ΓΔ: 2234.68 0.23% Τζίρος: 200.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:33
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Αθήνα, στον δρόμο Πανεπιστημίου.

ΤτΕ: Σταθερή ανάπτυξη 2,1% την τριετία 2025-2027 για την οικονομία

Ανάπτυξη 2,1% για την περίοδο 2025-2027 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί από 2,8% το 2025 στο 2,1% το 2026, ενώ επισημαίνονται κίνδυνοι από γεωπολιτικές εξελίξεις και την κλιματική κρίση.

Σταθερή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 2,1% για την τριετία 2025-2027 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,1% το 2025, 2026 και 2027, ενώ το 2028 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 2%. 

Η εκτίμηση αυτή υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης, διατηρώντας τη χώρα σε πορεία σύγκλισης των εισοδημάτων.

Ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. 

Για το 2025 παραμένει υψηλός στο 2,8%, λόγω διατηρούμενων πιέσεων από τις αυξήσεις σε αμοιβές εργασίας, ενοίκια, υψηλή τουριστική ζήτηση και αυξημένους έμμεσους φόρους. 

Το 2026 προβλέπεται πτώση στο 2,1%, σταθεροποίηση στο 2,2% το 2027 και εφάπαξ αύξηση στο 2,5% το 2028, κυρίως λόγω της ένταξης του διευρυμένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στην ενεργειακή συνιστώσα του δείκτη.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ωστόσο μια σειρά κινδύνων που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. 

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η αβεβαιότητα από τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο επίμονος πληθωρισμός, πιθανές μισθολογικές πιέσεις λόγω στενότητας στην αγορά εργασίας, επιπτώσεις από την κλιματική κρίση, χαμηλότερη απορρόφηση κονδυλίων του RRF και βραδύτερη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων.

Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ενισχυμένη ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών δημιουργεί προϋποθέσεις για επέκταση δραστηριοτήτων και νέες συνεργασίες με διεθνείς φορείς.

Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2025 επιβεβαιώνουν τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διατηρούν κεφαλαιακή επάρκεια πάνω από τις κανονιστικές απαιτήσεις ακόμη και σε δυσμενή σενάρια. 

Οι ισχυρές επιδόσεις τους αποτυπώνονται και στις αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει την ανάγκη αντιμετώπισης της πρόκλησης της προσιτής στέγης, προτείνοντας απλοποίηση διαδικασιών για την αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας. 

Όπως σημειώνεται, απαιτούνται παρεμβάσεις σε αδειοδοτήσεις, πολεοδομικά και χρήσεις γης, ώστε να ενισχυθεί η προσφορά και να διευκολυνθούν επενδύσεις στην ανάπτυξη κατοικίας.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και στη συνέχιση της ταχείας αποκλιμάκωσής του. 

Η σταθερή συμμόρφωση με το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων, μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές. 

Παράλληλα, η ταχύτερη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ περιορίζει τις μελλοντικές ανάγκες προσαρμογής και μειώνει την έκθεση σε κινδύνους από πιθανή άνοδο των επιτοκίων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Η Ελλάδα αλλάζει μοντέλο-Το 2026 προχωρά ταχύτερα

Ο Κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, τονίζοντας τη στρατηγική συνεργασία και τη διαχρονική στήριξη με επενδύσεις άνω των 16 δισ. ευρώ προς τη χώρα.
Ελλάδα και Αλβανία σημαίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DEF 2026: Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Υπερταμείου και AIC

Στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2026, Ελλάδα και Αλβανία υπέγραψαν MoU μεταξύ Υπερταμείου και Αλβανικού Επενδυτικού Ταμείου για ενίσχυση συνεργασίας, κοινή ανάπτυξη έργων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους δύο οικονομικούς τομείς.
Σταύρος Καλαφάτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καλαφάτης: Η Θεσσαλονίκη γίνεται ισχυρός κόμβος καινοτομίας

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης τόνισε σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη πως η πόλη περνά σε νέα εποχή, με την Ελλάδα να προχωρά σταθερά στη μεταρρύθμιση. Υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης στο προεκλογικό της πρόγραμμα.