Τη πρόθεση της κυβέρνησης να μπει εμπόδιο στη πώληση παράνομων προϊόντων έκανε σαφή με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, με μήνυμά του σε γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημέρωσε πως δέχθηκε καταγγελία από πολίτη για παρεμπόριο στο Λουτράκι και το μήνυμα αυτό αποτέλεσε αφορμή για έλεγχο κατά τον οποίον δεσμεύτηκαν και καταστράφηκαν προϊόντα «μαϊμούδες».
Στο μήνυμά του ο πολίτης ανέφερε: «κύριε υπουργέ μπορεί να τους διώξατε από την Πατησίων... αλλά σήμερα όλοι είναι στο Λουτράκι... πάρτε λοιπόν ένα δείγμα...» (παρατέθηκε σχετική φωτό).
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρεται ότι με εντολή του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, και μετά από καταγγελία πολίτη στο email του υπουργού, έγινε επιχείρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο Λουτράκι, αφού πρώτα ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης. Τα προϊόντα συγκεντρώθηκαν και καταστράφηκαν.
«Το κράτος λειτουργεί πάραυτα για την προστασία του οργανωμένου εμπορίου», δήλωσε ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης.
Ν. Παπαθανάσης: Το παραεμπόριο στερεί θέσεις εργασίας
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ν. Παπαθανάσης σημείωσε σε tweet ότι το παρεμπόριο αποστερεί θέσεις εργασίας από ανέργους συμπολίτες μας και φρενάρει την ανάπτυξη.
Επίσης γνωστοποίησε ότι «με πρωτοβουλία του υπουργού έγινε συζήτηση στη ΔΕΘ με το γενικό γραμματέα κ. Σταμπολίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες για τη νέα μεθοδολογία του υπουργείου για την αντιμετώπιση αυτού του εγκλήματος».
Αυξάνονται οι έλεγχοι
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανακοίνωσαν την εβδομαδιαία επιχειρησιακή δραστηριότητα των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και σύμφωνα με τα στοιχεία υπήρξε αύξηση των ελέγχων αλλά διαπιστώθηκε και αύξηση των παραβάσεων.
Ειδικότερα:
- Η αυξητική τάση των πραγματοποιούμενων ελέγχων συνεχίστηκε κατά το χρονικό διάστημα 02.09.2019 έως 06.09.2019, που σημειώθηκε αύξηση των ελέγχων κατά 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα (26.08.2019 - 30.08.2019).
- Οι παραβάσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 44% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν ενδεικτικά σε: λαϊκές αγορές, εμπορικές επιχειρήσεις, διόδια, λιμάνια και δημόσιους χώρους (πανεπιστήμια, εμπορικές οδούς).