ΓΔ: 2614.44 0.29% Τζίρος: 307.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Συνέντευξη εργασίας γραφείου
Υψηλή η ζήτηση για εργαζομένους στην ελληνική αγορά, ωστόσο παραμένουν πολλές οι προκλήσεις

Ενισχύονται οι προσδοκίες για την απασχόληση στο τρίτο τρίμηνο του 2025

Οι Έλληνες εργοδότες αναμένουν αύξηση προσλήψεων το 3ο τρίμηνο 2025, με τον κλάδο των Υπηρεσιών Επικοινωνίας να ηγείται στις προοπτικές απασχόλησης.

Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το τρίτο τρίμηνο του 2025, οι συνολικές προσδοκίες για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα φτάνουν το 11%, αυξημένες κατά 4 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο. 

Αν και η χώρα παραμένει προτελευταία παγκοσμίως στις συνολικές προοπτικές, καταγράφει σημαντική άνοδο σε συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές.

Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας καταγράφουν εντυπωσιακή αύξηση προσδοκιών κατά 67 μονάδες από το προηγούμενο τρίμηνο (29%), κατατάσσοντας την Ελλάδα 3η διεθνώς στον κλάδο. 

Ακολουθούν οι Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (23%), η Ενέργεια και οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (20%) – με 2η θέση παγκοσμίως – και τα Χρηματοοικονομικά & Real Estate (17%).

Αναφορικά με τις γεωγραφικές περιοχές, η Υπόλοιπη Ελλάδα προηγείται με προοπτικές 15%, ενώ η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν πτώσεις. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 5.000 εργαζομένων) εμφανίζουν τη μεγαλύτερη τριμηνιαία αύξηση (+26 μονάδες), αν και ετησίως παρουσιάζουν κάμψη.

Η πλειονότητα των εργοδοτών που προγραμματίζει προσλήψεις τις αποδίδει στην επέκταση της εταιρείας (30%) και στην ανάγκη αναπλήρωσης θέσεων.

 Από την άλλη πλευρά, η οικονομική αβεβαιότητα και οι προσαρμογές στις αγορές είναι οι κύριες αιτίες για περιορισμό του προσωπικού.

Σε παγκόσμια κλίμακα, οι εργοδότες παρουσιάζουν συγκρατημένη αισιοδοξία με συνολικές προσδοκίες στο 24%. 

Η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Κόστα Ρίκα καταγράφουν τις ισχυρότερες προθέσεις προσλήψεων, ενώ η Αργεντινή και η Ουγγαρία τις πιο αδύναμες. Η Πληροφορική, τα Χρηματοοικονομικά και η Βιομηχανία είναι οι πιο «θερμοί» κλάδοι διεθνώς.

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, η ελληνική αγορά εργασίας διατηρεί σταθερά θετική τροχιά παρά τις προκλήσεις, με ενδείξεις ανθεκτικότητας και συνεχιζόμενης κινητικότητας στις προσλήψεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντώνης Σαμαράς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Αναγκαία η ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας μετά τις απώλειες

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε συλλυπητήρια για τον θάνατο δύο πυροσβεστών και ενός εργάτη, τονίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με αφορμή τις πρόσφατες τραγικές απώλειες.
Ελληνική Στατιστική Αρχή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 8% η ανεργία στη χώρα τον Ιούνιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 8%, με τους ανέργους να φτάνουν τους 381.769. Στις γυναίκες η ανεργία έφτασε στο 10,4% και στους άνδρες στο 6%. Για τους νέους 15-24 ετών το ποσοστό είναι 19,5%.
Κυριάκος Πιερρακάκης προφίλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Προτείνει ενιαία ευρωπαϊκή δημοπρασία συχνοτήτων

Ο Κ. Πιερρακάκης πρότεινε στις Βρυξέλλες τη δημιουργία κεντρικής ευρωπαϊκής δημοπρασίας συχνοτήτων, αντί για 27 εθνικές, για ενίσχυση του κλάδου και απελευθέρωση πόρων, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεργία στο εμπόριο στις 19 Ιουλίου με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις

Απεργιακή κινητοποίηση στο εμπόριο προγραμματίζεται για τις 19 Ιουλίου με αιτήματα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλγα Μαρκογιαννάκη: Η νέα γενιά αποτελεί προτεραιότητά μας

Η Όλγα Μαρκογιαννάκη τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει δωρεάν μετακίνηση για νέους έως 24 ετών σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με κόστος 35 εκατ. ευρώ, κατηγορώντας τη ΝΔ για αδιαφάνεια και προτεραιότητα σε λάθος δαπάνες.