Την ετοιμότητά τους να "ρίξουν" στην αγορά οκτώ εκατομμύρια μάσκες κάθε μήνα, δήλωσαν πενήντα πέντε εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, απαντώντας σε σχετική έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ). Περισσότερες από 50 επιχειρήσεις του κλάδου απάντησαν θετικά στην επιστολή του ΣΕΠΠΕ για την παραγωγή υφασμάτινων μασκών.
Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) Θεόφιλος Ασλανίδης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για επιχειρήσεις απ΄ όλη τη χώρα, που παράγουν ήδη υφασμάτινες μάσκες προστασίας από τον κορονοϊ και κάποιες άλλες, λόγω αναδουλειάς, δήλωσαν θετικοί στο να το πράξουν. "Με την παραγωγική δυνατότητα αυτή, η επάρκεια στη χώρα μας θεωρείται εξασφαλισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασλανίδης.
«Δεν περίμενα τόση μεγάλη ανταπόκριση», επισήμανε, ο κ. Ασλανίδης για τις επιχειρήσεις που απάντησαν θετικά στην επιστολή του ΣΕΠΠΕ, προσθέτοντας ότι «όπως φαίνεται υπάρχουν επιχειρηματίες που βλέπουν μια ευκαιρία, η οποία έστω και συγκυριακή, προφανώς θα τους δώσει την ανάσα που χρειάζονται για να εξασφαλίσουν και τη βιωσιμότητά τους, ύστερα από το έντονο πισωγύρισμα που προκάλεσε στον κλάδο η πανδημία που πλήττει την παγκόσμια οικονομία».
Ερωτηθείς για την τιμή πώλησης, ο κ. Ασλανίδης, επισήμανε, ότι «πάντα καθορίζεται στη βάση προσφοράς και ζήτησης και εξαρτάται με την ποσότητα παραγωγής, πόσα άτομα θα απασχολεί για να την εξασφαλίσει, αλλά και την ποιότητα, μεταξύ υλικών που χρησιμοποιεί κάθε επιχείρηση για την παραγωγή».
«Ο ρόλος μας σαν σύνδεσμος σταματά εδώ, στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών της πολιτείας. Έγινε η χαρτογράφηση και τώρα πλέον τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης γνωρίζουν ξεκάθαρα για την παραγωγική δυνατότητα των ελληνικών επιχειρήσεων σε υφασμάτινες μάσκες», πρόσθεσε και ανέφερε ότι ο ΣΕΠΕΕ κατέθεσε ήδη τα παραπάνω στοιχεία στα αρμόδια υπουργεία.
Το έντονο πισωγύρισμα για τον κλάδο και οι φόβοι για λουκέτα
Στο μεταξύ, με την απειλή του λουκέτων να εμφανίζονται και πάλι, εξαιτίας της πανδημίας, ύστερα από μία τετραετία επανάκαμψης του κλάδου σε θετική τροχιά, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕΕ τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων πολύ φοβάμαι ότι το θέμα βιωσιμότητάς τους θα έρθει και πάλι έντονα στο προσκήνιο». Οι επιχειρήσεις ένδυσης/κλωστοϋφαντουργίας «χτυπήθηκαν» έντονα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα «και πάνω που άρχισε να φαίνεται μια αχτίδα φωτός, ήρθε ο κορονοϊος και μας αναγκάζει σε έντονο πισωγύρισμα», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη, πρώτη και βασική ανάγκη για τις επιχειρήσεις του κλάδου είναι η παροχή ρευστότητας. «Έχοντας πρόσβαση σε άτοκο δανεισμό θα μπορέσουμε να παλέψουν την έντονα αρνητική συγκυρία και να μείνουμε στη ζωή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι μεταξύ των αιτημάτων τους συμπεριλαμβάνονται η μετάθεση ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη 2020-2021».
«Με τη λήψη των προαναφερόμενων μέτρων, αλλά και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά στο μέτωπο του κορονοϊου και δεν θα ζήσουμε πάλι ένα νέο lockdown, ευελπιστούμε ότι το 2021 θα επανέλθουμε στα επίπεδα του 2019», είπε, σημειώνοντας όμως ότι αυτό θα είναι το καλό σενάριο. «Η θερινή σεζόν δέχθηκε ήδη ισχυρό πλήγμα και έχει χαθεί υψηλό ποσοστό του τζίρου. Για τη χειμερινή σεζόν δεν περιμένουμε μεγάλη κινητικότητα λόγω της αβεβαιότητας και της ανησυχίας που υπάρχει παγκοσμίως, αν και ελπίζουμε να διαψευστούμε», κατέληξε ο κ. Ασλανίδης.
Υπενθυμίζεται, ότι το 2019 η αξία των ελληνικών εξαγωγών του κλάδου ένδυσης-κλωστοϋφαντουργίας σημείωσε ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 2 δισ. ευρώ, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει σταθεροποιητικές τάσεις.