ΓΔ: 1403.76 -0.97% Τζίρος: 62.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:14:33 DATA
Φωτο: Shutterstock

Χαμένο για τα ξενοδοχεία το 2020, οι ελπίδες στρέφονται στο 2021

Τη σημασία της στήριξης του κλάδου με ρευστότητα υπογραμμίζει, μιλώντας στο Business Daily, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλ. Βασιλικός. Πώς σχολιάζει τις ανακοινώσεις της Κομισιόν.

Ουσιαστικά χαμένη θεωρούν τη φετινή χρονιά οι ξενοδόχοι και προσβλέπουν στο 2021 για την ανάκαμψη του κλάδου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν σημαντικές ενισχύσεις ρευστότητας, καθώς οι ανακοινώσεις της Κομισιόν αποτελούν μεν, όπως εκτιμάται, ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα του τουρισμού και των αερομεταφορών, αλλά τα ελληνικά ξενοδοχεία θα κληθούν να περάσουν από δύσβατα μονοπάτια και αχαρτογράφητες περιοχές την φετινή σεζόν.

Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, μιλώντας στο Business Daily σημειώνει ότι «οι συστάσεις της Κομισιόν σημαίνουν τρία πράγματα:

  • Πρώτον, αναγνωρίζεται η σημασία του τουρισμού για όλες τις οικονομίες της Ευρώπης,
  • δεύτερον, διαφαίνεται το εύρος και το βάθος των προβλημάτων του κλάδου και τονίζεται ότι οι επιχειρήσεις αυτού στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια  και
  • τρίτον γίνεται σαφής η άμεση ανάγκη για επανεκκίνηση του τουρισμού με την προϋπόθεση τήρησης των ισορροπιών, όπως αυτές θα τεθούν σε υγειονομική βάση, καθώς βασικό μέλημα όλων πρέπει να παραμείνει η υγεία και ασφάλεια».

Οι συστάσεις της Κομισιόν,  συνεχίζει ο κ. Βασιλικός, δείχνουν τον δρόμο και ορίζουν τις βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση, ωστόσο ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος μέχρι τις τελικές αποφάσεις και την εφαρμογή τους.

Συμπληρώνει δε ότι τώρα πλέον είναι ώρα για διακρατικές συμφωνίες και υγειονομικά πρωτόκολλα που θα είναι εφαρμόσιμα, ενώ τονίζει ότι πλέον χρειάζονται μέτρα στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Πρέπει να σημειώσω δε ότι δεν υπήρχε η ελπίδα από τους ανθρώπους του τουρισμού ότι θα ακούγαμε κάτι ανατρεπτικό από όσα ειπώθηκαν και δεν περιμέναμε κάτι άλλο», επισημαίνει.

«Είναι σημαντικό», προσθέτει, «ότι οι χώρες της ΕΕ μέσω αυτής της διαδικασίας κατακτάμε κοινά πρωτόκολλα. Ωστόσο οι ελπίδες μας είναι προφανές ότι βρίσκονται στην επόμενη σεζόν και στόχος της φετινής περιόδου είναι η διατήρηση της καλής εικόνας αλλά και να χτίσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας ώστε να φθάσουμε σε μια επόμενη βιώσιμη σεζόν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
 
Σημειώνεται ότι η  Κομισιόν προτείνει μία σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση, που ξεκινά με την άρση των περιορισμών μεταξύ περιοχών ή κρατών μελών με παρόμοιες επιδημιολογικές καταστάσεις. Η προσέγγιση πρέπει επίσης να είναι ευέλικτη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας επανεισαγωγής ορισμένων μέτρων εάν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που προσθέτει σοβαρές αβεβαιότητες και κινδύνους για τον τουριστικό τομέα, σε περίπτωση επανεμφάνισης κρουσμάτων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν τα κράτη μέλη πρέπει να ενεργούν βάσει τριών κριτηρίων που συνοψίζονται στην επιδημιολογική εικόνα, τη δυνατότητα εφαρμογής μέτρων περιορισμού καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού και τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα, που δίνουν προτεραιότητα στη διασυνοριακή κυκλοφορία σε βασικούς τομείς δραστηριότητας και συμπεριλαμβανομένων προσωπικών λόγων.

Μακρά και δύσκολη επανεκκίνηση

Οι θεσμικοί φορείς της τουριστικής βιομηχανίας στις αρχικές τους παρεμβάσεις τονίζουν ότι πλέον έγινε το πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την επανεκκίνηση και πλέον τον λόγο έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις για αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες.

«Ανοίγει πλέον ο δρόμος για εθνικές αποφάσεις και διακρατικές συμφωνίες, που θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες, με γνώμονα και την εξέλιξη των υγειονομικών δεδομένων. Ο δρόμος της επανεκκίνησης θα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά όλοι μαζί, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να μειωθούν οι φετινές απώλειες» σημειώνει σε ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως «οι διαφαινόμενες θετικές προτάσεις της ΕΕ, αποτελούν το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα επανεκκίνησης του τουρισμού», και πλέον, η έναρξη πτήσεων, οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας, μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας, θα καθορίσουν τη συνέχεια, δηλαδή πόσες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας θα επαναλειτουργήσουν, πόσες εποχικές θα ανοίξουν, ποιες θα είναι οι αγορές - στόχοι, ποια θα είναι η διάρκεια της σεζόν και εν τέλει, τι μέρος των εσόδων του 2019 μπορεί να διασωθεί, συμπληρώνει ο κ. Ρέτσος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρώτος διαγωνισμός για αξιοποίηση Ξενία, έρχονται άλλοι τέσσερις

Δημοσιεύθηκε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μίσθωση του Ξενία Κομοτηνής, έρχονται άλλοι τέσσερις το επόμενο διάστημα. Ποια τουριστικά ακίνητα έχει στο πρόγραμμα αξιοποίησης η ΕΤΑΔ.
Hotel-Xenodoxeio-Ergazomenoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικά ξενοδοχεία στις κορυφές των προτιμήσεων των τουριστών διεθνώς

Το Condé Nast Traveller ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των ετήσιων Readers' Choice Awards που αποτελούν τα πιο αναγνωρισμένα βραβεία στον τουρισμό, και επιβραβεύουν την αριστεία σε πολλές κατηγορίες του κλάδου.
tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματισμός για την μικρή αύξηση των τουριστικών εισπράξεων το 2024

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΤτΕ προβλημάτισαν τους επαγγελματίες του κλάδου, καθώς έδειξαν μείωση στις εισπράξεις του Ιουλίου, ωστόσο συνολικά στο επτάμηνο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 4,9% στα 10,5 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταθερές έμειναν οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα τον Ιούνιο

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις παρατηρήθηκε από τους αλλοδαπούς τουρίστες με 81,9% και 89,4%, αντίστοιχα. Σχεδόν διπλάσιες οι διανυκτερεύσεις για τους αλλοδαπούς έναντι των ημεδαπών.