Εξαιρετικά ευνοϊκές προτάσεις για τις ασθενέστερες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, αναμένεται να καταθέσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο μετά τον κορονοϊό θα έχει συνολική «δύναμη πυρός» 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ προτείνεται να διατεθούν στα κράτη ως επιχορηγήσεις, ενώ από αυτό το ποσό η Ελλάδα προτείνεται να λάβει επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε ένα νέο ΕΣΠΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν το Reuters και το Bloomberg, η πρόταση της Κομισιόν, που προορίζεται να συμβιβάσει τις αντίθετες προτάσεις από Γαλλία - Γερμανία και από το Μπλοκ της Λιτότητας (Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία) προβλέπει ότι:
- Με έκδοση κοινού χρέους μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντληθούν 750 δισ. ευρώ συνολικά. Από αυτά, τα 500 δισ. ευρώ θα δοθούν στα κράτη ως επιδοτήσεις και άλλα 250 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα ως δάνεια.
- Από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης που δημιουργείται, η Ελλάδα θα έχει «μερίδιο» 22,5 δισ. ευρώ (περίπου 12% του ΑΕΠ 2019) σε επιδοτήσεις, ενώ για την Ιταλία προορίζονται 81,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το ποσό που προορίζεται για την Ελλάδα είναι εξαιρετικά υψηλό και αντιστοιχεί περίπου στα κονδύλια που διατίθενται στη χώρα από ένα πολυετές ΕΣΠΑ.
Τα κονδύλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την υπέρβαση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ θα κατευθυνθούν σημαντικά ποσά και στον τομέα της Υγείας. Θα δοθούν, επίσης, εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό για ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω της προσωρινής παροχής κεφαλαίων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και σε κλάδους στρατηγικής σημασίας.
Το σχέδιο πρέπει τώρα να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια σύνοδο κορυφής που θα γίνει εκ του σύνεγγυς (όχι σε τηλεδιάσκεψη), ο χρόνος της οποίας δεν έχει προσδιορισθεί.