Περισσότεροι από 1.300 τόνοι τυροκομικών προϊόντων έχουν διακινηθεί από τη Λέσβο από τα τέλη Απριλίου, μετά την έναρξη της σταδιακής άρσης των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του αφθώδους πυρετού. Το μεγαλύτερο μέρος των ποσοτήτων αφορά τη φέτα ΠΟΠ, που αποτελεί βασικό εξαγώγιμο προϊόν του νησιού.
Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 27 Απριλίου 2026, όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο οδηγός για τη σταδιακή άρση των μέτρων που αφορούν τα ώριμα τυριά, έως και τις 16 Ιουνίου 2026, διακινήθηκαν συνολικά 1.304,7 τόνοι τυροκομικών προϊόντων από τη Λέσβο προς την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.
Από τις συνολικές ποσότητες, οι 1.083,6 τόνοι αφορούν φέτα ΠΟΠ, ενώ διακινήθηκαν ακόμη 22,8 τόνοι λαδοτύρι ΠΟΠ, 82,8 τόνοι κασέρι ΠΟΠ, 17,1 τόνοι γραβιέρα, 10,7 τόνοι κεφαλοτύρι και 87,8 τόνοι λοιπών τυριών.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν τη σημασία της τοπικής παραγωγής και τον ρόλο της Λέσβου στη διατήρηση της ελληνικής τυροκομικής παράδοσης.
Η διακίνηση των προϊόντων γίνεται στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν τεθεί για την ασφαλή επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού. Εφαρμόζονται συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και διαδικασίες ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΑΑΤ, η παρακολούθηση της διαδικασίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση, σε συνεργασία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τον ΕΦΕΤ.
Στόχος είναι η προστασία της ζωικής παραγωγής, η αυστηρή τήρηση των κανόνων βιοασφάλειας και η πλήρης ιχνηλασιμότητα των τυροκομικών προϊόντων που εξάγονται από το νησί.