ΓΔ: 2260.67 0.04% Τζίρος: 183.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί μέχρι 31 Ιουλίου

Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσίαρας για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, ο πρόεδρος της έδρας θα επαναπροσδιορίζει τις ματαιωθείσες υποθέσεις.

Ματαιώνονται οι πλειστηριασμοί από 1η Ιουνίου μέχρι 31 Ιουλίου, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, όπου πλέον από έδρας ο πρόεδρος του δικαστηρίου θα επαναπροσδιορίζει της ματαιωθείσες υποθέσεις.

Η τροπολογία αποσκοπεί στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των διαδίκων με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των εξόδων των διαδίκων που προκύπτουν από τη ματαίωση των υποθέσεων.

Ειδικότερα, με την τροπολογία ρυθμίζονται ζητήματα για τον τρόπο επαναλειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, οι εργασίες των οποίων ανεστάλησαν προσωρινά με διαδοχικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις κατ' εξουσιοδότηση της -από 11 Μαρτίου 2020- Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Ακόμα, λαμβάνονται μέτρα προς αποφυγή του συγχρωτισμού σε όλα τα δικαστήρια (όλων των βαθμών) της χώρας. Τα μέτρα χωρίζονται σε τέσσερα κεφάλαια.

Ειδικότερα:

1. Το πρώτο αφορά την επαναλειτουργία των πολιτικών δικαστηρίων και ζητήματα σχετικά με τις διαδικασίες της αναγκαστικής εκτέλεσης και της διενέργειας πλειστηριασμών, καθώς και τον οίκοθεν επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων που ματαιώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που έλαβε χώρα την 9η Μαρτίου 2020 στο ισόγειο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

2. Το δεύτερο την επαναλειτουργία των ποινικών δικαστηρίων.

3. Το τρίτο αφορά διατάξεις σχετικές με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

4. Το τέταρτο αφορά διατάξεις για τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολομέλεια Βουλής άδεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε στην Επιτροπή το ν/σ για πλειστηριασμούς και τροποποιήσεις στον ΚΠολΔ

Με πλειοψηφία εγκρίθηκε στην Επιτροπή το ν/σ για τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τους πλειστηριασμούς. Έντονες αντιδράσεις και επιφυλάξεις από τα κόμματα.
Ζωή Κωνσταντοπούλου Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Κωνσταντοπούλου για παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και τη σύσταση πρόσφατης επιτροπής υπό την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ι. Κλάπα.
Δημόσια ομιλία ανδρός
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Γ. Φλωρίδη με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λ. Κοβέσι

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι θα συναντήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη στις 22 Απριλίου και θα συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στις 23 Απριλίου. Δεν έχουν ανακοινωθεί άλλες συναντήσεις.
Γιώργος Φλωρίδης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φλωρίδης: Ομάδα εργασίας για την ελληνική προεδρία της ΕΕ στη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σύστησε ομάδα εργασίας για την οργάνωση της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2027. Πρόεδρος ορίστηκε η Ιωάννα Κλάπα και μέλος ο Λίνος Σισιλιάνος.
Αστυνομική κορδέλα Τουρκία
ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη: Εξουδετερώθηκαν οι τρεις δράστες επίθεσης στο προξενείο

Οι τουρκικές αρχές γνωστοποίησαν ότι οι τρεις δράστες της επίθεσης έξω από το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη εξουδετερώθηκαν, ενώ δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά. Ερευνώνται οι διασυνδέσεις και το παρελθόν τους.