Την ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας, που οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην εργασίας ανέδειξε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης.
Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ, με θέμα “Stimulating a resilient recovery through investments, digital transformation and green economy”, ο νομπελίστας οικονομολόγος, που έχει τεθεί επικεφαλής επιτροπής ειδικών για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην εργασία, το οποίο είναι, με τη σειρά του, κυρίως ένα πρόβλημα χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Όπως τόνισε ο νομπελίστας καθηγητής στο London School of Economics η πηγή των δύο βασικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας εντοπίζεται στον επιχειρηματικό τομέα και, ειδικότερα, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και δεν κατευθύνονται σε τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Αναφερόμενος στο παρελθόν, για παράδειγμα, ο καθηγητής Πισσαρίδης τόνισε ότι οι μισές επενδύσεις κατευθύνονταν στον τομέα της οικοδομής, ενώ σήμερα το ποσοστό των επενδύσεων στο εθνικό εισόδημα είναι τόσο χαμηλό, που μετά βίας συντηρείται το υπάρχον κεφάλαιο.
Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος των λίγων και χαμηλού ποιοτικού επιπέδου επενδύσεων, οι οποίες οδηγούν σε χαμηλή παραγωγικότητα και συμμετοχή στην εργασία, ο καθηγητής Πισσαρίδης τόνισε ότι το πιο σημαντικό κανάλι παρέμβασης είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα επιτρέψει μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των επενδύσεων. Επιπλέον, τόνισε, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, καθώς βοηθά τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και της συμμετοχής στην εργασία.