ΓΔ: 2569.75 -0.08% Τζίρος: 396.30 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Θεριστική μηχανή σιταριού

Άνοδος 20% στην παραγωγή κορινθιακής σταφίδας, καθυστέρηση στον τρύγο

Η φετινή κορινθιακή σταφίδα δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι, με εκτιμώμενη αύξηση παραγωγής 15%-20%. Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, όλα θα κριθούν από τον καιρό έως τη συγκομιδή, τονίζει ο Θάνος Σωτηρόπουλος.

Αύξηση παραγωγής αναμένεται φέτος για την κορινθιακή σταφίδα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2023 και πιθανή άνοδο κατά 15% έως 20%. Παρά τη θετική προοπτική, η αισιοδοξία στον κλάδο παραμένει συγκρατημένη, καθώς οι καιρικές συνθήκες έως τη συγκομιδή μπορούν να ανατρέψουν τα έως τώρα δεδομένα.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος, η εξέλιξη της καλλιέργειας επιτρέπει την εκτίμηση ότι η φετινή παραγωγή θα κινηθεί υψηλότερα από την περσινή.

«Η παραγωγή φαίνεται καλύτερη από πέρυσι και ενδεχομένως να είναι αυξημένη κατά 15% έως 20%. Δεν μπορούμε ακόμη να μιλήσουμε με ασφάλεια για συγκεκριμένο αριθμό τόνων, καθώς υπάρχει αρκετός δρόμος μέχρι τον τρύγο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τελική εικόνα θα αποσαφηνιστεί μέσα στον Αύγουστο, όταν οι παραγωγοί θα πλησιάζουν στο στάδιο της συγκομιδής. Μέχρι τότε, ο καιρός θα παραμείνει καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα.

Ο φετινός τρύγος αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο, καθώς οι καιρικές συνθήκες των προηγούμενων μηνών έχουν καθυστερήσει την ωρίμανση των σταφυλιών. Στις πεδινές περιοχές, η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα αρχίσει μετά τις 20 Αυγούστου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ξεκινούσε νωρίτερα, ακόμη και στις αρχές του μήνα.

Η καθυστέρηση δεν θεωρείται αρνητική, ωστόσο αυξάνει το διάστημα κατά το οποίο η παραγωγή παραμένει εκτεθειμένη σε κινδύνους, όπως υψηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις και ασθένειες.

«Με την κλιματική αλλαγή έχουν διαφοροποιηθεί πολλά δεδομένα. Ακόμη και λίγο πριν από τον τρύγο μπορεί να εκδηλωθούν ακραία φαινόμενα και να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα», σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σε ορισμένες περιοχές έχουν ήδη καταγραφεί ζημιές από τον παγετό του Μαΐου, με τοπικές επιπτώσεις που αναμένεται να επηρεάσουν τις τελικές αποδόσεις.

Αβέβαιη ακόμη η διαμόρφωση τιμών

Το ζήτημα της τιμής παραγωγού παραμένει ανοιχτό, καθώς δεν υπάρχει ακόμη νέο προϊόν στην αγορά και δεν έχουν διαμορφωθεί σαφή εμπορικά δεδομένα. Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής εκτίμησε ότι οι τιμές δύσκολα θα κινηθούν χαμηλότερα από τα περσινά επίπεδα, επισημαίνοντας πως η τελική διαμόρφωση θα εξαρτηθεί από την ποσότητα, την ποιότητα και τη διεθνή ζήτηση.

Η τελική τιμή θα καθοριστεί από τον όγκο της συγκομιδής, τα διαθέσιμα αποθέματα και το ενδιαφέρον των αγορών. Όπως τόνισε, σε περιόδους αυξημένης ζήτησης και περιορισμένης προσφοράς οι τιμές ενισχύονται, ενώ σε περιόδους πτώσης των αγορών ή συσσώρευσης αποθεμάτων δέχονται πιέσεις.

Στόχος του κλάδου είναι η φετινή χρονιά να συνδυάσει αυξημένη ποσότητα με ικανοποιητική ποιότητα και μια τιμή που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.

Συνεχίζεται η μείωση των εκτάσεων

Παρά τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή παραγωγή, η μακροπρόθεσμη πορεία της κορινθιακής σταφίδας προκαλεί ανησυχία. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την πανδημία. Πολλά κτήματα εγκαταλείπονται ή αντικαθίστανται από άλλες καλλιέργειες, καθώς οι παραγωγοί δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος.

Ακριβής εικόνα θα υπάρξει μετά τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, ωστόσο η εγκατάλειψη είναι ήδη εμφανής. Η καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας θεωρείται ιδιαίτερα απαιτητική και δαπανηρή, με την έλλειψη εργατικών χεριών, το αυξημένο ενεργειακό κόστος και την κλιματική αστάθεια να επιβαρύνουν το περιβάλλον παραγωγής.

Παράλληλα, η είσοδος νέων παραγωγών παραμένει περιορισμένη, λόγω των υψηλών αρχικών δαπανών και της αβεβαιότητας για το τελικό εισόδημα.

Αίτημα για πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση ζητά την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, αντίστοιχο με εκείνο των οινοποιήσιμων αμπελώνων. Ένα τέτοιο μέτρο, σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, θα συνέβαλε στην ανανέωση των φυτειών, στον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και στην προσέλκυση νέων ανθρώπων στον κλάδο.

«Το ζητάμε εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική ανταπόκριση. Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα ιστορικό προϊόν για τη χώρα και χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης», υπογράμμισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία στήριξης για πληγέντες παραγωγούς Ιουλίου

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει κρατικές ενισχύσεις για παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026, επεκτείνοντας το σχετικό πλαίσιο που ίσχυε για το 2023.
Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο 22 άτομα και τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία απήγγειλε κατηγορίες για απάτη σε 22 άτομα, ανάμεσά τους τέσσερις βουλευτές, για υπόθεση αγροτικών κονδυλίων. Η βουλή ενέκρινε άρση ασυλίας 11 βουλευτών για τη συνέχιση της έρευνας.
Αλέξης Τσίπρας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΑΑΤ: Όχι σε φθηνή αντιπολίτευση με αφορμή την επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο

Το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης απαντά στην επίσκεψη Τσίπρα στη Λέσβο, τονίζοντας ότι λήφθηκαν άμεσα μέτρα για τον αφθώδη πυρετό και πως προβλέπεται αποζημίωση και ενίσχυση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τη νόσο.
Θερμοκήπια αγροτικής καλλιέργειας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ: Νέες προσκλήσεις για πιστοποίηση γεωργικών συμβούλων και φορέων

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εξέδωσε δύο προσκλήσεις για πιστοποίηση και εγγραφή στο Μητρώο Γεωργικών Συμβούλων και Φορέων Παροχής Συμβουλών. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά για φυσικά, νομικά πρόσωπα και εγγεγραμμένους συμβούλους.
Κωστής Χατζηδάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Τέλος στις διεκδικήσεις αγροτικών ακινήτων από το Δημόσιο

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε το τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου για παραχωρημένα αγροτικά ακίνητα, με τον νόμο 5293/2026 να λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Έως τις 15 Ιουλίου ανοίγει το νέο ΟΣΔΕ για τους αγρότες

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε ότι το νέο ΟΣΔΕ ανοίγει έως τις 15 Ιουλίου, με προσυμπληρωμένες αιτήσεις, κίνητρα για έγκαιρη υποβολή και ταχύτερες πληρωμές.