Αύξηση μεριδίου για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, το οποίο μπορεί να αγγίξει ακόμα και το 10 - 15% το 2021, μπορεί να προσφέρει, δυνητικά, η επιτυχής διαχείριση της παρούσας συγκυρίας, ιδίως η ασφαλής επανεκκίνηση της οικονομικής κι επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά το σκέλος του τουρισμού.
Την εκτίμηση αυτή έκανε χθες ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, στο πλαίσιο σχετικής διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης, που διοργανώθηκε από την Prodexpo, με την συμμετοχή και στελεχών της ξενοδοχειακής αγοράς, του real estate και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης, το ρεαλιστικό σενάριο πάνω στο οποίο εργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την σταδιακή εκκίνηση της θερινής σεζόν από την 1η Ιουλίου, με στόχο, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, αυτή να επιταχυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον Αύγουστο και μετά. «Θέλουμε να ανοίξουμε την χώρα, αρχικά κάποιες επιλεγμένες χώρες και στη συνέχεια πιο γενικευμένα. Μια αύξηση του μεριδίου της χώρας κατά 2% - 3% φέτος, θα μπορέσει πολύ εύκολα να μεταφραστεί σε διψήφιο ποσοστό άνω του 10% του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Ποιες χώρες όμως θα βρεθούν στο αρχικό «κύμα» επισκεπτών από το εξωτερικό; Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες διακρατικές επαφές και συζητήσεις με το Ισραήλ, την Κύπρο, την Βουλγαρία και την Αυστρία, ενώ κρούση έχουμε δεχθεί ως χώρα και από την Ρουμανία, η οποία ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει δίαυλος επικοινωνίας και με την Κίνα. Στον αντίποδα, χώρες όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκλείονται επί του παρόντος, ενώ στο δεύτερο «κύμα» ανοίγματος της χώρας, ίσως βρεθούν και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία.
Ο οδικός χάρτης για τον τουρισμό
Ο κ. Θεοχάρης περιέγραψε και τον οδικό χάρτη, τον οποίο έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για την λειτουργία του τουριστικού κλάδου. «Θα ξεκινήσουμε ασφαλώς από τον εσωτερικό τουρισμό. Θα ακολουθήσουν οι ξένοι επισκέπτες, που μπορούν να επισκεφτούν την χώρα με οδικά μέσα. Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να δεχόμαστε επισκέπτες που μπορούν να έρθουν στην χώρα μέσω αεροπορικής σύνδεσης μικρής διάρκειας και στο τέλος θα ανοίξουμε και για τις αεροπορικές συνδέσεις μεγαλύτερων αποστάσεων. Σε κάθε περίπτωση, επείγει και μάλιστα πιέζουμε γι’ αυτό την Ε.Ε., να ανοίξει η συζήτηση για την επαναλειτουργία των αερομεταφορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με βάση στοιχεία από το πλάνο που έχουμε καταθέσει ως χώρα για το πώς αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια. Την προσεχή Τετάρτη θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Στο μεσοδιάστημα, η αγορά αναμένει τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα κληθούν να εφαρμόσουν όλα τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν τις πόρτες τους φέτος για να υποδεχθούν τουρίστες. Αυτά, προβλέπεται να είναι έτοιμα εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς μόλις το βράδυ της Πέμπτης, παραδόθηκε στους κοινωνικούς εταίρους, η πρόταση της κυβέρνησης.
Δεν ανοίγουν τα ξενοδοχεία την 1η Ιουνίου
Αυτό πάντως που κατέστησαν σαφές τα στελέχη της ξενοδοχειακής αγοράς στη χθεσινή εκδήλωση της Prodexpo είναι ότι πολύ δύσκολα η 1η Ιουνίου, θα συνοδευτεί με την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας, δηλαδή όσων βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. «Σίγουρα δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι πελάτες ακόμα. Θέλουμε να συγχρονίσουμε την επαναλειτουργία με την έλευση των πρώτων πελατών. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στις αρχές Ιουνίου, ίσως λίγο αργότερα εντός του μήνα», ανέφερε ο κ. Πολ Γομόπουλος, γενικός διευθυντής του ελληνικού σκέλους του αμερικανικού ομίλου Hines, ο οποίος έχει αποκτήσει το πρώην Ledra Marriott και νυν Grand Hyatt Athens, σε συνεργασία με τον όμιλο Ηenderson.
Από τη δική του πλευρά, ο Πάνος Παλαιολόγος, Πρόεδρος & Ιδρυτής της HotelBrain, ανέφερε ότι υπάρχει στόχος να ανοίξουν τον επόμενο μήνα όλα τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται η εταιρία, ειδικά αυτά που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό και βρίσκονται σε νησιωτικούς προορισμούς, παρότι, όπως εκτίμησε, η ζημιά από τις επιπτώσεις του κορονοιού, είναι δεδομένη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες πρώτες κρατήσεις, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι επιβεβαιωμένες λόγω της αβεβαιότητας στις αεροπορικές μετακινήσεις, ενώ διατύπωσε την ανάγκη να δημοσιευθούν άμεσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να είναι ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παλαιολόγος δήλωσε την πρόθεση - δέσμευσή του να λειτουργήσει όλα τα ξενοδοχεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η HotelBrain, στο πλαίσιο της προσπάθειας στήριξης του κλάδου και της οικονομίας. Αρκεί όπως είπε να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις της χώρας με το εξωτερικό.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Νίκος Χάντζος, διευθυντής διεθνούς ανάπτυξης για την Ελλάδα και Κύπρο του ομίλου Marriott International. «Όσον αφορά τα δικά μας ξενοδοχεία πόλης, δεν προβλέπεται να λειτουργήσουμε από την 1η Ιουνίου, αλλά σίγουρα θα έχουμε ανοίξει εντός του μήνα. Σε πρώτη φάση πάντως, δεν θα είναι διαθέσιμα όλα τα δωμάτια, ίσως μόνο κάποιοι όροφοι. Αναφορικά με τα εποχικά ξενοδοχεία, συζητούμε με τους ιδιοκτήτες, για το πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε φέτος. Αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όσοι έχουν πάνω από ένα ξενοδοχείο, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν όλες τις μονάδες τους, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο και για πιθανές συνέργειες», τόνισε ο κ. Χάντζος.