ΓΔ: 2629.88 0.25% Τζίρος: 226.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Παραλία Κέρκυρας

Alpha Bank: Το 2025 «σταθμός» για παγκόσμιο τουρισμό και ρεκόρ Ελλάδας

Το 2025 σημειώθηκε ρεκόρ στις διεθνείς αφίξεις τουριστών με αύξηση 4% συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ η Ελλάδα κατέγραψε για τρίτη συνεχή χρονιά ιστορικά υψηλές αφίξεις και έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Bank.

Ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε το 2025 μια χρονιά-ορόσημο, καθώς οι διεθνείς ταξιδιωτικές αφίξεις ανήλθαν σε 1,52 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα προ της πανδημίας επίπεδα κατά περίπου 4%.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank, με τίτλο «Ο Ελληνικός Τουρισμός το 2025: Επιδόσεις, Προοπτικές και Προκλήσεις», η Ευρώπη παραμένει ο κορυφαίος προορισμός παγκοσμίως, συγκεντρώνοντας πάνω από το ήμισυ των διεθνών αφίξεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα συνέχισε την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ιστορικά υψηλές επιδόσεις σε αφίξεις και εισπράξεις. Το διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2025, οι ταξιδιωτικές αφίξεις ανήλθαν σε 36,7 εκατ. και οι εισπράξεις σε 23 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα επίπεδα του 2024 κατά 2% και 6,5% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινήθηκαν οι αφίξεις από τις πέντε κυριότερες αγορές –Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γαλλία και ΗΠΑ– ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 600 ευρώ, αυξημένη κατά 4,4% έναντι του προηγούμενου έτους.

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και θετικές προοπτικές

Οι επιδόσεις του 2025 επιβεβαιώνουν τη σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού σε διεθνές επίπεδο. Το μερίδιο της Ελλάδας στις παγκόσμιες αφίξεις αυξήθηκε από 2,1% το 2019 σε 2,5% το 2024 και εκτιμάται ότι ενισχύθηκε περαιτέρω το 2025. Αντίθετα, χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία παρουσίασαν υποχώρηση.

Οι προοπτικές για το 2026 και μεσοπρόθεσμα παραμένουν θετικές, στηριζόμενες στις διεθνείς τάσεις, τις επενδύσεις σε υποδομές και το ισχυρό τουριστικό brand name της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών, οι παγκόσμιες αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 3%-4% το 2026.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και νέες ευκαιρίες

Η ευκολότερη οργάνωση ταξιδιών μέσω διαδικτύου ενισχύει τις τουριστικές ροές. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ενταγμένος στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες πληροφόρησης και υποστήριξης των ταξιδιωτών.

Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές για ταξίδια το επόμενο δωδεκάμηνο σε πέντε μεγάλες αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Κατατάσσεται τρίτη στις αγορές Γερμανίας και Ιταλίας, τέταρτη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο και έκτη στην Ισπανία, βελτιώνοντας τη θέση της σε σχέση με το 2024.

Θετική συμβολή αναμένεται και από τις νέες διακρατικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με Αλγερία, Τουρκία, Σερβία και Καναδά, ενώ η σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ινδία εντός του 2026 μπορεί να ανοίξει πρόσβαση σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά.

Προκλήσεις και βιώσιμη ανάπτυξη

Η ισχυρή δυναμική του ελληνικού τουρισμού καθιστά αναγκαία τη μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, που θα συνδυάζει την ανάπτυξη με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών.

Το 2024 αντιστοιχούσαν 3,5 διεθνείς αφίξεις ανά κάτοικο, έναντι 2,9 το 2019, με τον δείκτη να αυξάνεται περαιτέρω το 2025. Οι βασικές προκλήσεις αφορούν την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση των υποδομών και την αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού.

Περιφερειακές ανισορροπίες και νέες μορφές τουρισμού

Το 2024, τέσσερις Περιφέρειες –Αττική, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη και Ιόνια Νησιά– συγκέντρωσαν το 65% των αφίξεων και το 83% των εισπράξεων, με παρόμοια ποσοστά και το 2025. Στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων καταγράφηκαν 127 και 102 διανυκτερεύσεις ανά κάτοικο, ενώ στη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα μόλις 1 και 4 αντίστοιχα.

Παρά τις διαφορές, οι λιγότερο ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές κατατάχθηκαν στις πρώτες θέσεις ως προς την ποιότητα εμπειρίας, αναδεικνύοντας δυνατότητες ανάπτυξης νέων προορισμών. Η ενίσχυση εναλλακτικών μορφών, όπως ο ανερχόμενος live events tourism, μπορεί να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και της γεωγραφικής διασποράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Η Ελλάδα είναι ασφαλής και ανοιχτή για όλους

Η Όλγα Κεφαλογιάννη τονίζει ότι η Ελλάδα εγγυάται την ασφάλεια και τον σεβασμό όλων των επισκεπτών, καταδικάζοντας κάθε μορφή ρατσισμού και βίας, διασφαλίζοντας τη φιλοξενία ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκείας.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοδος 5,1% στην επιβατική κίνηση 7μήνου στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ

Η επιβατική κίνηση στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ σημείωσε άνοδο 5,1% το επτάμηνο του 2026, φτάνοντας τους 6.990.875 επιβάτες. Τον Ιούλιο η αύξηση ήταν 3,7%, με το αεροδρόμιο Ηρακλείου πρώτο σε κίνηση, καταγράφοντας άνοδο 3,3%.
Περιπολικό σκάφος στο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στον 8ο αγνοούμενο Γερμανό η σορός που βρέθηκε το πρωί στη Σύμη

Εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε η σορός του όγδοου Γερμανού τουρίστα, που αγνοούνταν στη Σύμη, μετά τη βύθιση του ιστιοπλοϊκού. Είχε διασωθεί η υπόλοιπη παρέα, ενώ η σορός μεταφέρθηκε στη Ρόδο για νεκροψία - νεκροτομή.
Σίφνος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Express παρουσιάζει τη μαγεία της Σίφνου στους Βρετανούς αναγνώστες

Η βρετανική Express αποκαλεί τη Σίφνο «νησί βγαλμένο από παραμύθι», προτείνοντάς τη ως ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν ομορφιά, ηρεμία και αυθεντικές εμπειρίες, μακριά από τη μαζικότητα των πιο δημοφιλών τουριστικών νησιών.