Στις κινήσεις που έχει, ήδη, προχωρήσει η κυβέρνηση αλλά και σε αυτές που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία στο σύνολό της, μετά το πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας, επικεντρώθηκε, μιλώντας στο Κοινοβούλιο, ο υπ. Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο κ. Σταϊκούρας, αφού πρώτα ανέλυσε τα μέχρι τώρα μέτρα που έχουν ληφθεί, τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει στην τέταρτη φάση, η οποία θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, να προχωρήσει σε δράσεις που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και βασικό στόχο τη δομική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
Φρόντισε να αναφερθεί εκτενώς στις πρόσφατες προτάσεις της Κομισιόν, τις οποίες χαρακτήρισε ως «εμβληματικές» αλλά και να επαναλάβει αυτό που ανέφερε χθες και ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή «απαιτείται σχέδιο, σύνεση και υπευθυνότητα στη διαχείριση» των κονδυλίων που μπορούν να ληφθούν από την ΕΕ, εφόσον, φυσικά, η πρόταση της Κομισιόν εγκριθεί από τους ηγέτες της Ένωσης.
Διεθνές Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο - Στήριξη στην ΕΑΒ
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση στοχεύει και στη στήριξη της καινοτομίας - κάτι το οποίο, άλλωστε, ζητά και η Κομισιόν προκειμένου τα κράτη-μέλη να επωφεληθούν από κεφάλαια - με τον κ. Σταϊκούρα να τονίζει ότι σε τροπολογία του ΥΠΟΙΚ προβλέπεται η δημιουργία Διεθνούς Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς, για την ανάπτυξη της.
Το εν λόγω Πάρκο θα δημιουργηθεί στη Β. Ελλάδα από την ανώνυμη εταιρεία «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας», η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο και στην οποία παραχωρείται ακίνητο «στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το οποίο συγκεντρώνει όλα τα εχέγγυα για τη δημιουργία ενός διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας τεχνολογικού πάρκου. Σημειώνεται ότι το εν λόγω ακίνητο, κατόπιν ενεργειών της σημερινής Κυβέρνησης, μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ προς το Ελληνικό Δημόσιο, και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Οικονομικών», όπως τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου υπάρχει και νομοθετική κατοχύρωση επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΕΑΒ.
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως «μέσα στο δεκάμηνο, η ΕΑΒ εξαιρέθηκε από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας. Ξεμπερδέψαμε το κουβάρι των εισπράξεων, επιδιώκοντας η επιχείρηση να πατάει «στα δικά της πόδια». Αποτρέψαμε τον οικονομικό στραγγαλισμό της, παρέχοντας πολύτιμο χρόνο προκειμένου να διευθετήσει τελωνειακές εκκρεμότητες του παρελθόντος».