ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
Φώτο: ΑΠΕ

Σταϊκούρας: Πολύ μικρότερη ύφεση στην Ελλάδα από την ευρωζώνη

Ως απόδειξη της ορθής κατεύθυνσης στην οποία κινείται το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης χαρακτήρισε την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α' τρίμηνο ο υπ. Οικονομικών. 

Την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ βάσει της οποίας το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,9% στο α' τρίμηνο, σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019, εξέφρασε με δήλωσή του ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει πορεία καλύτερη από αυτές ορισμένων χωρών της ευρωζώνης και απέδωσε το μικρό ποσοστό της συρρίκνωσης στο οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής  οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%. Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Νέα έξοδος στις αγορές

Άλλωστε ο κ. Σταϊκούρας είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος και πριν την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται - μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης - για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».

Αναφερόμενος στη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την α’ φάση το 85% των 600 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στην κίνηση σε αεροδρόμια και πλοία, στα πιθανά νέα υγειονομικά προβλήματα και στο άνοιγμα των συνόρων. Ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.ά., ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση εν πολλοίς θα πάει στον επιχειρηματία, ενώ ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα πάει στον καταναλωτή». Τέλος, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», στην ερώτηση εάν υπάρχει σενάριο για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στην περίπτωση που δυσχεράνουν οι συνθήκες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνάντηση Χατζηδάκη με τους επικεφαλής της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος στην εφαρμογή νέων τεχνολογιών καθώς και στην αξιοποίηση διοικητικών και νέων πηγών δεδομένων για την παραγωγή επίσημων στατιστικών.