Ο κ. Δ. Παπαλεξόπουλος, στην πρώτη του παρέμβαση ως πρόεδρος του ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι, υπό προϋποθέσεις η βιομηχανία όχι μόνο μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ η συμβολή της στο ΑΕΠ μπορεί να φθάσει έως και το 15% εντός της επόμενης 10ετίας δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαλεξόπουλος διαδέχεται στην προεδρία του ΣΕΒ τον κ. Θεόδωρο Φέσσα, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου, επί τρεις συνεχείς θητείες (2014-2020), ενώ με βάση τις αρχαιρεσίες, τη θέση του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής θα αναλάβει ως νέο μέλος του ΔΣ ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης.
Όπως ανέφερε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, οι τρεις οριζόντιες προτεραιότητες που υπάρχουν είναι η ψηφιακή επανάσταση, οι απαραίτητες δεξιότητες στην εργασία, και η πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας πως η κάθε μια «ενέχει ευκαιρίες και κινδύνους για την Ελλάδα» σημειώνοντας πως «σε κάθε μία ο ΣΕΒ έχει αναπτύξει πολύπλευρη δράση».
Παράλληλα ανέφερε πως «στηρίζουμε και ενισχύουμε την αναβάθμιση των ψηφιακών ικανοτήτων των ελληνικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να καλύψουμε τη διαπιστωμένη υστέρηση έναντι των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών. Η κρίση του κορονοϊού μας έδωσε μια απρόσμενη ώθηση σ’ αυτή την κατεύθυνση. Έγινε ένα μεγάλο βήμα μπροστά με μεταρρυθμιστικές τομές ψηφιοποίησης και στο δημόσιο - και γι’ αυτή την επιτυχία αξίζουν συγχαρητήρια και στην Κυβέρνηση αλλά και σε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν. Τώρα έχουμε μια ευκαιρία να επιταχύνουμε, όλοι μαζί».
Για τις τεχνικές δεξιότητες των εργαζομένων σημείωσε πως «πιστεύουμε στην ανάγκη ουσιαστικής αναβάθμισης των δεξιοτήτων του σημερινού, αλλά και του αυριανού ανθρώπινου δυναμικού, των νέων» και ανέφερε οτι «σκοπεύουμε να αναλάβουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για να υποστηρίξουμε τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ευελπιστώντας ότι ο χρόνος έχει επιτέλους ωριμάσει και υπάρχει συναίνεση για ένα μεγάλο βήμα μπροστά στο κρίσιμο αυτό θέμα».
Στην ομιλία του ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως ο ΣΕΒ επενδύει «στην ενίσχυση της συλλογικής ικανότητας μας να καινοτομούμε, ως βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη με καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, μέσα και έξω από τη χώρα. Αν καταφέρουμε να το φέρουμε πιο κοντά στις επιχειρήσεις, στην εφαρμοσμένη καινοτομία της αγοράς, όλοι έχουμε να κερδίσουμε. Και θα ενισχύσουμε ταυτόχρονα και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν τεράστιες δυνατότητες» και συμπλήρωσε οτι «στηρίζουμε ενεργά τις πρωτοβουλίες, τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για την πράσινη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, και τον ενεργειακό μετασχηματισμό. Διασφαλίζοντας βεβαίως ταυτόχρονα ότι προστατεύεται η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας από τον εν δυνάμει αθέμιτο εκτός ΕΕ ανταγωνισμό. Ως χώρα έχουμε και εδώ συγκριτικά πλεονεκτήματα πάνω στα οποία μπορούμε να χτίσουμε».
Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε πως αυτές οι προκλήσεις αποτελούν «αντικείμενο επικέντρωσης σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα. Οι αλλαγές που συνεπάγονται είναι κοσμογονικές και οι ρυθμοί με τους οποίους εξελίσσονται ταχύτατοι. Είναι απαραίτητο, κάθε τι που κάνουμε, να το βλέπουμε και υπό το πρίσμα της ανταπόκρισης μας σε αυτές».
Όσον αναφορά την κρίση του κορονοϊού, ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε πως «αλλάζει τα δεδομένα» και τόνισε ότι «τουλάχιστον το 2020 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά».
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «πολλές επιχειρήσεις ζουν σήμερα και πάλι με το άγχος της επιβίωσης. Οι τριαντάρηδες, που έχουν ζήσει δύο απανωτές κρίσεις, με την αγωνία της επαγγελματικής αποκατάστασης. Οι προσδοκίες ματαιώθηκαν την πιο κρίσιμη στιγμή: εκεί που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει πίσω μας την οικονομική κρίση, και ότι είχε έρθει η ώρα να φύγουμε μπροστά», ενώ αναγνώρισε την επιτυχημένη διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την κυβέρνηση».
Για τις προτάσεις του ΣΕΒ ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε:
«Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η αντιμετώπιση της πανδημίας και προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, των πελατών μας, των προμηθευτών μας. Ταυτόχρονα στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια και πέρα από το επιχειρησιακό μας αποτύπωμα, με δωρεές εξοπλισμού και υλικοτεχνική βοήθεια [τα μέλη μας έχουν ήδη προσφέρει δεκάδες εκατομμύρια].
Δεύτερον, θεωρούμε ότι τα οικονομικά μέτρα, πέρα από την προστασία των αδυνάτων, πρέπει να στηρίζουν κατά προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας και την παραγωγή (προϊόντων και υπηρεσιών), έτσι ώστε να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν ο ευάλωτος υγιής παραγωγικός ιστός της χώρας. Οι πρωτοβουλίες που ήδη ανέλαβε η κυβέρνηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Τρίτον, η αντιμετώπιση της κρίσης δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίσει από τους στρατηγικούς στόχους, ούτε να αποτελέσει άλλοθι για την αποφυγή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων οι οποίες είναι ανάγκη να κινηθούν πιο γρήγορα.
Τέταρτον, οι επερχόμενοι ευρωπαϊκοί πόροι μας δίνουν μια νέα ευκαιρία να ξεφύγουμε από το ιστορικό χαμένων ευκαιριών και κατασπατάλησης του παρελθόντος. Η ενίσχυση των επενδύσεων σε κρίσιμες υποδομές, αλλά και των ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων, βοηθούν ταυτόχρονα και βραχυπρόθεσμα και στρατηγικά» τονίζοντας πως «οι ιδιωτικές παραγωγικές επενδύσεις αντέξανε στην κρίση. Ενδεικτικά, στη δεκαετία 2007-17 οι επενδύσεις της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 5%, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε 25%».
Ο κ. Παπαλεξόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον των επενδύσεων στη χώρα καθώς «τα τελευταία χρόνια έσπασαν ταμπού του παρελθόντος. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, παρά τις όποιες επί μέρους διαφωνίες, υπάρχει ευρεία συναίνεση στο ότι απαιτούνται επενδύσεις και ρίσκο για να πάει μπροστά ο τόπος».