Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πλέον οι ελαιοπαραγωγοί, καθώς η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο έχει φτάσει στο κρίσιμο, για τους παραγωγούς, όριο των 5 ευρώ το κιλό και κινδυνεύει να πάει παρακάτω. Όλα αυτά, την ώρα που το ελαιόλαδο στο ράφι των σούπερ μάρκετ παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τον καταναλωτή, αν και αρχίζει να γίνεται εμφανής μια τάση αποκλιμάκωσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τιμή του ελαιολάδου για τον Νοέμβριο, σύμφωνα και με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν αυξημένη 6,4% σε ετήσια βάση, από 18,1% τον Οκτώβριο.
Το Μπάρι της Ιταλίας, τα Χανιά της Ελλάδας και η Χαέν της Ισπανίας είναι οι πιο αντιπροσωπευτικές αγορές ελαιολάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καλύπτουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Οι τιμές σε αυτές τις τρεις χώρες, ιδίως στην Ισπανία, έχουν αντίκτυπο στις άλλες χώρες παραγωγής και κυρίως στα ελαιόλαδα που προτίθενται να εξάγουν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΟΕ) για την εβδομάδα 25/11 - 1/12, στην Ισπανία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 530 ευρώ ανά 100 κιλά με μείωση 28,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους. Οι τιμές του ραφιναρισμένου ελαιολάδου διαμορφώθηκαν στα 474 ευρώ ανά 100 κιλά, μειωμένες κατά 33,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.
Στο Μπάρι της Ιταλίας, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διατήρησε πολύ υψηλότερη τιμή, στα 915 ευρώ ανά 100 κιλά (+1,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).
Στα Χανιά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΔΟΕ, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 495 ευρώ ανά 100 κιλά (-28,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους).
Όπως τόνισε μιλώντας στο BD ο Μανώλης Γιαννούλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου «έχουμε πέσει κάτω από τη μέση πλέον. Από τα 9,5 ευρώ είμαστε σήμερα στην περιοχή των 5 ευρώ ίσως και λίγο πιο κάτω σε επίπεδο τιμών παραγωγού. Κάτι που νομίζω θα οδηγήσει και σε μειώσεις στις τιμές στο ράφι. Το γεγονός ότι είχαμε διπλάσια παραγωγή φέτος από ό,τι πέρσι έπαιξε ρόλο. Πέρσι είχαμε πολύ μικρή παραγωγή σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου. Είναι χαμηλή η τιμή για τον παραγωγό, γιατί δυστυχώς είμαστε σε μια κοινωνία που δεν ενδιαφέρεται για τον παραγωγό γι' αυτό το λόγο και ο πρωτογενής τομέας κοντεύει να εξαφανιστεί στην Ελλάδα».
Ένα άλλο πρόβλημα, όπως είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου, είναι η μείωση της κατανάλωσης, η οποία πριν ένα χρόνο είχε φτάσει σχεδόν 40%, άρα έχουμε υπερπροσφορά πρώτης ύλης και οι ανάγκες της αγοράς είναι μικρότερες από αυτές που ήταν πριν ενάμιση χρόνο.
Παρόμοια είναι η κατάσταση όπως την περιγράφει στο BD και ο Γιάννης Πάζιος, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, εξηγώντας ότι πλέον οι τιμές έχουν αρχίσει να πλησιάζουν τα επίπεδα του κόστους παραγωγής. «Όσο η τιμή είναι πάνω από τα πέντε ευρώ καλύπτεται το κόστος παραγωγής και βγάζουν οι παραγωγοί και ένα κέρδος. Η καλύτερη θα ήταν στα έξι ευρώ», τόνισε ο κ. Πάζιος.
«Η τιμή είναι στο 5,20 με 5,30 ευρώ αλλά δεν γίνονται πάρα πολλές πράξεις. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγού να πουλήσουν σε αυτές τις τιμές, προσδοκούν μεγαλύτερες. Η αγορά αυτή τη στιγμή είναι παγωμένη. Είχε φτάσει πριν τρεις εβδομάδες και 4,90 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Από την πλευρά των παραγωγών υπάρχει προσδοκία ανόδου της τιμής, από την πλευρά των εμπόρων - τυποποιητών περιμένουν να ολοκληρωθεί η συγκομιδή, η οποία θα τελειώσει αρχές Ιανουαρίου, για να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση».
Ωστόσο, φέτος στο «παιχνίδι» έχει μπει και η Τουρκία, όπως τόνισε ο κ. Γ. Πάζιος, καθώς έχει αρθεί το εμπάργκο του Ερντογάν για την εξαγωγή χύμα ελαιολάδου. «Εδώ και τρεις εβδομάδες επιτρέπονται πλέον οι εξαγωγές και έδωσε τη δυνατότητα περίπου σε 300.000 τόνους να μπουν στην αγορά παντού στον κόσμο. Ένας βασικός δείκτης που διαμόρφωσε τη σημερινή κατάσταση».