ΓΔ: 1705.61 0.00% Τζίρος: 136.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος

Γ. Στουρνάρας: «Θα πέσουμε στα βράχια αν επανέλθουν τα δώρα στο Δημόσιο»

Με νέα παρέμβασή του ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει ότι η επαναφορά των δώρων, 13ου και 14ου μισθού, είναι βάρος που δεν μπορεί να απορροφήσει ο κρατικός προϋπολογισμός χωρίς σοβαρούς κραδασμούς.

Μη βιώσιμη για την οικονομία της χώρας χαρακτηρίζει την οριζόντια επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση «στείλει την οικονομία στα βράχια».

Σε νέα παρέμβασή του για το θέμα του 13ο και 14ο μισθού σε συνέντευξή του στο Athens Voice ο διοικητής ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζει ότι η επαναφορά τους είναι μια δαπάνη που δεν αντέχει οικονομία η οποία μόλις τώρα έχει καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. 

Η επαναφορά των πρόσθετων μισθολογικών παροχών ισοδυναμεί με ετήσιο κόστος 8 δισ. ευρώ – που αντιστοιχεί σε περίπου 3,5% με 4% του ΑΕΠ,  βάρος δυσβάστακτο που κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει χωρίς σοβαρούς κραδασμούς.

«Αν επιστραφεί ο 13ος και ο 14ος μισθός και τα δώρα στις συντάξεις, αυτό είναι μια επιβάρυνση στην οικονομία της τάξεως των 8 δισεκατομμυρίων, ήτοι περίπου το 3,5 με 4% του ΑΕΠ τον χρόνο: κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντέξει κάτι τέτοιο», τονίζει ο κ. Στουρνάρας.

Πέρα από τον δημοσιονομικό αντίκτυπο, το μέτρο αυτό έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη και παρουσιάζει ήδη υψηλότερο πληθωρισμό. Η προσθήκη επιπλέον ρευστότητας μέσω έξτρα μισθών και συντάξεων το μόνο που θα πετύχαινε θα ήταν η περαιτέρω τόνωση του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, θα στερούσε πολύτιμους πόρους από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες – αυτούς που πραγματικά χρειάζονται στήριξη – καθώς και από αναγκαίες επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει επίσης ότι επαναφορά των «δώρων» δεν δικαιολογείται ούτε από πλευράς παραγωγικότητας. Ο 13ος και 14ος μισθός συνιστούν περίπου 17% αύξηση στις αποδοχές, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη βελτίωση στην παραγωγικότητα της εργασίας. 

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η αναντιστοιχία αυτή παραπέμπει σε μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία: τις ανεξέλεγκτες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, χωρίς αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη παρέμβαση είχε πραγματοποιήσει ο διοικητής της ΤτΕ και σε πρόσφατη εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΤΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση των μισθών: Επιτάχυνση το 2024, έρχεται «φρενάρισμα» το 2025

Οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκαν κατά 7,4% το 2024, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι ο ρυθμός αύξησης θα υποχωρήσει στο 5,6% το 2025. Γιατί αυξήθηκαν οι αποδοχές πέρυσι, οι τρεις βασικοί παράγοντες.
Γιάννης Στουρνάρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Δημοσιονομική πειθαρχία, μεταρρυθμίσεις «ασπίδα» στον εμπορικό πόλεμο

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι το 2025 η εγχώρια οικονομία θα σημειώσει ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Μικρές οι άμεσες επιπτώσεις της αναταραχής, ανησυχία για τις έμμεσες επιδράσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών: Οι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν κερδισμένοι το 2024

Οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο ήταν διπλάσιες το 2024 από το 2023, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι μέσες μηνιαίες αποδοχές μισθωτών διαμορφώθηκαν σε 1.342 ευρώ το 2024 και ήταν αυξημένες κατά 7,3%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Σημαντική η συνεισφορά της Ελλάδας στη νομισματική ιστορία

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε πως η νομισματική ιστορία ξεκινά από τις αρχαίες ελληνικές πόλεις, οι οποίες ήταν οι πρώτες που υιοθέτησαν στις συναλλαγές τους τη χρήση νομισμάτων.