ΓΔ: 2517.84 1.01% Τζίρος: 315.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Βιομηχανική κοπή μετάλλου
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση 2,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο 2025

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,6% τον Νοέμβριο 2025 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024, ενώ η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 7%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Αύξηση 2,6% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Η παραγωγή των μεταποιητικών βιομηχανιών σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, φτάνοντας το 7%.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής ενισχύθηκε κατά 2,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 3,3% που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στις μεταβολές των επιμέρους δεικτών των βασικών τομέων της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, η μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 7%, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση να καταγράφεται στον κλάδο κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων.

Αντίθετα, σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στους κλάδους εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στις υποστηρικτικές δραστηριότητες εξόρυξης.

Ο δείκτης ορυχείων-λατομείων αυξήθηκε κατά 2,3%. Αντίθετα, πτώση 5,2% σημείωσε ο δείκτης παροχής νερού και μείωση 11,9% καταγράφηκε στον δείκτη παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε μέσα επίπεδα, για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2025, ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής παρουσίασε αύξηση 1,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Ωστόσο, ο εποχικά διορθωμένος γενικός δείκτης εμφάνισε μείωση 1,6% τον Νοέμβριο 2025 σε σχέση με τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

15.946 γεννήσεις στην Ελλάδα το α' τρίμηνο 2024, λέει η ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση 0,4% σημειώθηκε στις γεννήσεις το α' τρίμηνο 2026 (15.946), σε σύγκριση με το 2025 (15.889), ενώ οι γεννήσεις νεκρών μειώθηκαν κατά 3%. Η αναλογία γεννήσεων από Ελληνίδες προς αλλοδαπές μητέρες ήταν 9,5 προς 1.
Ελληνική Οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 306,1 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος α' τριμήνου 2026

Το δημόσιο χρέος στο τέλος του α’ τριμήνου φέτος έφτασε τα 306,1 δισ. ευρώ, με έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης στο -2,2% του ΑΕΠ και χρέος στο 143,5%. Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 26,3 δισ., ενώ οι κοινωνικές εισφορές άγγιξαν τα 7,9 δισ. ευρώ.