Αυξάνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για νέες ρυθμίσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις με την εμπλοκή των δήμων, τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσο σχέδιο για ένα θέμα που διχάζει την αγορά.
Σε πολλά άλλα κράτη της Ευρώπης οι δήμοι έχουν κεντρικό ρόλο στον περιορισμό των διαμερισμάτων που προσφέρονται για ενοικίαση μέσα από πλατφόρμες όπως το Airbnb, ενώ επίσης εισπράττουν και φόρους από τη δραστηριότητα. Στην Ελλάδα, οι δήμοι έχουν περιοριστεί σε ρόλο θεατή, παρόλο που είναι σε κατάλληλη θέση να ρυθμίζουν την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Ο δήμαρχος Aθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει ρυθμιστική παρέμβαση για το Airbnb στην πόλη, ζητώντας να αναλάβει την νομική αρμοδιότητα και την πολιτική ευθύνη ο δήμος. Μία θέση που υποστηρίζεται πλέον και από τον ΣΕΤΕ.
Την περασμένη εβδομάδα, σε παρουσίαση της στρατηγικής του ΣΕΤΕ για τον Ελληνικό Τουρισμό και των Σχεδίων Δράσης που αφορούν στην Αθήνα, στην Αθηναϊκή Ριβιέρα και στον Αργοσαρωνικό, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος ήταν ξεκάθαρος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
«Πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει, καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή», επισημαίνει ο ίδιος.
«Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι, κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας», προσθέτει.
Παρά τις εκκλήσεις για άμεση λύση που θα επιφέρει ισορροπία στην αγορά κατοικίας, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης από την κυβέρνηση, καθώς τώρα ξεκινάει έναν νέο γύρο επικοινωνίας με τις πλατφόρμες με αμφίβολα αποτελέσματα.
Στην ίδια εκδήλωση του ΣΕΤΕ, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες πρόκειται, με επιστολή του προς πλατφόρμες τύπου Booking και Expedia, να αιτηθεί τον διαχωρισμό της διαφήμισης των ξενοδοχείων από τα καταλύματα που διατίθενται με όρους βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Επίσης, τόνισε ότι στο νέο πλαίσιο που θα υιοθετηθεί επίκειται διαχωρισμός στην αντιμετώπιση εκείνων που μισθώνουν μεμονωμένα κάποια ακίνητα και εκείνων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοικιάζοντας δεκάδες καταλύματα.
Στη συνέχεια, ο υπουργός επισήμανε ότι το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας θα συνάδει με το αντίστοιχο που θα διαμορφώσει το προσεχές διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως οδηγός για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει στο Business Daily ότι στις Βρυξέλλες δεν διαμορφώνεται κάποιο πλαίσιο πολιτικής σχετικά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτό που ετοιμάζεται είναι η προεργασία για μια ειδική νομοθετική πρόταση που θα οδηγήσει στην αύξηση της διαφάνειας στον κλάδο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Επιτροπής για την προώθηση ενός ισορροπημένου τουριστικού οικοσυστήματος.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί περισσότερη πρόσβαση σε πληροφορίες που θα επιτρέπουν τον καλύτερο σχεδιασμό και την επιβολή αναλογικών κανόνων που τα ταιριάζουν στην κάθε τοπική αγορά.
«Αυτή η πρόταση δεν θα ρυθμίζει το μοντέλο των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών και των περιφερειακών αρχών», τονίζει ο αξιωματούχος.
Απόγνωση στη Ευρώπη
Υπάρχει μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθυστερεί να αντιμετωπίσει το θέμα, προκαλώντας ιδιαίτερη αγωνία σε πόλεις, την ώρα που ανακάμπτει ο τουρισμός από την πανδημία.
Το καλοκαίρι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και άλλοι αξιωματούχοι της Βαρκελώνης, της Μπολόνια, των Βρυξελλών, του Αρέτσο, του Παρισιού, της Βιέννης, του Άμστερνταμ, των Βρυξελλών, της Λυών, του Πόρτο και της Φλωρεντίας, καθώς και δεκάδες ευρωβουλευτές, υπέγραψαν και έστειλαν επιστολή στις Βρυξέλλες απαιτώντας δράση τώρα.
«Η διαθεσιμότητα και η οικονομική προσιτότητα των κατοικιών, καθώς και η βιωσιμότητα των πόλεων μας διακυβεύεται», τονίζουν στην επιστολή.
Σε απάντηση που στάλθηκε πριν από λίγες ημέρες, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει μια νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο τη διαφάνεια, που θα είναι έτοιμη μέσα στο δ’ τρίμηνο της χρονιάς.