Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα για συγκεκριμένους τομείς ή ακόμη και περιοχές, εάν κριθεί απαραίτητο, όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως θα γίνει επανεξέταση της κατάστασης στην αγορά στο τέλος Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία της. «Είμαστε εδώ με στοχευμένες ενέργειες να αντιδράσουμε στο άμεσο μέλλον», είπε και προσέθεσε «προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερο».
Αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή επεσήμανε ότι η πληρωμή της θα πραγματοποιηθεί έως τις 10 Ιουλίου, ενώ στο μέτρο έχουν, ήδη, ενταχθεί 118.000 εταιρείες, ενώ 54.000 μοιράστηκαν 605 εκατ. ευρώ στον 1ο κύκλο. Επίσης 160.000 επιχειρήσεις έκαναν χρήση του συμψηφισμού ΦΠΑ.
Εκτίμησε πως μέχρι τέλος Ιουνίου θα «λειτουργεί η ελληνική οικονομία» όχι βέβαια «με τον βέλτιστο τρόπο». «Πρέπει και η χώρα να αρχίσει να εισπράττει κάτι», είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην αναστολή πληρωμών.
Για τις τράπεζες επανέλαβε πως «πρέπει να συγχρονισθεί ο βηματισμός της ελληνικής οικονομίας με το τραπεζικό σύστημα» και την ανάγκη να πάνε στην αγορά τα χρήματα που εγκρίθηκαν από τα εργαλεία ρευστότητας. Αναφέρθηκε σε πολλαπλάσια ζήτηση που προκαλεί πρόβλημα αλλά και στα αιτήματα από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για λόγους φερεγγυότητας. «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων», είπε αλλά και «το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναγνωρίσει τις ιδιαίτερες συνθήκες» και εκτίμησε πως σε 2-3 εβδομάδες θα συμβαδίζει το τραπεζικό σύστημα με την αγορά.
Είπε πως έγινε αίτημα στην Κομισιόν για διεύρυνση τις επιλεξιμότητας και σε "προβληματικές" εταιρείες (με τον όρο που χρησιμοποιεί η Κοινότητα για επιχειρήσεις που έχουν χάσει τουλάχιστον το ήμισυ του κεφαλαίου τους λόγω ζημιών) για τα δάνεια προς επιχειρήσεις. Η ίδια διεύρυνση έχει ήδη εφαρμοσθεί για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή με την τροποποίηση της προηγούμενης Δευτέρας.
Προανήγγειλε σύνοδο του Eurogroup την 1η εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή με συχνότητα που δεν είναι μεγάλη και άρα προς το παρόν εκτιμά πως δεν υπάρχει "ωριμότητα" για αποφάσεις το επόμενο διάστημα. Παρέμεινε αισιόδοξος, αλλά όχι βέβαιος, για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου. Ωστόσο, επισήμανε πως αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι πότε θα έρθουν τα χρήματα της ΕΕ από το νέο πακέτο και επανέλαβε πως αναμένονται από το 2021.
Αναφερόμενος στα ταμειακά διαθέσιμα τόνισε ότι διαμορφώνονται στα 37,5 δισ. ευρώ από 36,5 δισ. που ήταν στα μέσα Μαρτίου, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει «έξοδος» στις αγορές στο διάστημα Ιουνίου - Ιουλίου. «Θέλει μία προσοχή το πώς βγαίνεις» είπε, και εξήγησε πως έχει καλυφθεί το πιο μεγάλο μέρος των εκδόσεων και «δεν μπορείς να βγαίνεις στις αγορές κάθε μήνα».
«Προσδοκούμε προς το τέλος Ιουλίου να αρχίσουν να έρχονται χρήματα από την ΕΕ από τις δράσεις που έχουν ήδη αποφασισθεί», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε την πρόβλεψη για ύφεση 16% το β' τρίμηνο που είχε κάνει η κυβέρνηση τον Απρίλιο και είπε πως στο σύνολο του έτους προσδοκούμε να έχουμε μία ύφεση περί το 8%.