ΓΔ: 1458.21 -0.04% Τζίρος: 126.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:34 DATA
Ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, κ. Δ. Τσάκωνας. Πηγή: Capital Link

Ποια είναι η στρατηγική του Δημοσίου για τις εκδόσεις ομολόγων το 2025

Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και οι μειωμένες ανάγκες χρηματοδότησης περιορίζουν τις εξόδους του ΟΔΔΗΧ στις αγορές, παρά την αυξημένη ζήτηση τίτλων από επενδυτές.

Αντιμέτωπος με ένα «ευχάριστο πονοκέφαλο» είναι ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΟΔΗΧ), κ. Δ. Τσάκωνας, καθώς από τη μία πλευρά οι επενδυτές ασκούν πιέσεις για εκδόσεις περισσότερων ελληνικών ομολόγων, αλλά από την άλλη το Δημόσιο δεν έχει μεγάλες ανάγκες δανεισμού για το 2025 και παράλληλα διαθέτει υψηλή ρευστότητα. 

Ακριβώς εξαιτίας αυτής της υψηλής ρευστότητας το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ αποφάσισαν να προχωρήσουν στην πρόωρη αποπληρωμή, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, δανείων από το πρώτο μνημόνιο ύψους 7,935 δισ. ευρώ, μία τακτική η οποία θα συνεχιστεί και εντός του επόμενου έτους. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσάκωνας, μιλώντας στο πλαίσιο του 26ου συμποσίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη η Ελλάδα διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα τα οποία φθάνουν στο 20% του ΑΕΠ και ως εκ τούτου το πιο δύσκολο για τον Οργανισμό είναι να βρει τον απαραίτητο «χώρο» προκειμένου να προχωρήσει σε νέες εκδόσεις. 

Τόνισε χαρακτηριστικό ότι «δεδομένης της υπεραπόδοσης του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού που έχει ήδη συμβεί, του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2025, της ευνοϊκής δομής του χαρτοφυλακίου ελληνικού δημόσιου χρέους, των πολύ χαμηλών χρεολυσίων και ετήσιων πληρωμών τόκων, της μηδενικής έκθεσης σε συναλλαγματικό και επιτοκιακό κίνδυνο κ.λπ., το πιο δύσκολο μέρος της δουλειάς του ΟΔΔΗΧ για το επόμενο έτος, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, είναι να βρει χώρο για εκδοτική δραστηριότητα. Έχοντας ταμειακά αποθέματα κοντά στο 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας, καθιστά δύσκολη την πρόσβαση του ΟΔΔΗΧ στις κεφαλαιαγορές».

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απουσιάσει από τις αγορές, καθώς ένας από τους βασικούς στόχους είναι να διατηρήσει μια ρευστή καμπύλη αποδόσεων επιτοκίων μηδενικού κινδύνου και «επομένως ο ΟΔΔΗΧ πρέπει να έχει συνεχή πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και διάλογο με τους επενδυτές. Το επόμενο έτος η στρατηγική χρηματοδότησης θα είναι παρόμοια με ό,τι έγινε μέχρι στιγμής, πιθανότατα λίγο λιγότερο, διότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του επόμενου έτους είναι πράγματι πολύ περιορισμένες», σημείωσε ο επικεφαλής του. .

Αναφερόμενος στη δραστηριότητα του Οργανισμού κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σημείωσε ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 αποτέλεσε το σημείο - κλειδί για την ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου ο ΟΔΔΗΧ προχώρησε «σε δύο πολύ επιτυχημένες νέες εκδόσεις αναφοράς ΟΕΔ με διάρκεια 10 και 30 ετών. Μέσω αυτών των δύο κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων, η Ελλάδα άντλησε 4 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ποσό ρεκόρ όσον αφορά τα εκδοθέντα ποσά και ταυτόχρονα διεύρυνε τη βάση των επενδυτών πραγματικού χρήματος κατά 30%, έχοντας επιτύχει νέα ρεκόρ όσον αφορά το μέγεθος των βιβλίων εντολών, την ποιότητα των επενδυτών και τη μείωση των περιθωρίων δανεισμού».

Η πολύ καλή πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών αποτέλεσε έναν ακόμη υποστηρικτικό παράγοντα ενώ παράλληλα ο κ. Τσάκωνας προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και νέες πρόωρες αποπληρωμές δανείων και το 2025, γεγονός το οποίο «παρέχει στον ΟΔΔΗΧ χώρο για χρηματοδοτική δραστηριότητα, αντικαθιστώντας το «μη εμπορεύσιμο χρέος» του Επίσημου Τομέα με νέα ΟΕΔ, είτε με την εισαγωγή νέων εκδόσεων με νέες διάρκειες, είτε με την αύξηση της ρευστότητας σε προηγούμενες εκδόσεις σε όλο το φάσμα ληκτότητας της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων, μέσω Κοινοπρακτικών Εκδόσεων Ομολόγων ή μέσω δημοπρασιών, μετά από επικείμενο προαναγγελθέν τακτικό πρόγραμμα δημοπρασιών».

Το σημαντικό για την ελληνική οικονομία και το οικονομικό επιτελείο έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα θα «συνεχίσει να επικεντρώνεται στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, στην ολοκληρωμένη και προορατική διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων και χαρτοφυλακίου, στη συνέπεια της στρατηγικής χρηματοδότησης. Όλα τα προαναφερθέντα παρέχουν εμπιστοσύνη στην επενδυτική κοινότητα, η οποία έχει απεικονιστεί σαφώς καθώς τα spreads των ελληνικών ομολόγων βαίνουν μειούμενα έναντι των ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης», όπως προσέθεσε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων ύψους 375 εκατ. ευρώ

Το Ελληνικό Δημόσιο παρέχει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.