Η ζήτηση για ακίνητα στον τομέα της υγείας και των logistics αντιστέκεται στην πτώση της αγοράς λόγω του κορονοϊού, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Savills. Την ίδια στιγμή, θεσμικοί επενδυτές, όπως η Blackstone, ετοιμάζονται να βγουν για ευκαιρίες στα ακίνητα, ειδικότερα στην Ευρώπη.
Η Blackstone, ο μεγαλύτερος επενδυτής ακινήτων στον κόσμο που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, συγκέντρωσε την περασμένη εβδομάδα 9,8 δις. ευρώ για ένα fund που θα στοχεύει σε ευρωπαϊκά ακίνητα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων από το ξέσπασμα της πανδημίας, παρατηρούν ειδικοί της αγοράς.
Παρόλο που ο βαθμός της ύφεσης, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός, αρκετοί επενδυτές ακινήτων προσβλέπουν ήδη σε καλύτερες ημέρες.
Μαζί με τα ακίνητα στην υγεία και τα logistics, παραμένει «όρθια» επίσης η ζήτηση για οικιστικά ακίνητα στα οποία επενδύουν οι θεσμικοί επενδυτές, όπως οι φοιτητικές εστίες και οι οίκοι ευγηρίας. Αυτό ήταν το κύρια συμπέρασμα της έρευνας της Savills, που διεξήχθη σε 24 χώρες, παρατηρώντας, επίσης, ότι η αγορά αποκτάει πλέον πολλές διαφορετικές «ταχύτητες» εν μέσω κρίσης.
Αμετάβλητες είναι οι συναλλαγές στα ακίνητα της υγείας στο 80% των χωρών, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που συγκεντρώθηκαν στα τέλη Μαρτίου, όπως συνέβη και σε μεγάλο βαθμό στα ντιλ για ακίνητα στον τομέα των logistics.
«Τα logistics αποτελούν φωτεινό σημείο, καθώς στο 57% των αγορών δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στον αριθμό των συναλλαγών που διεξάγονται,» τονίζει η έκθεση.
Στον αντίποδα, σημειώθηκε μεγάλη πτώση στον αριθμό συναλλαγών των ξενοδοχείων και των εμπορικών καταστημάτων.
Ο κορονοϊός παραμένει μια πρόκληση, συνεχίζει η Savills, αλλά ορισμένες τάσεις, όπως η στροφή προς το λιανικό εμπόριο μέσω διαδικτύου και οι μεταβαλλόμενες συνήθειες εργασίας, όπως το remote working, μπορεί να επιταχυνθούν, επηρεάζοντας σημαντικά την αγορά ακινήτων. Αυτό θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για τις αγορές γενικότερα, καταλήγει η έκθεση.