Ποσότητες 500 εκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε ετήσια βάση για τα επόμενα 10 χρόνια, πρόκειται να δεσμεύσει η Βουλγαρία στον πλωτό τερματικό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης. Με τον τρόπο αυτό, η βουλγαρική πλευρά επιχειρεί να αποδείξει τη δέσμευσή της στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος, το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει την πρωτεύουσα του Έβρου και το λιμάνι της σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο.
Φορέας υλοποίησης της πλωτής εγκατάστασης φυσικού αερίου (κατά τα πρότυπα της Ρεβυθούσας), είναι η Gastrade, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η ΔΕΠΑ με 20%, από βουλγαρικής η Bulgartransgaz με επιπλέον 20% και η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου Gaslog, του κ. Πίτερ Λιβανού. Μάλιστα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πέμπτος μέτοχος/συνέταιρος θα είναι η ρουμανική Romgaz.
Το έργο θα εγκατασταθεί 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και θα έχει αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικών μέτρων και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου 5,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Η πλωτή μονάδα θα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ. και μέσω του αγωγού αυτού το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας και ειδικότερα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ουγγαρίας αλλά και της Ουκρανίας.
Το έργο συνδυάζεται με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) αλλά και με τον αγωγό TAP. Για τους λόγους αυτούς προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων νέων διεθνών προμηθευτών LNG, όπως οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, αλλά και υφιστάμενων όπως το Qatar και η Αλγερία, αλλά και μεγάλων εταιρειών εμπορίας LNG. Η λειτουργία της εγκατάστασης προγραμματίζεται για το 2022.
Η ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης έγινε στις αρχές της εβδομάδας, μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει η Gastrade για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Market Test), μέσω της οποίας θα γίνει δέσμευση δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης.
Εν τέλει, η προθεσμία της 10ης Μαρτίου παρατάθηκε για τις 20 Μαρτίου. Πάντως, στο πρώτο στάδιο της όλης διαδικασίας, που δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, προσφορές υποβλήθηκαν από 20 εταιρείες για συνολικές ποσότητας 12,2 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο. Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, τις ποσότητες πρόκειται να δεσμεύσει η Bulgargaz, που είναι ο κρατικός εισαγωγέας φυσικού αερίου της γειτονικής χώρας.
Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στο τέλος Φεβρουαρίου, την Αλεξανδρούπολη είχε επισκεφτεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαιρετίζοντας την επίσημη συμμετοχή της Βουλγαρίας με 20% στην Gastrade, στο πλαίσιο του Δ’ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για «ένα έργο εξαιρετικά μεγάλης σημασίας έτσι ώστε να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο και να καταστούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία η πύλη εισόδου φυσικού αερίου προς τις αγορές της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης δια θαλάσσης».
Ο κόμβος της Αλεξανδρούπολης είναι λίαν σημαντικός όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για σειρά γειτονικών χωρών και ασφαλώς και την Ε.Ε., δεδομένου ότι θα επιτρέψει τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο και θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό και ασφαλώς και το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου. Ειδικότερα ο εφοδιασμός θα γίνει με φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω του υπό κατασκευή αγωγού TAP. Το έργο έχει και την σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ, στοιχείο που επίσης δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται.