ΓΔ: 2610.73 -0.14% Τζίρος: 143.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:59:36
Φώτο: ΑΠΕ

Καραμανλής: Νέα έργα υποδομών 13 δισ. για στήριξη της οικονομίας 

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκτιμά ότι μέσω της βελτίωσης των υποδομών θα στηριχθεί και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα έτη. 

Τον σχεδιασμό του υπ. Υποδομών και Μεταφορών, μέσω του οποίου θα στηριχθεί και η οικονομία, αναπτύσσει ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. 

Μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει στον σχεδιασμό έργων βελτίωσης υποδομών, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων θα βοηθηθεί και η οικονομία για επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. 

Μεταξύ των έργων ο κ. Καραμανλής θεωρεί ορισμένα εξ αυτών εμβληματικά, κάνοντας ειδική αναφορά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, τον οδικό άξονα Πάτρα - Πύργος, την ολοκλήρωση του Ε65, ενώ αναφέρεται και στην προγραμματισμένη για αύριο παράδοση τριών νέων σταθμών του Μετρό στα δυτικά προάστια της Αθήνας. 

«Στον στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου μας κεντρική θέση έχουν έργα πραγματικού εκσυγχρονισμού της χώρας. Ξεχωρίζω δύο επιμέρους κατηγορίες: Τα  αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 500 σχεδόν εκατομμυρίων, για τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση του νερού. Και βέβαια, η δεύτερη κατηγορία είναι τα έργα οδικής ασφάλειας», δηλώνει.

Αναφερόμενος στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανασυγκρότησης της Κομισιόν υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθούν σε τομείς που η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως αυτός των logistics αλλά και τα λιμάνια.

Τονίζει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν αλλαγές στον νόμο για τις αναθέσεις έργων (νόμος 4412), εκτιμώντας ότι «οι αλλαγές που θα έρθουν έχουν διττό στόχο, χωρίς καμία έκπτωση σε κανέναν από τους δύο:  Θέλουμε και απόλυτη διαφάνεια και τα έργα να γίνονται στην ώρα τους».

Παραδέχεται ότι στις αστικές συγκοινωνίες υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα τα οποία δεν μπορούν να λυθούν άμεσα αλλά σταδιακά, ενώ το υπουργείο Μεταφορών έχει προχωρήσει ένα σχέδιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προγραμματίζει να προστεθούν λεωφορεία και με leasing.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Καραμανλής εκτιμά ότι αυτό έχει κλείσει και προσθέτει «η Νέα Δημοκρατία, από ιδρύσεως της, έχει στο DNA της να λειτουργεί με βάση αυτό που είναι το συμφέρον για τον τόπο. Αυτή είναι η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή κι αυτήν ακολουθεί η παράταξή μας».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πύργος Ηρακλείου υπό κατασκευή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφηκε η σύμβαση αεροναυτιλίας για το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι αναμένεται να λειτουργεί το Νοέμβριο 2028. Στο 76% η πρόοδος έργου. Ο Χρ. Δήμας τόνισε πως το αεροδρόμιο θα είναι από τα πιο σύγχρονα, ενώ η οδική σύνδεση με τον ΒΟΑΚ προχωρά ομαλά.
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΟΑΚ Χανίων: Αυτοψία έργων από Χρ. Δήμα με τη Σ. Βολουδάκη παρούσα

Επίσκεψη στα έργα του ΒΟΑΚ σε Καστέλι και Χανιά πραγματοποίησε ο υπ. Υποδομών Χρίστος Δήμας με τη Σέβη Βολουδάκη. Τονίστηκε η σημασία των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας και η συμβολή του νέου ΒΟΑΚ στην ανάπτυξη και ασφάλεια της Κρήτης.
Άνδρας σε δημόσια ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Ταχιάος: Τα μεγάλα έργα αλλάζουν τον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας

Ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος τόνισε τη σημασία των έργων υποδομής και της πλήρους αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν θα χάσει χρηματοδοτήσεις λόγω σωστής προετοιμασίας του υπουργείου.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ: Ενημέρωση για οδική ασφάλεια, προτεραιότητα της κυβέρνησης

Η ΟΔ.Υ.Σ.Ε.ΑΣ. με τη στήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ξεκινά καλοκαιρινή εκστρατεία υπεύθυνης οδήγησης με web app σε 7 γλώσσες για τουρίστες ενοικιαστές οχημάτων, διαθέσιμο μέσω QR code πανελλαδικά.
Γιώργος Κώτσηρας ομιλία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κώτσηρας: Αυστηρότεροι κανόνες για πατίνια και αναβάθμιση των μεταφορών

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας. παρουσίασε τις νέες ρυθμίσεις για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα έργα στις συγκοινωνίες και τον σιδηρόδρομο, καθώς και την παράταση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά».
Χρήστος Δήμας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δήμας: Η Παράκαμψη Χαλκίδας ενώνει με ασφάλεια τη Βόρεια Εύβοια

Ο Υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας επισκέφθηκε το εργοτάξιο της Παράκαμψης Χαλκίδας, έργο μήκους 27 χλμ που θα βελτιώσει τη σύνδεση Αθήνας-Βόρειας Εύβοιας και θα αποσυμφορήσει το κέντρο της Χαλκίδας.