ΓΔ: 2477.87 -1.36% Τζίρος: 31.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:34
Γιάννης Στουρνάρας ομιλία
Φώτο: Τράπεζα της Ελλάδος

Στουρνάρας - Ντομπρόβσκις: Στο επίκεντρο οικονομία, ευρώ και ανάπτυξη

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο Επίτροπος Οικονομίας, Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης, Valdis Dombrovskis συναντήθηκαν στην Αθήνα, συζητώντας για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, την πορεία της Ευρωζώνης, το Ψηφιακό Ευρώ και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε σήμερα Πέμπτη 23 Απριλίου 2026 στην Αθήνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, Παραγωγικότητας, Εφαρμογής και Απλούστευσης Valdis Dombrovskis.

Οι δύο θεσμικοί παράγοντες συζήτησαν για τις τρέχουσες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της οικονομίας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, καθώς επίσης και για ειδικότερα θέματα όπως το διεθνή ρόλο του Ευρώ και το έργο του Ψηφιακού Ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Συζήτησαν επίσης για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική οικονομία καθώς και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στην Αθήνα τον Επίτροπο V. Dombrovskis, με τον οποίο συζητήσαμε τις τρέχουσες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής αλλά και της Ελληνικής οικονομίας.

Οι τρέχουσες διεθνείς ανατροπές συνιστούν για εμάς στην Ευρώπη όχι μόνο απειλή αλλά και κλήση αφύπνισης, καθιστώντας επιτακτική την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κοινών πολιτικών. 

Η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της στρατηγικής αυτονομίας και της ανθεκτικότητας της ευρωζώνης προϋποθέτουν μια συνεκτική ευρωπαϊκή στρατηγική που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό των αγορών αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου, θα στηρίζει την καινοτομία, τις επενδύσεις στους πλέον παραγωγικούς τομείς και τη χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική εμβάθυνση.

 Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόοδος προς μια ολοκληρωμένη Τραπεζική, Δημοσιονομική και Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μακροοικονομική σταθερότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα της ενιαίας νομισματικής πολιτικής».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Valdis Dombrovskis  δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει εξέλθει ισχυρότερη από την πανδημία της COVID-19. Αυτό αποτυπώνεται στη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης.

 Η Επιτροπή αναμένει ότι, παρά τις εξωτερικές πιέσεις, η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή της δυναμική το 2026. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για τη στήριξη της ανάπτυξης. 

Ωστόσο, οι προβλέψεις μας ενδέχεται να μεταβληθούν σημαντικά. Πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και σε διαρκή επαγρύπνηση» .

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία: Αναχαιτίστηκαν 4 ιρανικοί πύραυλοι, επίθεση σε βάση ΗΠΑ

Τα αντιαεροπορικά της Ιορδανίας ανέχαισαν και κατέρριψαν τέσσερις ιρανικούς πυραύλους στον εναέριο χώρο της χώρας, χωρίς θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ το Ιράν δήλωσε πως στόχευσε αμερικανική βάση στην Ιορδανία.
ΗΠΑ Ιράν σύγκρουση
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Στόχος αμερικανικών εγκαταστάσεων στο Μπαχρέιν από τους Φρουρούς

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι έπληξαν εγκαταστάσεις στο Μπαχρέιν, περιλαμβανομένης βάσης των ΗΠΑ στη Τζουφάιρ, στοχεύοντας αποθήκες οπλισμού, κέντρο επικοινωνιών και χώρο διαμονής αμερικανικών δυνάμεων.
Πλοίο φλέγεται στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν επιτίθεται σε 2 δεξαμενόπλοια ΗΑΕ στο Ορμούζ – Νεκρός ναυτικός

Δύο δεξαμενόπλοια των ΗΑΕ επλήγησαν από ιρανικούς πυραύλους στο στενό του Ορμούζ, με αποτέλεσμα τον θάνατο μέλους πληρώματος κι οκτώ τραυματίες, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ στο Ιράν ανακοίνωσε ο στρατός

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν νέο κύμα βομβαρδισμών στο Ιράν για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ενώ ο Τραμπ προειδοποίησε για ισχυρά πλήγματα. Η CENTCOM ανέφερε ότι στοχεύουν στη φθορά της ιρανικής στρατιωτικής ικανότητας.
Υποβρύχιο εξωτερικά μεταλλικό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πλήγμα σε ιρανικό υποβρύχιο και σε ναυτική εγκατάσταση

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επίθεση με drones σε ιρανικό υποβρύχιο και εγκατάσταση συντήρησης πλοίων, μειώνοντας, σύμφωνα με τη CENTCOM, τη δυνατότητα επιθέσεων του Ιράν σε εμπορικά πλοία.