ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
bonds_button
Πηγή: Shutterstock

Αντλεί 2 δισ. το Δημόσιο με το 7ετές ομόλογο, στο 2% το επιτόκιο

Στα 6 δισ. ευρώ οι συνολικές προσφορές για το 7ετές ομόλογο, ενώ το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ. «Τσιμπημένες» οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Με σχετική επιτυχία έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο του Δημοσίου, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ και το Δημόσιο θα αντλήσει 2 δισ. ευρώ, με κόστος δανεισμού οριακά υψηλότερο από 2% (διαμορφώθηκε στο 2,02%).

Παρότι υπήρχαν σχέδια να αντληθεί μεγαλύτερο ποσό από το ελάχιστο όριο των 2 δισ. ευρώ, τελικά ο ΟΔΔΗΧ επιλέγει να αντλήσει 2 δισ., ώστε να μην επιβαρυνθεί με υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Σημειώνεται ότι σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν αυξημένες στη δευτερογενή αγορά, με το 10ετές να ξεφεύγει πάνω και από το 2%, καθώς ασκούνται πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας στην ευρωζώνη και είναι αρκετά ανεβασμένο το spread ιταλικών - γερμανικών ομολόγων. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου των 7ετών ομολόγων στη σημερινή έκδοση κάτω από 2%.

Σημειώνεται ότι την ελληνική έκδοση των 7ετών ομολόγων υποστήριξαν οι θετικές παρεμβάσεις του τελευταίου διαστήματος από την ΕΚΤ, δηλαδή η ένταξη των τίτλων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης των 750 δισ. ευρώ, η επαναφορά του waiver για να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα χρηματοδότησης των τραπεζών τα ελληνικά ομόλογα, όπως και η κατάργηση των περιορισμών στις αγορές τίτλων από τις ελληνικές τράπεζες.

Νωρίτερα, το BusinessDaily ανέφερε:

Ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ οι προσφορές για την νέα ομολογιακή έκδοση του ελληνικού δημοσίου, 7ετούς διάρκειας. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί ενώ το guidance για το επιτόκιο ορίστηκε σε mid swaps+230 μ.β. που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 2,14%. Σύμφωνα με πληροφορίες η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται κοντά στο 2,03%.

Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι: Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη για μία μεγάλη σε αξία έξοδο γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, έχει κάνει το «κουμάντο» της από άποψη διαθεσίμων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος της έκδοσης θα κινηθεί κοντά στα 2 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα μπορούσε να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα του 2%

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα, μέσω της νέας έκδοσης ομολόγου, παρά την επιδείνωση των συνθηκών εξαιτίας της επιδημίας που θα οδηγήσουν σε υψηλότερο επιτόκιο.

Η κίνηση αυτή καταφθάνει λίγες ημέρες μετά την κάτι παραπάνω από θετική απόφαση της ΕΚΤ να συμπεριλάβει και τα ελληνικά ομόλογα στο νέο ειδικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Αυτή ακριβώς η απόφαση, σε συνδυασμό και με την επαναφορά του waiver από την ΕΚΤ για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφαλίσεις χρηματοδότησης των τραπεζών, οδήγησαν σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων και μάλιστα σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία χρειάζεται στήριξη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 4%, αλλά πλέον βρίσκεται λίγο υψηλότερα από το 1,9%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων

Το ενεργητικό διαμορφώνεται στα 21,071 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,284 δισ. ευρώ, ή κατά 33,47%, από τις αρχές του 2024, ενώ από τον Απρίλιο του 2020 οι εισροές κεφαλαίων στα αμοιβαίας κεφάλαια προσεγγίζουν τα 13 δισ. ευρώ.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνότερα από μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης

Η Ελλάδα δανείζεται πλέον φθηνότερα από την Ιταλία και τη Γαλλία έχοντας μειώσει σημαντικά το σπρεντ συγκριτικά με την Γερμανία, ενώ η διαφορά υπέρ της χώρας μας είναι σημαντική και σε σχέση με τη Μ. Βρετανία.