ΓΔ: 2447.25 -1.15% Τζίρος: 317.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Οικιακές συσκευές σειρά
Φωτο: Shutterstock

Στα 3 δισ. ευρώ ο τζίρος ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών το 2025

Το 2025 ο τζίρος για Tech & Durables στην Ελλάδα έφτασε τα 3 δισ. ευρώ με μείωση 3% έναντι του 2024. Οι πωλήσεις συσκευών ήταν 15,9 εκ., με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να διατηρεί τη δυναμική του, ενώ τα είδη πληροφορικής συνέχισαν άνοδο.

Η αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2025 τον τζίρο της κοντά στα 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, καταγράφοντας ωστόσο πτώση 3% σε σχέση με το 2024. 

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών ανήλθαν σε 3,034 δισ. ευρώ από 3,125 δισ. ευρώ, ενώ σε τεμάχια μειώθηκαν κατά 1,3%, φτάνοντας τα 15,9 εκατομμύρια.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών παραμένει ο ισχυρότερος της αγοράς, με σταθερό τζίρο συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Το «ακριβό ράφι» των Smartphones συνέβαλε στη διατήρηση της αξίας της αγοράς, παρότι η ζήτηση υποχώρησε κατά 6,8%.

Τα είδη πληροφορικής (IT/OE) συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, με τη «Ψηφιακή Μέριμνα» να ενισχύει σημαντικά τις πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η θετική δυναμική ενισχύθηκε περαιτέρω κατά το Black Friday και την εορταστική περίοδο, μετά από μια περίοδο κάμψης έως τα μέσα του 2024.

Παρά την τεχνολογική εξέλιξη στις τηλεοράσεις, με στροφή σε μεγαλύτερες ίντσες και βελτιωμένη ποιότητα εικόνας, οι πωλήσεις υποχώρησαν το 2025, καθώς απουσίαζε μεγάλο διεθνές αθλητικό γεγονός που θα ενίσχυε τη ζήτηση.

Οι Μεγάλες Λευκές Συσκευές (MDA) παρέμειναν σταθερές σε όγκο πωλήσεων, αλλά σημείωσαν πτώση τζίρου 4,5% για δεύτερη χρονιά μετά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Η τάση αυτή αντανακλά τη στροφή των καταναλωτών προς πιο οικονομικές επιλογές.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασαν και οι Μικροσυσκευές (SDA), που κατέγραψαν πτώση τόσο σε τεμάχια όσο και σε αξία. Παρά τη γενική κάμψη, οι σκούπες και οι μηχανές παρασκευής καφέ διατήρησαν τον ρόλο τους ως βασικοί πυλώνες της κατηγορίας, ενώ άνοδο σημείωσαν οι συσκευές προσωπικής φροντίδας και καθαρισμού αέρα.

Η κατηγορία του κλιματισμού επηρεάστηκε αρνητικά από την προηγούμενη έντονη ανάπτυξη λόγω του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» και από την απουσία ζεστού καλοκαιριού.

Black Friday και εορταστική περίοδος

Το τελευταίο τρίμηνο του 2025 παρέμεινε το πιο αποδοτικό για τον κλάδο, με ιδιαίτερη ώθηση από τις κατηγορίες τεχνολογίας όπως τα Smartphones, τα Mobile Computing και τα Consumer Electronics. Αν και ο Νοέμβριος διατήρησε την πρωτοκαθεδρία λόγω Black Friday, ο Δεκέμβριος σημείωσε την καλύτερη επίδοση τετραετίας σε τζίρο.

Η εβδομάδα του Black Friday κατέγραψε αύξηση 5% σε σχέση με το 2024. Τα Smartphones διατήρησαν την πρωτιά στις πωλήσεις, ενώ οι τηλεοράσεις, τα laptops, οι σκούπες και τα tablets σημείωσαν αξιοσημείωτη άνοδο.

Καταναλωτικές τάσεις και προοπτικές

Σύμφωνα με τη NielsenIQ, η συνεχιζόμενη οικονομική πίεση από τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος ενισχύει την προτίμηση των καταναλωτών για Value for Money προϊόντα. Η τάση αυτή αποτυπώνεται στη μείωση της μέσης τιμής σε ψυγεία, πλυντήρια και εντοιχιζόμενες συσκευές.

Αντίθετα, οι premium αγορές διατηρούν τη σταθερότητά τους, κυρίως στις κατηγορίες των smartphones, τηλεοράσεων, μηχανών καφέ και handstick vacuum cleaners. Συνολικά, η αγορά των Tech & Durables στην Ελλάδα παραμένει 39% υψηλότερη σε αξία σε σχέση με το 2019, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική ανθεκτικότητα του κλάδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μοιράζεται στα κοινωνικά δίκτυα προσωπική εμπειρία, εκφράζοντας πίστη στη Δικαιοσύνη, το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης - Λε Χοάι Τρουνγκ: Συζητήσεις για οικονομία και ΟΗΕ στο Ανόι

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Λε Χοάι Τρουνγκ συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας-Βιετνάμ σε εμπόριο, ναυτιλία, τουρισμό και ενέργεια, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανέδειξε τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική της Ευρώπης με αιχμή τις διασυνδέσεις, τα πράσινα καύσιμα, τους λιμένες και το νέο 3+1.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Εμίρη του Κατάρ για διμερείς σχέσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εμίρη του Κατάρ, εκφράζοντας συλλυπητήρια για τον θάνατο του πατέρα του. Συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Προτεραιότητα σε οικονομία και θαλάσσια ασφάλεια με Βιετνάμ

Η ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Βιετνάμ ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση Γεραπετρίτη-Χουνγκ στο Ανόι, με έμφαση στο εμπόριο, τη ναυτιλία, τον τουρισμό και τον κοινό σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τη UNCLOS.