Ένα μεγάλο βήμα για την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας έγινε στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily, καθώς συμφωνήθηκε ότι η ONEX Neorion Shipyards, διάδοχος εταιρεία των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, αναλαμβάνει την κατασκευή επτά νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίες θα βασίζονται σε σχέδια της Israel Shipyards (ισραηλινά ναυπηγεία της Χάιφα).
Πρώτο βήμα σε αυτή τη συμφωνία θα είναι η συμπαραγωγή της κορβέτας Θεμιστοκλής, για την οποία υπεγράφη σχετική συμφωνία στις 16 Ιουνίου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily υπάρχει προφορική συμφωνία για την κατασκευή έξι ακόμα και η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Το κατασκευαστικό σκέλος των εργασιών θα φέρουν σε πέρας τα ναυπηγεία της Σύρου, αποκτώντας σημαντικό αντικείμενο εργασιών, που θα δώσει ισχυρή ώθηση στην προσπάθεια της ONEX για την ανάπτυξή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ONEX και Israel Shipyards συνεργάζονται στενά και για την προώθηση της κορβέτας Θεμιστοκλής στη διεθνή αγορά, σε επόμενο στάδιο.
Η κορβέτα Θεμιστοκλής είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος που στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών επιτήρησης της Ανατολικής Μεσογείου. Ο σχεδιασμός της κορβέτας Θεμιστοκλής συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου.
Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρων και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής μπορεί να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30 κόμβους (kn). Μπορεί να υποστηρίξει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Η κορβέτα περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Το πλοίο θα έχει εμβέλεια 5.000 ναυτικών μιλιών και 21 ημέρες αυτονομία. Κινείται με πλήρωμα 45 ατόμων και μπορεί να μεταφέρει ακόμη 20 άτομα των ειδικών δυνάμεων.
Όσον αφορά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης και παράδοσης της πρώτης κορβέτας, πηγές προσκείμενες στην ONEX αναφέρουν ότι είναι δυνατό κάθε 250 μέρες να μπαίνει ένα πλοίο στο νερό και να παραδίδεται ολοκληρωμένο με όλο τον αμυντικό εξοπλισμό σε 350 μέρες. Με βάση αυτό το σχεδιασμό, το καλοκαίρι του 2021 ο Θεμιστοκλής θα λάβει τη θέση του στο στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.
Ο ρόλος των Αμερικανών
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ναυπήγηση της νέας κορβέτας και η συμπαραγωγή από τις ONEX Neorion Shipyards και Israel Shipyards Ltd, προχωρά με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ. Όπως είχε τονίσει ο εμπορικός ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας, Κιθ Σίλβερ, μιλώντας τον Φεβρουάριο σε κοινή εκδήλωση που οργάνωσαν η ONEX και η Israel Shipyards στη Σύρο, «η επένδυση της ONEX οικοδομείται στη βάση μιας μακράς ιστορίας ελληνοαμερικανικών δεσμών στον τομέα της ναυτιλίας και η αμερικανική κυβέρνηση βλέπει την επένδυση στο Νεώριο ως μια σημαντική αμερικανική επένδυση, σε στρατηγικό, εμπορικό και συμβολικό επίπεδο».
Η Ουάσιγκτον έχει υποστηρίξει ένθερμα τόσο την εξυγίανση των ναυπηγείων της Σύρου από την ONEX, όσο και την αντίστοιχη προσπάθεια της εταιρείας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, που προς το παρόν δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή, λόγω των γνωστών εμπλοκών στη μεταβίβασή των μετοχών από την οικογένεια Ταβουλάρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, σε αυτό το «μέτωπο» έχει αναπτυχθεί έντονη κινητικότητα και τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της μεταβίβασης των μετοχών της πλευράς Ταβουλάρη στην ONEX.
Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί για την πρόθεση του αμερικανικού χρηματοδοτικού οργανισμού DFC να προσφέρει κεφάλαια για την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX. Επίσης, στο τραπέζι υπάρχει αμερικανική πρόταση που υποβλήθηκε το περασμένο καλοκαίρι για συμπαραγωγή φρεγατών της Lockheed Martin για το Πολεμικό Ναυτικό στην Ελευσίνα, με ελκυστικό πακέτο χρηματοδότησης από την αμερικανική κυβέρνηση βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας για τις Στρατιωτικές Πωλήσεις στην Αλλοδαπή (Foreign Military Sales - FMS).