ΓΔ: 2313.62 1.49% Τζίρος: 644.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

ΕΛΕΤΑΕΝ: Σε ανοδική τροχιά παραμένουν οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια

Το 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 39 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 125,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 2,4% σε σχέση με το τέλος του 2023.

Στα 5.355 μεγαβάτ (MW) έφθασε στο τέλος του 2024 η αιολική ισχύς που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο, σύμφωνα με την ετήσια Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ελλάδα που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Με βάση τη Στατιστική, κατά το 2024 συνδέθηκαν στο δίκτυο 39 νέες ανεμογεννήτριες συνολικής αποδιδόμενης ισχύος 125,5 MW που αντιστοιχούν σε επενδύσεις συνολικού ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτό αποτελεί αύξηση 2,4% σε σχέση με το τέλος του 2023.

Πρόκειται για μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, που παραμένει θετικός, η οποία σύμφωνα με την Ένωση οφείλεται στο συνδυασμό δύο παραγόντων:

  • Το προηγούμενο έτος (2023) ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, διότι ολοκληρώθηκαν και συνδέθηκαν πάρα πολλά νέα αιολικά πάρκα. Ομοίως, το επόμενο έτος (2025) αναμένεται πολύ πιο θετικό, διότι αυτή την περίοδο κατασκευάζονται ή έχουν συμβολαιοποιηθεί πολλές νέες αιολικές επενδύσεις που θα ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Εκτιμάται λοιπόν ότι η υστέρηση του 2024 μπορεί να οφείλεται και σε συγκυριακούς παράγοντες χρονοπρογραμματισμού των επενδύσεων.
  • Σημαντικός παράγοντας παραμένει η καθυστέρηση που οφείλεται στα γραφειοκρατικά εμπόδια και τη συχνή αδυναμία υπηρεσιών να εφαρμόζουν ορθά τις προβλέψεις και τις προθεσμίες της αδειοδοτικής νομοθεσίας. Ως αποτέλεσμα τα αιολικά πάρκα αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς αδειοδότησης που είναι σαφώς χειρότερο από των άλλων τεχνολογιών.

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, κατά το τέλος του 2024 ήταν υπό κατασκευή ή είχαν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 1,1 GW νέων αιολικών πάρκων, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 18 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 300 MW περίπου, που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα ξεπεράσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης διετίας.

Σε επίπεδο Περιφερειών, η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων αφού φιλοξενεί 2.346 MW (44%) και ακολουθεί η Πελοπόννησος με 667 ΜW (12%) και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη όπου βρίσκονται 535 MW (10%).

Όσον αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο Top-5 κατατάσσονται:

  • ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με 1.034 MW (19,3%)
  • ΜORE με 766 MW (14,3%)
  • Iberdrola Rokas με 409 MW (7,6%)
  • Principia με 368 MW (6,8%) και
  • ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 276 MW (5,2%)

Ακολουθούν η Total Energies, η EDF, η METLEN, η Jasper Energy, η Cubico, η HELENiQ Energy κ.α.

H εικόνα για τους κατασκευαστές των ανεμογεννητριών είναι η εξής: H Vestas έχει προμηθεύσει το 44,7% της συνολικής αποδιδόμενης αιολικής ισχύος στην Ελλάδα. Ακολουθούν η Enercon με 25,8%, η Siemens Gamesa με 16,8%, η Nordex με 7,3% και η GE Renewable Energy με 3,8%. Μικρότερα μερίδια κατέχουν οι EWT, Goldwind και Leitwind.

Η εικόνα για τις ωριαίες συμμετοχές της αιολικής ενέργειας στο σύστημα το 2024 έχει ως εξής:

  • η μεγαλύτερη ωριαία διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν 90,3% και παρατηρήθηκε τη Δευτέρα 08.04.2024 (03:00 - 04:00)
  • συνολικά για 2.575 ώρες του έτους, η διείσδυση αιολικής ισχύος ήταν πάνω από 30% της ζήτησης ενέργειας
  • συνολικά για 5.253 ώρες η διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών ήταν πάνω από 30% και για 2.618 ώρες ήταν πάνω από 60%
  • η συνολική ωριαία διείσδυση των αιολικών και φωτοβολταϊκών ξεπέρασε το 100% της ζήτησης για 306 ώρες κατά το 2024.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metlen Energy & Metals banner
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

METLEN: Νέα έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ιταλία

Η METLEN ανακοίνωσε νέες συμβάσεις και συνεργασίες σε έργα ΑΠΕ και αποθήκευσης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε EPC για φωτοβολταϊκό 24,5 MW στην Ουαλία, στην Ιρλανδία προχωρά με φάσεις 65 MW στο Project Monvallet και στην Ιταλία υπέγραψε επταετή συμφωνία tolling για BESS 25 MW με στόχο λειτουργία το 2026.
Φωτοβολταικό
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ContourGlobal: Στην Ελλάδα με φωτοβολταϊκά 37 MWp και μπαταρίες 500 MW

Η ContourGlobal μπαίνει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ, εξαγοράζοντας 26 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 37 MWp και αποκτώντας έργα μπαταριών (BESS) 500 MW/2.000 MWh. Το πρώτο έργο 100 MW στη Θεσσαλία ξεκινά το 2026 και στοχεύει να λειτουργήσει στις αρχές του 2027.
Πυρηνική ενέργεια ιδέα
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κοπεγχάγη σχεδιάζει να καταργήσει την απαγόρευση της πυρηνικής ενέργειας

Η Δανία σχεδιάζει να κατασκευάσει μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για να καλύψει ενεργειακές ανάγκες, αίροντας την απαγόρευση του 1985, ενώ παραμένει προσηλωμένη στις ΑΠΕ, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλίματος και Ενέργειας.
Αποθήκευση Ενέργειας-μπαταρίες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε μπαίνουν στην πρίζα οι πρώτες μπαταρίες, ποιες εταιρείες κάνουν την αρχή

Γιατί καθυστέρησαν οι μπαταρίες. Τα βασικά «αγκάθια» και τα πρώτα έργα που θα μπουν στο σύστημα από τον Μάρτιο, την ώρα που οι περικοπές ΑΠΕ σπάνε ρεκόρ και το κόστος ρεύματος παραμένει υψηλό.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Metlen: Deal με Όμιλο Τσάκου σε ΑΠΕ, οι μπαταρίες που μπαίνουν «πρίζα»

Οι μπαταρίες που ετοιμάζεται να βάλει στο σύστημα το προσεχές διάστημα η Metlen μετά και το mega deal με τον όμιλο Τσάκου για υβριδικό έργο ΑΠΕ που περιλαμβάνει φωτοβολταϊκό πάρκο και σύστημα αποθήκευσης.