ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Σκέρτσος: Η πρόοδος της οικονομίας βασίζεται σε στοιχεία, όχι σε ερμηνείες

Ο Άκης Σκέρτσος απαντά στις επικρίσεις για την οικονομία, παρουσιάζοντας βελτιώσεις σε ΑΕΠ, ανεργία, επενδύσεις και εισοδήματα. «Τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται».

Σε στοχευμένη τοποθέτηση σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, μέσω ανάρτησής του στο Facebook, απάντησε στις αμφισβητήσεις που κυκλοφορούν στον δημόσιο διάλογο, τονίζοντας πως οι θετικές εξελίξεις αποτυπώνονται ξεκάθαρα στα επίσημα οικονομικά στοιχεία.

Με χαρακτηριστική αναφορά ότι «το ψάρι δεν βαφτίζεται κρέας», ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι, παρά τις αμφιλεγόμενες αναλύσεις και τις διαφορετικές ερμηνείες, η πραγματικότητα είναι σαφής και αδιαμφισβήτητη: οι βελτιωτικές τάσεις στην ελληνική οικονομία είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής προόδου.

Στα βασικά σημεία της τοποθέτησής του, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους, η αύξηση της απασχόλησης, των επενδύσεων, εξαγωγών, και αμοιβών, αλλά και η βελτίωση των δεικτών κατανάλωσης και φτώχειας, αποτελούν συγκεκριμένα συμπεράσματα εξέλιξης.

 Όπως επισήμανε, τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τη Eurostat και την Τράπεζα της Ελλάδος και δεν προσφέρονται για ερμηνείες: πρόκειται για τα πραγματικά δεδομένα.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος παραδέχεται ότι η «καθημερινότητα παραμένει δύσκολη» λόγω του εισαγόμενου πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους στέγασης, όμως τονίζει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τη δημοσιονομική πρόοδο για να στηρίξει εισοδήματα, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών.

Η ανάρτηση του υπουργού καταγράφει με σαφήνεια την εξέλιξη των σημαντικότερων οικονομικών δεικτών από το 2019 έως το 2025:

  • ΑΕΠ: Από 185,2 δισ. ευρώ το 2019 σε 237,6 δισ. ευρώ το 2024, αύξηση +28,3%
  • Χρέος/ΑΕΠ: Από 183,2% το 2019 σε 153,6% το 2024, σημαντική μείωση κατά 29,6 μονάδες
  • Επενδύσεις: 20,3 δισ. ευρώ το 2019 έναντι 36,3 δισ. ευρώ το 2024 (+78,8%)
  • Απασχόληση: 3.956.100 εργαζόμενοι το 2019, που αναμένεται να φθάσουν τους 4.384.800 το 2025 (+428.700 θέσεις εργασίας)
  • Ανεργία: 17,4% το 2019, με πρόβλεψη για 7,9% το 2025 (μείωση κατά 9,5 μονάδες)
  • Κατώτατος μισθός: 650 ευρώ το 2019, 880 ευρώ το 2025 (+35,4%)
  • Αμοιβή ανά εργαζόμενο: 19.609 ευρώ το 2019 σε 22.176 ευρώ το 2025 (+13,1%)
  • Κατά κεφαλή κατανάλωση: 77% του μέσου όρου ΕΕ το 2019, 81% το 2025
  • Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 20.800 ευρώ το 2019, 27.800 ευρώ το 2025 (+33,7%)
  • Καταθέσεις νοικοκυριών: από 110,4 δισ. το 2019 σε 147 δισ. ευρώ το 2025 (+33,1%)
  • Καταθέσεις επιχειρήσεων: 21,4 δισ. ευρώ το 2019, 44,8 δισ. ευρώ το 2025 (+113,7%)
  • Απόλυτη φτώχεια: 15,8% το 2019, 14% το 2025
  • Σχετική φτώχεια: 29% το 2019, 26,9% το 2025

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι «η πρόοδος αυτή της χώρας μας μέσα σε ένα πολύ ρευστό και αβέβαιο διεθνές οικονομικό περιβάλλον με ασταθείς κυβερνήσεις, πολέμους και εντάσεις στην περιοχή μας, αποτελεί συλλογική κατάκτηση όλων μας». Τόνισε δε πως η βελτίωση της οικονομίας στηρίζεται στις ορθές πολιτικές επιλογές των τελευταίων ετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικροτσίπ και τεχνητή νοημοσύνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρευνα: Πρόσκληση 3,8 εκατ. για μικροηλεκτρονική και υπερυπολογιστές

Η ΓΓ Έρευνας και Καινοτομίας καλεί ελληνικούς φορείς που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά έργα μικροηλεκτρονικής και υπερυπολογιστικής να υποβάλουν προτάσεις για εθνική συγχρηματοδότηση έως 14/7/2026, με συνολικό προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ.
Τάκης Θεοδωρικάκος στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος στο ΠΑΣΟΚ: Ψηφίστε το νομοσχέδιο, μην παραπλανείτε

Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για καταναλωτικά και επισκευαστικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις ως 100.000€, θέτοντας πλαφόν στο υπόλοιπο δανείου μεταξύ 30%-50% του αρχικού ποσού, υπερβαίνοντας τις κοινοτικές οδηγίες.
Παραλιακή πόλη Κρήτης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημογραφικές προκλήσεις και ευκαιρίες για οικονομία και κοινωνία στην Ελλάδα

Το δημογραφικό ζήτημα αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως τονίστηκε σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, με έμφαση στη σημασία του για την ανταγωνιστικότητα και τη συνοχή.
Μεταλλείο Σκουριών αεροφωτογραφία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαλάσκας: Η επένδυση Σκουριών ξεπερνά το 1,2 δισ. δολάρια

Ο Χρ. Μπαλάσκας τόνισε ότι η επένδυση στις Σκουριές, μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, ξεπερνά το 1,2 δισ. δολάρια, απασχολεί 3.000 άτομα και θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε έσοδα και εξαγωγές στο ελληνικό Δημόσιο.
Εμανουέλ Μακρόν ομιλία φόρουμ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μακρόν: Η Ελλάδα αποτελεί πρότυπο οικονομικής προόδου

Ο Εμανουέλ Μακρόν, στο Ελληνο-Γαλλικό Οικονομικό Φόρουμ, εξήρε τη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας, τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο, ενώ χαιρέτισε την εκλογή Πιερρακάκη στο Eurogroup.