ΓΔ: 1482.43 1.23% Τζίρος: 89.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πισσαρίδης: Αναγκαία η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος

Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και ποιοτικές επενδύσεις για να αντιμετωπίσει τη χαμηλή παραγωγικότητα και τη χαμηλή συμμετοχή στην εργασία, τόνισε ο νομπελίστας οικονομολόγος.

Την ανάγκη βελτίωσης του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των χαμηλής επενδυτικής δραστηριότητας, που οδηγεί σε χαμηλή παραγωγικότητα και χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην εργασίας ανέδειξε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ, με θέμα “Stimulating a resilient recovery through investments, digital transformation and green economy”, ο νομπελίστας οικονομολόγος, που έχει τεθεί επικεφαλής επιτροπής ειδικών για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδίου για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι τα δύο βασικά προβλήματα στην ελληνική αγορά εργασίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα και το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στην εργασία, το οποίο είναι, με τη σειρά του, κυρίως ένα πρόβλημα χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Όπως τόνισε ο νομπελίστας καθηγητής στο London School of Economics η πηγή των δύο βασικών προβλημάτων της αγοράς εργασίας εντοπίζεται στον επιχειρηματικό τομέα και, ειδικότερα, στο γεγονός ότι οι επενδύσεις διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα και δεν κατευθύνονται σε τομείς που μπορούν να δημιουργήσουν πολλές και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης. Αναφερόμενος στο παρελθόν, για παράδειγμα, ο καθηγητής Πισσαρίδης τόνισε ότι οι μισές επενδύσεις κατευθύνονταν στον τομέα της οικοδομής, ενώ σήμερα το ποσοστό των επενδύσεων στο εθνικό εισόδημα είναι τόσο χαμηλό, που μετά βίας συντηρείται το υπάρχον κεφάλαιο.

Για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος των λίγων και χαμηλού ποιοτικού επιπέδου επενδύσεων, οι οποίες οδηγούν σε χαμηλή παραγωγικότητα και συμμετοχή στην εργασία, ο καθηγητής Πισσαρίδης τόνισε ότι το πιο σημαντικό κανάλι παρέμβασης είναι η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, που θα επιτρέψει μια ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των επενδύσεων. Επιπλέον, τόνισε, είναι πολύ σημαντική η υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση, καθώς βοηθά τόσο στην αύξηση της παραγωγικότητας, όσο και της συμμετοχής στην εργασία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυναμική ανάπτυξη ή μετριότητα; Όλα θα κριθούν από τις επενδύσεις...

Κίνδυνος να «φρενάρει» η ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα στο 1% χωρίς περισσότερες και ποιοτικές επενδύσεις. Τραυματισμένες από τη μεγάλη ύφεση οι επιχειρήσεις, δεν επενδύουν αρκετά. «Τρέχουν» οι δημόσιες επενδύσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Πολύ ισχυρότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη

Οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε σταθερή τροχιά υψηλής ανάπτυξης, η οποία με οδηγό τις επενδύσεις, συνεχίζει την τροχιά σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύκλος ιδεών: Από τη μεταπολίτευση στη μεγάλη οικονομική κρίση

Αποτίμηση μισού αιώνα πορείας της ελληνικής οικονομίας από Ν. Βέττα, Γκ. Χαρδούβελη, Ευ. Μυτιληναίο και Φ. Καραβία. Γιατί η ελληνική οικονομία έμεινε πίσω από την Ευρώπη αλλά και την Τουρκία.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Με 2% θα τρέξει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024

Πρόκληση για την ελληνική οικονομία θα αποτελέσει η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της δημοσιονομικής προσαρμογής λόγω του υψηλού χρέους. Στο 0,7% η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2024.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Προσγειώνει» στο 2,1% το ΙΟΒΕ την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2024

Μικρότερες επενδύσεις σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις οδήγησαν στην αναθεώρηση της πρόβλεψης. Βέττας: Χρειάζεται αύξηση επενδύσεων με ρυθμό γύρω στο 10%, θα ήταν καταστροφική μια αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικός στόχος η επαναβιομηχάνιση της χώρας

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.