Ως «χρυσή ευκαιρία» για τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ώστε να διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από τα ξενοδοχεία, θεωρούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων την υφιστάμενη υγειονομική κρίση.
Ασφαλώς, ο λόγος γίνεται κυρίως για τα ακίνητα εκείνα που βρίσκονται σε θερινούς τουριστικούς προορισμούς και ακόμα περισσότερα για εκείνα, τα οποία είναι σχετικά απομακρυσμένα από την πολυκοσμία και τον μεγάλο συνωστισμό.
Τα συγκεκριμένα καταλύματα έχουν μέχρι στιγμής επιδείξει τις μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση της πανδημίας, με την πλειονότητα εξ αυτών να διατηρούν τις κρατήσεις τους για τους μήνες του καλοκαιριού. «Ο κόσμος που είχε σχεδιάσει να ταξιδέψει για τις καλοκαιρινές του διακοπές σε κάποιο νησί των Κυκλάδων και να μείνει σε κάποια εξοχική κατοικία για το διάστημα αυτό, μέχρι στιγμής τηρεί στάση αναμονής και δεν προχωρά σε ακύρωση. Επίσης, αρκετοί είναι εκείνοι, οι οποίοι έχουν μεταφέρει την κράτησή τους σε μεταγενέστερο χρόνο», αναφέρει στέλεχος εταιρείας διαχείρισης ακινήτων μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ως εκ τούτου, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, οι συγκεκριμένες εξοχικές κατοικίες, θα μπορούσαν να εξέλθουν με τις λιγότερες απώλειες, σε σχέση με άλλες μορφές φιλοξενίας. Όπως τονίζουν ξένοι αναλυτές, όπως για παράδειγμα η εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, στην περίοδο που θα ακολουθήσει την άρση του lockdown στις περισσότερες χώρες, οι πρώτοι ξένοι επισκέπτες αναμένεται να προτιμήσουν για τη διαμονή τους απομακρυσμένες περιοχές και απομονωμένα καταλύματα, ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό με άλλους παραθεριστές. Αυτό θα δώσει ώθηση και σε λιγότερο εμπορικούς προορισμούς, ώστε να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Στον αντίποδα, οι αστικοί προορισμοί αναμένεται να «υποφέρουν» περισσότερο.
Επί του παρόντος βέβαια τα πάντα είναι ρευστά και οι απόψεις που εκφέρονται διαφέρουν πλήρως, ανάλογα με την προέλευση αυτού που την εκφέρει. Για παράδειγμα, οι εκπρόσωποι της οικονομίας διαμοιρασμού αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες θα προτιμήσουν καταλύματα τύπου Airbnb, παρά μεγάλα ξενοδοχεία.
Ωστόσο, υπάρχει ασφαλώς και ο αντίλογος, ο οποίος κάνει λόγο για ακριβώς το αντίθετο, θεωρώντας ότι η προτίμηση θα είναι προς μεγάλες μονάδες, όπου είναι ευκολότερη η τήρηση των αποστάσεων, ή η απομόνωση τυχόν περιστατικών με κρούσμα COVID-19. Επίσης, ήδη, πολλοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, ιδίως όσοι λειτουργούν υπό το σήμα κάποιας πολυεθνικής αλυσίδας, αναφέρουν ότι θα απασχολούν και εξειδικευμένους γιατρούς στα ξενοδοχεία τους το φετινό καλοκαίρι.
Ανοίγουν αρχές Ιουλίου τα τουριστικά καταλύματα
Αυτό που είναι επίσης σχεδόν σίγουρο στην παρούσα φάση, είναι ότι τα τουριστικά καταλύματα, είτε πρόκειται για μονάδες αδειοδοτημένες από τον ΕΟΤ, είτε για ακίνητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσουν πλήρως μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Τα εν λόγω ακίνητα κατά βάση απευθύνονται σε ξένους επισκέπτες, οι οποίοι για να επισκεφτούν τη χώρα και να μείνουν σε αυτά, θα πρέπει, εκτός από την δική τους προσωπική βούληση, να μπορούν και να ταξιδέψουν.
Ως εκ τούτου, σε πρώτη φάση, απαιτείται η ρύθμιση των αερομεταφορών, ώστε να επιτραπούν εκ νέου τα ταξίδια. Αυτό θα συμβεί σε επίπεδο Ε.Ε. εντός του Μαΐου και σίγουρα μετά το πρώτο 15μερο του μήνα. Έως τότε, ουδείς θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πού θα μπορεί να ταξιδέψει το καλοκαίρι και ασφαλώς υπό ποιες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η επιστροφή των ξενοδοχείων στην κανονικότητα θα γίνει από την 1η Ιουνίου, όταν θα επιτραπεί η επαναλειτουργία μόνο των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 12μηνης λειτουργίας, δηλαδή ουσιαστικά στα ξενοδοχεία των μεγάλων αστικών κέντρων. Σε δεύτερο στάδιο θα επιτραπεί η λειτουργία των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε παραθεριστικούς προορισμούς. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, το μερίδιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο σύνολο της «πίτας» του τουρισμού διαμορφώνεται σε 15%.
Με βάση σχετική μελέτη της Grant Thornton, τα συνολικά έσοδα του τομέα από τις υπηρεσίες διαμονής ανέρχονται σε 1,2 - 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Με δεδομένο ότι η «πίτα» αυτή θα περιοριστεί σημαντικά το 2020 (πιθανώς κατά 50%, ενδεχομένως και ακόμα περισσότερο), ήταν αναμενόμενο ότι οι δύο πλευρές, δηλαδή οι ξενοδόχοι από την μία πλευρά και η οικονομία διαμοιρασμού από την άλλη, θα ξεκινούσαν «μάχη χαρακωμάτων», ώστε να περιφρουρήσουν τον ζωτικό τους χώρο και ίσως να κερδίσουν μερίδιο από τον ανταγωνισμό.
«Πόλεμος» ανακοινώσεων
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόσφατη κοινή δέσμη προτάσεων που κατέθεσαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και αίτημα για προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.
Η απάντηση ήταν άμεση, με τους διαχειριστές των εν λόγω ακινήτων μέσω του ΠΑ.ΣΥ.Δ.Α. (Πανελλήνιος Σύλλογος Διαχειριστών Ακινήτων) να κάνει λόγο για απαράδεκτο αίτημα–επίθεση στον κλάδο της βραχυχρόνιας διαμονής, υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος ήταν παρών σε όλο το διάστημα του lockdown, βοηθώντας άτομα που είχαν ανάγκη διαμονής εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και διαθέτοντας εντελώς δωρεάν, διαμερίσματα σε όλη την Ελλάδα, σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που χρειάστηκε να απομονωθούν από τις οικογένειές τους για να μην τους μεταδώσουν τον ιό.
Παράλληλα, συμπλήρωσαν ότι «είναι πια γνωστό σε όλους ότι η βραχυχρόνια διαμονή στην Ελλάδα έχει ένα ποσοστό πάνω από το 15% στον τουριστικό κλάδο και συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στο ΑΕΠ της χώρας μας, δίνοντας δουλειά όχι μόνο στους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αλλά και σε μια συνδεόμενη αγορά που αναπτύσσεται παράλληλα με την βραχυχρόνια». Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για μια διαμάχη που θα έχει ακόμα πολλά «επεισόδια», λόγω της κρίσης που θα πρέπει να διαβεί ο τουριστικός κλάδος κατά την διάρκεια των προσεχών μηνών.