για το έργο της διασύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνιο Οδό και πήραν προθεσμία να την τελειώσουν τον Ιούνιο 2021.

Όσοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί επί χρόνια η τεχνική και μελετητική ωρίμανση των έργων στην Ελλάδα μπορούν να εξετάσουν όσα έχουν συμβεί με την μελέτη του οδικού έργου διασύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό.

Η σύμβαση της μελέτης, με προϋπολογισμό 4,45 εκατ. ευρώ, είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2009 με χρόνο ολοκλήρωσης 18 μηνών, δηλαδή τις 11 Αυγούστου 2010. Με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Υποδομών έχει εγκριθεί παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης της μελέτης μέχρι 30-6-2020. Πριν από λίγες ημέρες, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή δόθηκε νέα δωδεκάμηνη παράταση για την ολοκλήρωσή της μελέτης τον Ιούνιο του 2021, δηλαδή 12 χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης!

Εκτός από τη… δωδεκαετή περίοδο ολοκλήρωσης της μελέτης, το ενδιαφέρον είναι πως τη σύμβαση του 2009 είχε υπογράψει κοινοπραξία εννέα μελετητικών γραφείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κάποια από τα ισχυρότερα της χώρας. Και, όμως, ούτε τα εννέα μελετητικά γραφεία κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ελληνική γραφειοκρατία και το απίστευτο μοντέλο σχεδιασμού των μεγάλων έργων στη χώρα μας. Για παράδειγμα, για να προχωρήσει η μελέτη έπρεπε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο κάτι που έγινε αρκετούς μήνες μετά την ολοκλήρωση της συμβατικής προθεσμίας.

Μόλις ολοκληρώθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι, προέκυψε αλλαγή για σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα. Τον περασμένο Απρίλιο υπήρξε και νέα αλλαγή στο σχεδιασμό και συνεπώς χρειάζεται νέα αλλαγή της μελέτης. Εγκρίθηκε από το υπουργείο ο νέος κυκλοφοριακός σχεδιασμός, για το τμήμα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Καμπής της Ιονίας Οδού μέχρι την περιοχή του ανισόπεδου κόμβου με την εθνικό οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων. Τελικά τον Μάιο η κοινοπραξία των μελετητικών γραφείων ζήτησε δωδεκάμηνη παράταση για να εκπονηθούν τα επόμενα στάδια των μελετών την οποία και έλαβε καθώς ο νέος κυκλοφοριακός και υδραυλικός σχεδιασμός απαιτεί νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, κ.ο.κ.  Οι υπηρεσίες του υπουργείου υποστηρίζουν πως οι παρατάσεις δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα του αναδόχου μελετητικού σχήματος.

Η σύνδεση της Πρέβεζας και άλλων πόλεων (όπως το Αγρίνιο) με την Ιόνια Οδό είχε εξεταστεί στο παρελθόν να προχωρήσει μέσω επέκτασης της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, όπως και άλλα αντίστοιχα έργα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Πρόκειται για σχέδιο που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και προσπαθεί να «αναστήσει» η σημερινή.

Τα γραφεία που είχαν υπογράψει την σύμβαση είναι:

  1. ΔΡΟΜΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ Ε.Π.Ε. (δ.τ. ΔΡΟΜΟΣ Ε.Π.Ε.)
  2. ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Α.Ε. (δ.τ. GEOMATICS A.E.)
  3. Τ.ΤΣΙΚΝΙΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ (δ.τ. ΤΤΑ Α.Ε.)
  4. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ-ΕΛ.Τ.Ε.ΜΕ Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ)
  5. Ζ&Α Π.ΑΝΤΩΝΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ζ-Α και Συνεργάτες Α.Μ.Ε.)
  6. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΕΣΤΗΣ
  7. ΟΜΙΚΡΟΝ ΚΑΠΑ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ Α.Ε.
  8. ENVECO ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Α.Ε.
  9. ΔΡΟΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, Κ.ΖΕΚΚΟΣ-Δ.ΤΣΙΒΙΚΗΣ Ο.Ε. (ΔΡΟΜΟΣ Ο.Ε.)
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φράγμα Μαραθώνα ΕΥΔΑΠ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βροχές ανακούφισαν την Αττική, όχι όμως και τη λειψυδρία

Παρά τις πρόσφατες βροχές, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της Αττικής έχουν μειωθεί από 900 εκατ. κ.μ. πριν δύο χρόνια σε μόλις 560 εκατ. σήμερα, σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη κρίση λειψυδρίας.
Μπάσκετ μπάλα καλάθι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβάθμιση και ανακαίνιση του κλειστού αθλητικού Πτολεμαΐδας με 3,8 εκ.

Στο Ειδικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης εντάσσεται η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, με εργασίες 3,8 εκατ. ευρώ για ασφάλεια, ενεργειακή εξοικονόμηση και προσβασιμότητα.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Εγκρίθηκαν οι συμβάσεις Chevron - Helleniq Energy

Ο υπουργός Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε την έγκριση τεσσάρων συμβάσεων υδρογονανθράκων και την προώθησή τους στη Βουλή, ενώ αναφέρθηκε και στη διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.
Ισμήνη Παπακυρίλλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ στην Αθήνα, συζητήθηκε η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της οικονομίας με έμφαση σε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και τη στήριξη ΜμΕ μέσω της ΕΑΤ, ειδικά στα κριτήρια ESG και την καινοτομία.
Υπουργός σε γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Νέες τεχνολογίες για ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης παρέλαβε νέο προηγμένο εξοπλισμό από το Kaizen Foundation, ενισχύοντας την Πολιτική Προστασία με συστήματα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιών και βελτιωμένο συντονισμό επίγειων και εναέριων δυνάμεων.