Την ενίσχυση του προγράμματος “Συν-Εργασία” με επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη ψηφιακή διάσκεψη με τους προέδρους των οργανώσεων του κόμματος από όλη την Ελλάδα, που διοργάνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση αυτή στοχεύει στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάτι που-όπως είπε- αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης «έτσι ώστε το κράτος να καλύψει και ένα σημαντικό μέρος των εργοδοτικών εισφορών που υπό κανονικές συνθήκες θα βάρυναν τον επιχειρηματία».
Όπως τόνισε πρωθυπουργός με αυτό τον τρόπο το πρόγραμμα της Συν-Εργασίας γίνεται ακόμα πιο ελκυστικό για επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο της πιο ευέλικτης απασχόλησης «χωρίς όμως να επιβαρύνονται οι ίδιοι με την πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών εισφορών για εργαζόμενους οι οποίοι στην πράξη θα δουλεύουν το μισό χρόνο αλλά -το τονίζω- θα αμείβονται σχεδόν με τις πλήρεις απολαβές τους».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι το πρόγραμμα αυτό σε πρώτη φάση της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών θα τρέξει μέχρι τα τέλη Ιουλίου και εφόσον κριθεί απαραίτητο «είμαστε διατεθειμένοι να το επεκτείνουμε και για το μήνα Αύγουστο, αλλά αυτό θα μας το υποδείξει τελικά η ίδια η αντίδραση της αγοράς». Όπως είπε, η κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, παρά ταύτα επισήμανε ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο ήταν η χαμηλότερη στην ευρωζώνη.
Αυτό. σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «σημαίνει ότι η οικονομία μπήκε με ορμή, συναντήθηκε με ορμή, με ταχύτητα, την οποία είχε ήδη πριν την υγειονομική κρίση. Προφανώς το δεύτερο τρίμηνο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πολλά θα εξαρτηθούν από τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να ανοίξουμε σταδιακά τον τουρισμό μας, πάντα με ασφάλεια, προσδοκώντας όμως να σώσουμε ότι μπορούμε. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές από μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη των οικονομιών της ευρωζώνης σημειώνοντας πως για την Ελλάδα τα χρήματα αυτά θα υποστηρίξουν κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
«Στη δύναμη πυρός μας προστίθενται, όχι μόνο τα χρήματα που ήδη έχουν συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα οποία τώρα είμαστε σε θέση να δαπανήσουμε, αλλά και το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης, τα 32 δισ., όπως έχετε ακούσει, τα οποία σε πρώτη φάση θέλω να το τονίσω αυτό αποτελούν πρόταση της επιτροπής, δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμα σε επίπεδο Συμβουλίου, είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό. Πάντως, συνιστούν ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα της Ευρώπης σε μία κατεύθυνση στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης με κοινό δανεισμό που αποτελούσε πάντα ένα σημαντικό ελληνικό αίτημα.
Πιστεύω, ότι το πακέτο αυτό μπορεί να κλείσει μέσα στον Ιούλιο, στην αρχή της γερμανικής προεδρίας, ώστε να μπορούμε πια να σχεδιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα το αξιοποιήσουμε. Είναι λεφτά τα οποία θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το ‘21 και μετά. Θα υποστηρίξουν τις κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη ανάπτυξη, τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών, αλλά θα στηρίξουν και τις βασικές μας πολιτικές, τη μείωση των φόρων, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την υποστήριξη της εργασίας, την κατάρτιση των εργαζομένων. Έχουμε πολύ περισσότερα χρήματα σήμερα για να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε το βασικό μας αναπτυξιακό πρόγραμμα που είναι ένα πρόγραμμα σε ορίζοντα τριετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σεναριολογία περί εκλογών και απέκλεισε άλλη μια φορά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τόνισε ότι δεν συντρέχει κανένας απολύτως λόγος η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές υπογραμμίζοντας πως πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάταξη της χώρας και πως η κρίση θα αξιοποιηθεί ως μια μεγάλη ευκαιρία για να αλλάξει η χώρα.