ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Φώτο: Shutterstock

Νετανιάχου: Πίεση από τον βορρά για σκληρότερη στάση στη Χεζμπολάχ

Η δημοτικότητα του Νετανιάχου υποχωρεί στο βόρειο Ισραήλ, με τους ψηφοφόρους να ζητούν πιο σκληρή στάση απέναντι στη Χεζμπολάχ.

Η δημοτικότητα του Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να υποχωρεί σημαντικά στο βόρειο Ισραήλ, μια περιοχή με κρίσιμη εκλογική σημασία, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις. 

Η εξέλιξη αυτή ασκεί πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό να υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στη λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ, η οποία στοχοθετεί κυρίως τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η πρόσφατη συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου – ανεξαρτήτως της διάρκειάς της – φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους ψηφοφόρους του βόρειου Ισραήλ, οι οποίοι ζητούν αποφασιστικότερη δράση.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Agam Labs του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, οι ψηφοφόροι της βόρειας χώρας εγκαταλείπουν το κόμμα Λικούντ ταχύτερα από κάθε άλλη περιοχή, επικαλούμενοι ως κύρια αιτία τον πόλεμο με τον Λίβανο. 

Παράλληλα, ο Νετανιάχου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις διπλωματικές πιέσεις των συμμάχων του στην Ουάσινγκτον, καθώς το Ιράν θέτει ως όρο για οποιαδήποτε συμφωνία με τις ΗΠΑ τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων στον Λίβανο.

Η απειλή της Χεζμπολάχ και οι πολιτικοί κραδασμοί

Οι προγραμματισμένες εκλογές έως τον Οκτώβριο ενδέχεται να καθορίσουν το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετανιάχου. Παρότι η κυβέρνησή του θεωρείται η πιο δεξιά στην ιστορία του Ισραήλ, πολλοί κάτοικοι του βόρειου τμήματος ζητούν ακόμη πιο σκληρή στρατιωτική δράση κατά της Χεζμπολάχ, χωρίς την επιρροή των ΗΠΑ.

Για τους κατοίκους της Κιριάτ Σμόνα, όπου περίπου οι μισοί ψήφισαν Λικούντ στις προηγούμενες εκλογές, η εξάλειψη της απειλής των επιθέσεων με πυραύλους και drones αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα. 

Από τον Οκτώβριο του 2023, περισσότεροι από 50 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο βόρειο Ισραήλ, ενώ στον Λίβανο οι απώλειες ξεπερνούν τους 7.500, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πολλοί ψηφοφόροι εκφράζουν απογοήτευση, θεωρώντας ότι ο Νετανιάχου υποκύπτει στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν ντρέπομαι να πω ότι ψήφισα αυτή την κυβέρνηση, αλλά φαίνεται τελικά ότι αυτός που κυβερνά είναι ο πρόεδρος Τραμπ», δηλώνει ο 45χρονος Μοσέ Γιφρά από την Κιριάτ Σμόνα.

Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώνεται

Ο Τραμπ, που επιδιώκει συμφωνία με το Ιράν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν την ένταση, λίγες ώρες μετά τις νέες επιθέσεις του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού. Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου τον κατηγόρησαν ότι κάνει συμβιβασμούς στην εθνική ασφάλεια, επιδεινώνοντας τη θέση του ενόψει εκλογών.

«Όπου έχει αναπτυχθεί η Χεζμπολάχ πρέπει να χτυπηθεί και τα χέρια των IDF δεν θα πρέπει να δένονται», δήλωσε ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού στρατού Γκάντι Άιζενκοτ, επικεφαλής του κόμματος Γιασάρ και υποψήφιος για την πρωθυπουργία.

Η μάχη για το βόρειο Ισραήλ

Η δημοσκόπηση του Agam Labs καταγράφει ότι μόλις το 23% των ψηφοφόρων του βόρειου Ισραήλ σκοπεύει να στηρίξει το Λικούντ, έναντι 35% το 2022. Η πτώση της δημοτικότητας του κόμματος είναι τριπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές, ενώ το 70% δηλώνει απογοητευμένο από τη διαχείριση του πολέμου.

«Παρατηρούμε μια δραματική αλλαγή», σημειώνει ο Νιμρόντ Νιρ του Agam Labs, επισημαίνοντας ότι «τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων σκοπεύουν να στηρίξουν το μπλοκ αντι-Νετανιάχου». Οι πολιτικοί αντίπαλοι του πρωθυπουργού εντείνουν τις επισκέψεις τους στο βόρειο Ισραήλ, με τον Άιζενκοτ να έχει βρεθεί εκεί πάνω από 15 φορές, σε αντίθεση με τον Νετανιάχου που αποφεύγει την περιοχή.

«Θα πρέπει να έρθει να μας επισκεφθεί», δηλώνει ο 40χρονος Γισραέλ Κόεν, πρώην ψηφοφόρος του Λικούντ. «Η κυβέρνηση πρέπει να μας δει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αούν επιδιώκει συμφωνία με Ισραήλ και αφοπλισμό της Χεζμπολάχ

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν δήλωσε ότι θέλει συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και είναι έτοιμος να αφοπλίσει τη Χεζμπολάχ χωρίς σύγκρουση, ζητώντας νέα διεθνή δύναμη μετά τον ΟΗΕ.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Έτοιμη για νέους βομβαρδισμούς κατά Χεζμπολάχ δηλώνει η κυβέρνηση

Η Ισραήλ δηλώνει έτοιμη να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χεζμπολάχ, μετά την καταστροφή μεγάλου υπόγειου συγκροτήματος της οργάνωσης στη νότια Λίβανο, χρησιμοποιώντας 1.100 τόνους εκρηκτικών.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός ανατινάζει σήραγγες, σεισμός 4,1 Ρίχτερ στον Λίβανο

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το USGS, μετά από ανατίναξη υπόγειων σηράγγων της Χεζμπολάχ από το Ισραήλ. Η έκρηξη έγινε αισθητή και καταγράφηκε από δημοσιογράφους και εικόνες.
Νίκος Χριστοδουλίδης Κύπρος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ: Στο επίκεντρο ασφάλεια και ενέργεια

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Χέρτσογκ στη Λευκωσία, με ατζέντα τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια, την ασφάλεια και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ο Ισραηλινός πρόεδρος πρότεινε τριμερή με Κύπρο και Λίβανο για ειρήνη στην περιοχή.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Το καθεστώς του Ιράν βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και ότι απομένει να ανατραπεί το «τρομοκρατικό καθεστώς», κατά την επίσκεψή του σε Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα Συρίας–Ισραήλ.
σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΑΕ: Καμία απάντηση για φερόμενη ενημέρωση Ισραήλ πριν τη 7η Οκτωβρίου

Τα ΗΑΕ αρνήθηκαν να σχολιάσουν δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρός τους είχε προειδοποιήσει τον Νετανιάχου πριν από την επίθεση της Χαμάς, ενώ το Ισραήλ διέψευσε πως υπήρξε σχετική ενημέρωση πριν από τις 7 Οκτωβρίου.