ΓΔ: 2087.2 1.05% Τζίρος: 225.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

Πτώση των τιμών και αυξημένη παραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 30% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, μειώνοντας την πίεση στους προμηθευτές για εκπτώσεις και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδότηση λογαριασμών, ώστε να μειωθεί όσο γίνεται το κόστος για τα νοικοκυριά.

Σε επίπεδα 30 % κάτω από το Φεβρουάριο κινείται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά το πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου, αποφορτίζοντας τις πιέσεις τόσο προς τους προμηθευτές για αυξημένες εκπτώσεις όσο και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για επιδότηση των λογαριασμών, προκειμένου να συγκρατείται κατά το δυνατόν το κόστος για τους οικιακούς καταναλωτές.

Η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο τον Μάρτιο, μέχρι στιγμής, διαμορφώνεται κάτω από τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ το Φεβρουάριο ξεπέρασε τα 150 ευρώ.

Η υποχώρηση των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στο συνδυασμό της αυξημένης παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τη μειωμένη ζήτηση. Πρόκειται για εποχικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται την άνοιξη και το φθινόπωρο καθώς υπάρχει ηλιοφάνεια αλλά και ισχυροί άνεμοι που αυξάνουν την πράσινη παραγωγή σε περίοδο που οι θερμοκρασίες (με εξαίρεση την κακοκαιρία στις αρχές της εβδομάδας) δεν επιβάλλουν τη χρήση θέρμανσης ή κλιματισμού.

Η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ δημιουργεί ωστόσο «παράπλευρες απώλειες» στο «μέτωπο» της ευστάθειας του δικτύου, καθώς όταν η παραγωγή ξεπερνά τη ζήτηση, μπορεί να προκληθούν διακυμάνσεις στην τάση και τη συχνότητα, επηρεάζοντας τη σταθερότητα του δικτύου.

Τα προβλήματα εντείνονται περαιτέρω σε περιόδους αργιών όπως η τρέχουσα (ενόψει της αργίας της 25ης Μαρτίου) και το Πάσχα οπότε η ζήτηση είναι ακόμα χαμηλότερη.

Για αυτόν τον λόγο οι διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) λαμβάνουν έκτακτα μέτρα περιορισμού της «πράσινης» παραγωγής με αναγκαστικές περικοπές των μονάδων.

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, όμως οι πιέσεις στο δίκτυο αυξάνονται καθώς το παραγωγικό δυναμικό των ΑΠΕ αναπτύσσεται χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης.

Ακόμη και το 2024 οπότε επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των ΑΠΕ, προστέθηκαν στο διασυνδεδεμένο σύστημα 580 μεγαβάτ, ανεβάζοντας τη συνολική ισχύ - σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή ΑΠΕ, ΔΑΠΕΕΠ - στα 12,08 γιγαβάτ. Συγκριτικά η αιχμή της ζήτησης την περασμένη Κυριακή κυμάνθηκε κοντά στα 7 γιγαβάτ.

Απάντηση στο πρόβλημα των περικοπών της παραγωγής ΑΠΕ μπορεί να δώσει η αποθήκευση ενέργειας τόσο στα υδροηλεκτρικά με αντλιοταμίευση όσο και σε μπαταρίες μεγάλης ισχύος που αρχίζουν σταδιακά να εγκαθίστανται από εφέτος στο σύστημα.

Επίσης, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας όταν υπάρχει ζήτηση από γειτονικά συστήματα. Όμως σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές είναι δύσκολο να εξαλειφθούν οι περικοπές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάλα Champions League
ΔΙΕΘΝΗ

Αρτέτα: Να δείξουμε την ίδια ενέργεια και με την Μπάγερν

Ο Μικέλ Αρτέτα ζήτησε από παίκτες και φιλάθλους της Άρσεναλ να δείξουν το ίδιο πάθος και αφοσίωση κόντρα στη Μπάγερν όπως στη νίκη με 4-1 επί της Τότεναμ, ώστε να συνεχίσουν με θετικό αποτέλεσμα στο Champions League.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αμερικανική «ένεση» κεφαλαίων οι επενδύσεις στον Κάθετο Διάδρομο

Την εμπλοκή και αμερικανικών κεφαλαίων στις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε υποδομές του Κάθετου Διαδρόμου στη Βόρεια Ελλάδα προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στ. Παπασταύρου.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βούτσιτς: Η NIS οδεύει σε πλήρες κλείσιμο χωρίς άδεια από τις ΗΠΑ

Σε τέσσερις ημέρες ενδέχεται να σταματήσει η λειτουργία της NIS, καθώς η αμερικανική άδεια εισαγωγής πετρελαίου παραμένει σε εκκρεμότητα. Ο Βούτσιτς προειδοποιεί για επιπτώσεις σε υγεία, μεταφορές και εφοδιασμό.
Metlen Energy & Metals banner
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Προοπτικές για ισχυρή ανάπτυξη σε μέταλλα και ενέργεια

Η METLEN επενδύει για να αυξήσει την παραγωγή και το μερίδιό της σε μέταλλα και ενέργεια. Νέα οικονομική εκτίμηση δείχνει ότι η εταιρεία έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Ραγδαία πράσινη μετάβαση επιχειρήσεων και βιομηχανίας σε Πεκίνο, Τιεντσίν, Χεμπέι

Η περιοχή Πεκίνου, Τιεντσίν και Χεμπέι ενίσχυσε την πράσινη μετάβαση με λιγότερους φόρους και βελτιωμένη ποιότητα αέρα. Επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από φοροελαφρύνσεις 1,63 δισ. γιουάν για περιβαλλοντικές δράσεις 2021-2025.