ΓΔ: 1395.13 -0.18% Τζίρος: 51.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:54:00 DATA
Φώτο: Shutterstock

Μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας ζητούν βιοτεχνίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δεν μπορεί να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών με υψηλά επιτόκια και χρεώσεις και περίπλοκες διαδικασίες δανειοδότησης σημείωνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Η ελληνική κοινωνία και οικονομία καλούνται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν μια ακόμη κρίση και να υπερβούν τις σφοδρές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Η ΓΣΕΒΕΕ μετέχει στο σύνολο των τηλεδιασκέψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνιών και ΜΜΕ (SMEunited), όπου συζητούνται, εξετάζονται, προτείνονται, και διεκδικούνται τα αιτήματα των βιοτεχνικών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επίπεδο ΕΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ, στην πιο πρόσφατη τηλεδιάσκεψη, της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIS), η οποία πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, η ρευστότητα και πρόσθετα μέτρα στήριξης, με φορολογικές μειώσεις και απαλλαγές, κυριάρχησαν στην ατζέντα, με βασική διαπίστωση ότι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και της διαμόρφωσης στρατηγικής εξόδου και ανάκαμψης, χρειάζεται καλύτερη και περισσότερο επεξεργασμένη στήριξη, για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ΜΜΕ και να δοθεί δυνατότητα ανάκαμψης.

Ως προς τη στήριξη εισοδήματος και την παροχή στις ΜΜΕ ρευστότητας και πρόσβασης σε τραπεζικά δάνεια, όπως σημειώνεται υπάρχει ανάγκη για περισσότερους πόρους, και εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και ελλείψεις, γεγονός που επισημάνθηκε και στην πλέον πρόσφατη συνεδρίαση του προεδρείου της SMEunited, στο τέλος Απριλίου, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΒΕΕ: η διασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας και της βιωσιμότητας των εταιρειών δεν μπορεί να επιτευχθεί με υψηλά επιτόκια, υψηλές χρεώσεις, και περίπλοκες διαδικασίες δανειοδότησης.

Ως προς τα πρόσθετα μέτρα στήριξης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη φορολογία. Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, που έχει αποδειχτεί αποτελεσματικό μέσο για την τόνωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, και την ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων των επιχειρήσεων, έως και η πλήρης απαλλαγή για ορισμένο χρονικό διάστημα σε κλάδους που έχουν πληγεί, και θα συνεχίσουν να πλήττονται, θα δώσουν τη δυνατότητα διαχείρισης και ελπίδας ανάκαμψης από την κρίση. Ζητήθηκε επίσης η εναρμόνιση στον τομέα του ΦΠΑ, και προτάθηκε η δημιουργία ομάδα δράσης («task force») για την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων στήριξης στα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο της Επιτροπής συζητήθηκε και το αναμενόμενο Πρόγραμμα Ανάκαμψης COVID της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και διαπιστώθηκε και η ανάγκη περαιτέρω παράτασης του Προσωρινού Πλαισίου Κρατικών ενισχύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kavvathas-estiasi-gsevee
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Καββαθάς: Αναγκαία η στήριξη μικρομεσαίων συνεργατικών σχημάτων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τόνισε πως πρέπει να υποστηριχθούν από την κυβέρνηση τα συνεργατικά σχήματα ώστε η μικρή επιχείρηση να γίνει ανταγωνιστική και ζήτησε να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για τα clusters.
Mikromesaies Epixeiriseis, MmE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγαλύτερη η αισιοδοξία των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τι προκύπτει από τις απαντήσεις που επεξεργάστηκε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας που πραγματοποιεί από το 2009.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες επενδύσεις εμφάνισαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 2022

Σύμφωνα με την σχετική έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αυτό ίσχυσε για πάνω από 1 στις 3 το Β' εξάμηνο του 2022. Ο τομέας που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον ήταν αυτός του τεχνολογικού εξοπλισμού και των ψηφιακών τεχνολογιών.
Ηλεκτρονικός Υπολογιστής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαραίτητη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η μεταξύ τους συνεργασία

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης της ΓΣΕΒΕ, σημειώνεται ότι η συνεργασία ανάμεσα στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), είναι απαραίτητη τόσο για να ακολουθήσουν το κύμα της πράσινης οικονομίας όσο και για να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία η αύξηση του κατώτατου μισθού 8 -10% υποστηρίζει η ΓΣΕΒΕΕ

Η έκθεση του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για να αντιμετωπιστεί το επιπρόσθετο κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις