Σχέδιο για την ένταξη ακόμη και επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται ως προβληματικές με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς στο πρόγραμμα των εγγυημένων δάνειων της Αναπτυξιακής Τράπεζας επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί κατά ένα δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής, εάν αυτό απαιτηθεί με βάση τη ζήτηση για ρευστότητα από τις επιχειρήσεις.
Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Κομισιόν να επιτρέψει κατ' εξαίρεση την παροχή κρατικών ενισχύσεων σε προβληματικές επιχειρήσεις ώστε αυτές να ενταχθούν στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος για τα εγγυημένα δάνειά όπου το Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις 1 δισ. για τη χορήγηση δανείων ύψους 3,5 δισ.
Αναφορικά με τις προβληματικές επιχειρήσεις και την ένταξή τους σε ενισχύσεις, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε, πως «έχουμε κάνει αίτηση στις ευρωπαϊκές αρχές να υπάρξει για την περίοδο αυτή μια εξαίρεση επί του Κανονισμού και οι τράπεζες να χρηματοδοτήσουν μία επιχείρηση που κατά τον Κανονισμό θα ήταν προβληματική, αλλά, στην πραγματικότητα, παραμένει αξιόχρεη» και εξέφρασε την ελπίδα πως «θα πάρουμε την έγκριση της Ευρώπης» και τις επόμενες «10 ημέρες να έχουμε μια επίσημη απάντηση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Εάν αυτό συμβεί, ενδεχομένως, να μπορούμε να αλλάξουμε την πρόσκληση του εγγυοδοτικού εργαλείου, σε αυτό το σημείο, για το δεύτερο δισεκατομμύριο».
Ειδικότερα ο κ. Γεωργιάδης συνοψίζοντας και απαντώντας στα ερωτήματα των κομμάτων και των βουλευτών, ανέφερε πως η βασική πρόταση του, είναι ότι πρέπει να έχουμε επιδοτήσεις και όχι δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Η πολιτική της κυβέρνησης έχει και επιδοτήσεις και δάνεια. Τόσο η πληρωμή των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων όσο και η πληρωμή των τόκων μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, είναι επιδότηση, δεν είναι χρήματα που ζητούνται πίσω από τις επιχειρήσεις, είπε.
Για την αύξηση του συνολικού ποσού επιστρεπτέας προκαταβολής από τα 2 στα 3 δισ. ευρώ, ο κ. Γεωργιάδης είπε, ότι «το εάν αν θα αυξηθεί κατά 1 δισ. αυτό το ποσό, ποτέ δεν το αποκλείσαμε. Εάν κριθεί απαραίτητο και υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι, μπορεί και να αυξηθεί ακόμα κατά ένα δισεκατομμύριο. Καθίστε να δούμε τι θα γίνει ο δεύτερος γύρος».
Δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την εποπτεία της αγοράς που κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος και σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΙΧ, προέβλεψε ότι αυτοί που τελικά δεν χώρεσαν είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που ακούγεται. Ο υπουργός μάλιστα, ανέφερε ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες λύση και για εκείνους που κρίθηκαν αξιόπιστοι από τις τράπεζες, αλλά δεν πρόλαβαν έγκαιρα να καταθέσουν τα έγγραφα και έχουν μείνει εκτός.
Σταϊκούρας: Ενισχύουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία είπε πως από την επιστρεπτέα προκαταβολή πήραν 53.000 επιχειρήσεις. «Δώσαμε παράταση μέχρι την Παρασκευή στην επιστρεπτέα προκαταβολή, χθες το πρωί μπήκαν 10.000 επιχειρήσεις στο σύστημα και σήμερα το πρωί άλλες 1.000 εταιρείες. Θα μπορούσαμε να είχαμε κλείσει την πλατφόρμα χθες και να είχαμε δώσει σε 114.000 επιχειρήσεις πόρους, αλλά κρίναμε σκόπιμο να υπάρξει αυτή η ολιγοήμερη παράταση, για να μπουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις» είπε.
Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι μια σειρά από επαγγελματίες, όπως οι οδηγοί των ταξί, δεν εντάχθηκαν στις πρόνοιες για να πάρουν το επίδομα στήριξης των 534 ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών αντέτεινε ότι είναι δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής που είναι πολλαπλάσια και πρόσθεσε ότι μπορεί να μην το γνωρίζουν αυτό, αλλά θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε για να ενημερωθούν.
Σημείωσε πως τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν απόλυτη ισορροπία και πρόσθεσε ότι όσο θα περνάμε από την πρώτη φάση προς τη δεύτερη φάση και την τρίτη, ουσιαστικά, θα ενισχύουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στην πρώτη φάση, για πρώτη φορά το ελληνικό Δημόσιο έχει στηρίξει 2.000.000 εργαζόμενους άμεσα, είπε ο υπουργός και τόνισε ότι για όσες επιχειρήσεις στηρίζονται υπάρχει και η ρήτρα της διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Τον πλούτο, τη σύνθεση του πλούτου και τη διανομή του πλούτου με κοινωνικά δικαιότερο τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδήματα, σημειώνοντας ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή απέδειξε ότι σεβόμαστε και θέλουμε να βοηθήσουμε την πολύ μικρή επιχείρηση.
Επιστρεπτέα προκαταβολή σε «προβληματικές»
Όπως έγραφε το BD νωρίτερα, το πρόγραμμα για την επιστρεπτέα προκαταβολή διέπεται από τους κοινοτικούς κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, οι οποίοι σε όλες τις περιπτώσεις εξαιρούν από την παροχή ενισχύσεων τις προβληματικές επιχειρήσεις. Όμως, το υπ. Οικονομικών, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, άνοιξε ένα παράθυρο εξαίρεσης σε αυτό τον κανόνα, για δύο λόγους:
- Το πρόγραμμα έχει διαθέσιμα 1,4 δισ. ευρώ για αυτόν τον κύκλο, δεύτερο κατά σειρά, και επιδιώκεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξαντληθεί το ποσό αυτό, κάτι που προϋποθέτει την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.
- Μεγάλος αριθμός μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν, με τα κοινοτικά κριτήρια, προβληματικές στις 31/12/2019 και θα στερούνταν την πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα της επιστρεπτέας προκαταβολής, κάτι που θα σήμαινε, στις περισσότερες περιπτώσεις, ότι θα κατέληγαν σε «λουκέτο».
Έτσι, με χθεσινή απόφαση, το υπ. Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιχειρήσεις οι οποίες:
- «Δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ' αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26.6.2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
- Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύνανται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την αίρεση υιοθέτησης του σχεδίου τρίτης τροποποίησης του Προσωρινού Πλαισίου και υπό την προϋπόθεση ότι: δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.
Επίσης, ενδιαφέρον μπορούν να εκδηλώσουν επιχειρήσεις που «πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ' αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24.12.2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020».
Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων εντάσσονται, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες, όσες απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών ή συνολικό ετήσιο ισολογισμό που δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ. Πολύ μικρές επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται αυτές που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών ή συνολικό ισολογισμό μέχρι 2 εκατ. ευρώ.