ΓΔ: 2686.2 1.75% Τζίρος: 315.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ελληνικά ευρώ και σημαία

Πλεόνασμα άνω των 5 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό το 2025

Πλεόνασμα 5,13 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 12,6 δισ. κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο του 2025, υπερβαίνοντας σημαντικά τους στόχους, κυρίως λόγω προείσπραξης πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκράτησης δαπανών.

Σημαντικό πλεόνασμα κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης σε τροποποιημένη ταμειακή βάση. 

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 5.131 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τον επικαιροποιημένο στόχο για πλεόνασμα 225 εκατ. ευρώ, όπως αυτός είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2026. Για το αντίστοιχο διάστημα του 2024, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 4.375 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 12.646 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 7.695 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 12.011 εκατ. ευρώ το 2024. 

Η διαφορά στα έσοδα αποδίδεται κυρίως στην είσπραξη ποσού 2.109 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Εξαιρουμένου αυτού του ποσού, τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Στο σκέλος των δαπανών, οι πληρωμές του Τακτικού Προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 2.038 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, κυρίως λόγω ετεροχρονισμού στις μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους ΟΚΑ και άλλους φορείς γενικής κυβέρνησης, καθώς και σε πληρωμές εξοπλιστικών προγραμμάτων και επενδυτικών δαπανών.

Εξαιρώντας τα παραπάνω ποσά, η υπέρβαση στο πρωτογενές αποτέλεσμα έναντι των στόχων του προϋπολογισμού εκτιμάται σε 195 εκατ. ευρώ. 

Επισημαίνεται ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα σε δημοσιονομικούς όρους διαφέρει από το αποτέλεσμα σε ταμειακούς όρους και αφορά την Κεντρική Διοίκηση, χωρίς να περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των Νομικών Προσώπων και των υποτομέων των ΟΤΑ και ΟΚΑ.

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο ανήλθαν σε 68.742 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.259 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 

Η αύξηση αυτή συνδέεται κυρίως με την προείσπραξη της έκτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξαιρουμένου του ποσού αυτού, η αύξηση διαμορφώνεται στα 150 εκατ. ευρώ ή 0,2%.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 64.970 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 334 εκατ. ευρώ ή 0,5% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 7.817 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 3.042 εκατ. ευρώ, ελαφρώς χαμηλότερα από τον στόχο.

Η κατανομή των εσόδων ανά κατηγορία θα οριστικοποιηθεί με την έκδοση του τελικού δελτίου.

Ειδικά για τον Νοέμβριο 2025, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 7.821 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.192 εκατ. ευρώ από τον μηνιαίο στόχο, κυρίως λόγω της προείσπραξης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Εξαιρώντας το ποσό αυτό, η αύξηση ανέρχεται σε 83 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους τον Νοέμβριο διαμορφώθηκαν σε 5.764 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 271 εκατ. ευρώ ή 4,9% έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων έφτασαν τα 499 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 112 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το ενδεκάμηνο ανήλθαν σε 63.611 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 2.647 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά αυξημένες κατά 1.266 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024, λόγω μεγαλύτερων μεταβιβάσεων σε ΟΚΑ και δαπανών του ΤΑΑ.

Σημαντικές μεταβιβάσεις περιλαμβάνουν:

• Ποσό 1.164 εκατ. ευρώ προς νοσοκομεία και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

• 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κόστους παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (ΥΚΩ), σύμφωνα με το άρθρο 55 του Ν.4508/2017.

• Επιχορήγηση 557 εκατ. ευρώ προς την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Υ.).

• Επιχορηγήσεις 328 εκατ. ευρώ προς συγκοινωνιακούς φορείς (ΟΑΣΑ, ΟΑΣΘ και ΟΣΕ).

• 154 εκατ. ευρώ προς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Οι επενδυτικές δαπάνες ανήλθαν σε 10.483 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 609 εκατ. ευρώ από τον στόχο, αλλά αυξημένες κατά 549 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σφύρα δικαστηρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τεμπών: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση Παπαγγελή, συνεχίζονται αύριο οι καταθέσεις

Συνεχίζονται αύριο οι καταθέσεις συγγενών θυμάτων στη δίκη για το δυστύχημα στα Τέμπη. Ο Ηλίας Παπαγγελής ζήτησε παραδειγματική τιμωρία, ενώ εξέφρασε παράπονα για πρόσωπα που δεν κλήθηκαν να καταθέσουν.
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συγκροτήθηκε το νέο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος

Το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τον διορισμό του Δημητρίου Τσομώκου ως υποδιοικητή, με εξαετή θητεία από τις 21/9/2026. Διοικητής παραμένει ο Γιάννης Στουρνάρας.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση υπουργών ενέργειας: Τα Βαλκάνια ενεργειακός κόμβος Ευρώπης

Στο Βελιγράδι έγινε η 2η τετραμερής υπουργική συνάντηση για τη διασυνδεσιμότητα ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη. Επισημάνθηκε η ανάγκη περιφερειακής συνεργασίας και υλοποίησης κάθετων διαδρόμων φυσικού αερίου. Επόμενη συνάντηση στη Σόφια.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργειακός διάδρομος στα Βαλκάνια επεκτείνεται και σε πετρελαιοειδή

Στη 2η Τετραμερή Υπουργική Συνάντηση στο Βελιγράδι, συζητήθηκε η ανάπτυξη ενεργειακού διαδρόμου πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου από την Ελλάδα με συμμετοχή Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, με έμφαση στη διασύνδεση και τα έργα αγωγών.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ

Στην Αθήνα φτάνει απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, για τον 6ο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ. Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα γίνουν οι βασικές εργασίες με συναντήσεις και κοινές δηλώσεις στο ΥΠΕΞ.
Ντόρα Μπακογιάννη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Πέρασαν τρεις στρατιωτικές συμφωνίες και συστάσεις Μπακογιάννη

Η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ενέκρινε κατά πλειοψηφία δύο νομοσχέδια για στρατιωτική συνεργασία με Σερβία, Ιταλία και Γερμανία. Αύριο αναμένεται η επικύρωσή τους από την Ολομέλεια της Βουλής.