ΓΔ: 2246.82 -2.26% Τζίρος: 240.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Σημαντικό πλήγμα στο ελληνικό real estate από τον κορονοϊό

Ανάλογα με το διάστημα που θα εφαρμόζονται αυτά τα πρωτόγνωρα μέτρα για την κοινωνία, θα εξαρτηθεί η ζημιά στην ελληνική κτηματαγορά με την κατάσταση στην αγορά να θυμίζει 2012 εξαιτίας του κορονοϊού.

Παρά το γεγονός πως βρισκόταν σε ανοδική πορεία, η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ελληνική κτηματαγορά με τις ζημιές να αναμένονται τεράστιες καθώς υπάρχουν μηδενικές αγοραπωλησίες και επενδύσεις, με τις τιμές να μειώνονται κατακόρυφα, ενώ αναμένεται να υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον χώρο των κατασκευών.

«Η ζημία που θα καταγράψει η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα η ελληνική κτηματαγορά (από τις επιπτώσεις της πανδημίας), θα εξαρτηθεί με το χρόνο εφαρμογής των πρωτόγνωρων αυτών μέτρων προς τους πολίτες, τα κλειστά σύνορα και τις απαγορεύσεις που εφαρμόζονται (και αν μη τι άλλο ήταν απαραίτητες). Εάν όμως ομαλοποιηθεί η κατάσταση και βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού, τα πράγματα θα είναι σίγουρα καλύτερα και η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Αντίθετα, εάν επιμηκυνθεί ο χρόνος όλων αυτών των απαγορεύσεων και δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο, είναι σίγουρο ότι οι ζημιές θα είναι τεράστιες με μηδενικές αγοροπωλησίες και επενδύσεις και θα δούμε τις τιμές να μειώνονται κάθετα. Δυστυχώς, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που ζήσαμε πριν οκταετίας με τις τιμές να καταρρέουν και να υπάρχουν τεράστιες επιπτώσεις σε όλους κλάδους των κατασκευών», αναφέρει σε παρέμβαση του ο Ιωάννης Ρεβύθης, Μέλος ΔΣ Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος και π. Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η κτηματαγορά στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε βάσει του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της παροχής της 'Αδειας Παραμονής σε κατοίκους μη ευρωπαϊκής κοινότητας (Golden Visa). Τώρα, οι τρεις αυτές πτυχές κατακρημνίζονται λόγω του ότι στηρίζονταν κυρίως σε υπηκόους άλλων κρατών και ξένους επενδυτές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές είχαν αυξηθεί πάρα πολύ τα δύο τελευταία χρόνια, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, στα νότια προάστια και σε περιοχές που εξυπηρετούνται από διεθνή αεροδρόμια», αναφέρει επίσης.

«Ευελπιστούμε όμως τα πράγματα να πάνε καλύτερα και να μην ζήσουμε καταστάσεις όπως αυτές της μαύρης οκταετίας της οικονομικής κρίσης που περάσαμε όλοι οι Έλληνες και ευχόμαστε το καλύτερο για όλους μας και πάνω απ' όλα υπομονή, κουράγιο και υγεία», επισημαίνει ο κ. Ρεβύθης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφείο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφεία: Αγορά τριών ταχυτήτων με μεγάλη έλλειψη ποιοτικού αποθέματος

Η προσφορά ποιοτικών χώρων γραφείων στην Αθήνα παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Παρά τα υψηλά ενοίκια, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικού να προχωρήσουν σε νέες αναπτύξεις.
Λογότυπο ΕΤΑΔ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΤΑΔ: Διαγωνισμός για αξιοποίηση τριώροφου ακινήτου στο κέντρο Χανίων

Η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση τριώροφου ακινήτου 1.029 τ.μ. στο κέντρο Χανίων, γνωστό ως παλιό «Ψυγείο», δίπλα στη Δημοτική Αγορά, με δυνατότητα για πολλές εμπορικές και τουριστικές χρήσεις.
Άδωνις Γεωργιάδης συνέντευξη τύπου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: 10.000 ευρώ το ενοίκιο της οικογένειας Ανδρουλάκη από Κτηματολόγιο

Ο Άδωνις Γεωργιάδης κατηγόρησε τον Νίκο Ανδρουλάκη για ψέματα σχετικά με το μίσθωμα ακινήτου στο Κτηματολόγιο, υποστηρίζοντας πως η οικογένεια Ανδρουλάκη λαμβάνει 10.000 ευρώ το μήνα και υπήρξε εύνοια στη σύμβαση που υπογράφηκε το 2010.