ΓΔ: 1408.5 -0.01% Τζίρος: 100.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

EY Ελλάδος: Υιοθέτηση μίας πράσινης φορολογικής πολιτικής στην χώρα

Κατά τη συζήτηση, η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη, αναδείχθηκε ως μια θετική και ελπιδοφόρα κατεύθυνση για την Ελλάδα.

Η EY Ελλάδος, συνεισφέροντας ενεργά στον μετασχηματισμό της φορολογίας, συμμετείχε ως Πλατινένιος Χορηγός στο 20ο Athens TaxForum, “Connecting Experts and Shaping Reforms”, που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Καθώς η φετινή διοργάνωση συνέπεσε με σημαντικές παγκόσμιες εξελίξεις που δημιουργούν ένα πιο ρευστό φορολογικό περιβάλλον, η συμμετοχή της EY ανέδειξε τη σημασία της διαφάνειας, της καινοτομίας και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της φορολογίας και τη συμβολή της στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Πράσινη μετάβαση και φορολογική καινοτομία

Στο πάνελ «Πράσινη Φορολογική Μεταρρύθμιση: Η Πράσινη Μετάβαση Συμβάλλει στην Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή», η κυρία Κωνσταντίνα Γαλλή, Εταίρος στο Τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, η κυρία Κωνσταντίνα Νικολάου, Senior Manager στο Τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, και η κυρία Ελένη Βρέντζου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Φορολογικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανέλυσαν τη συμβολή της πράσινης φορολογίας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και την προώθηση της κοινωνικής ισότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Γαλλή επεσήμανε την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται στην Ελλάδα για την υιοθέτηση μίας πράσινης φορολογικής πολιτικής, καθοδηγούμενης, τόσο από τις επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες, όσο και από την εθνική στρατηγική. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η EY, ως ανάδοχος του έργου της DG Reform της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο «Πράσινη Φορολογική Πολιτική - Συμβολή στην πράσινη μετάβαση και την κοινωνικοοικονομική συνοχή μέσω της ανάπτυξης μιας νέας πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης», και σε συνεργασία με το ΥΠΟΙΚ, στοχεύουν «από κοινού στη χάραξη πολιτικών που δε θα επιβαρύνουν τα χαμηλότερα - βάσει εισοδήματος - κοινωνικά στρώματα και θα διατηρούν την ανοδική πορεία του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης».

Από την πλευρά της, η κυρία Νικολάου, επικεντρώθηκε στη σημασία της συμπεριφορικής φορολογίας ως εργαλείου διαμόρφωσης της φορολογικής πολιτικής και κουλτούρας, εξηγώντας ότι «η στοχευμένη μελέτη των συμπεριφορών του φορολογουμένου, μπορεί να έχει πολυεπίπεδα αποτελέσματα - οικονομικά, δημοσιονομικά, και κοινωνικά». Σημείωσε, δε, ότι η συμπεριφορική φορολογία μπορεί να ενθαρρύνει τη συμμόρφωση των φορολογούμενων, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη προς το σύστημα, αλλά και έχοντας σαφή πλεονεκτήματα έναντι της κλασσικής επιβολής οποιασδήποτε φορολογικής πολιτικής.

Κατά τη συζήτηση, η ανάπτυξη ενός φορολογικού πλαισίου που προωθεί την κοινωνικοοικονομική συνοχή και ταυτόχρονα ενισχύει την πράσινη ανάπτυξη, αναδείχθηκε ως μια θετική και ελπιδοφόρα κατεύθυνση για την Ελλάδα, ενώ η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στην αρμονική σύζευξη της πράσινης μετάβασης με τις εθνικές ιδιαιτερότητες, υπογραμμίστηκε ως κρίσιμος παράγοντας για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Συμπεριφορική φορολογία: Η εμπειρία της Πολωνίας

Σε μία διαφορετική συζήτηση, η κυρία Γεωργία Σταματέλου, Εταίρος στο Τμήμα Φορολογικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, συνομίλησε με την κυρία Dorota Pokrop, Partner, EY Polska και EY CESA RegionalLeader for IndirectTax, για τον φόρο ζάχαρης και την εμπειρία της Πολωνίας από την εισαγωγή και εφαρμογή του.

Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν οι πολλαπλοί λόγοι που ώθησαν την Πολωνική Κυβέρνηση στην επιβολή του φόρου, εξετάζοντας τις επιδιώξεις για βελτίωση της δημόσιας υγείας και την αναζήτηση νέων πηγών εσόδων, με την κυρία Pokrop να δηλώνει ότι «παρόλο που ο φόρος, στα τρία χρόνια της εφαρμογής του, έχει συμβάλει σε μία ορισμένη μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, η συνολική εμπειρία της χώρας υποδεικνύει την ανάγκη για μία ολιστική προσέγγιση, με συνδυασμό πολλαπλών μέτρων προκειμένου να υπάρξει πραγματική αλλαγή στις συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία». Τέλος, εξετάστηκαν οι προοπτικές και τα περιθώρια για περαιτέρω φορολογικές καινοτομίες που στοχεύουν στην προαγωγή της δημόσιας υγείας, τόσο στην Πολωνία, όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αυξημένα έσοδα φέρνουν νέες μόνιμες μειώσεις στη φορολογία

Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει σε μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών και τεκμηρίων διαβίωσης. Πλήρης κατάργηση και του Τέλους Επιτηδεύματος έως το 2027.
Papathanasis, YPETHO, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Εκταμίευση ενός δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

H Ελλάδα έχει εκταμιεύσει πλέον 18,2 δισ. ευρώ από το ΤΑΑ, ποσό που ξεπερνά το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»,  κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η θέση των 27 κρατών- μελών.
Vouli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή η κύρωση του Κώδικα ΦΠΑ

Tα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την «άδικη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης», αναγνωρίζοντας ωστόσο την ανάγκη επικαιροποίησης και κωδικοποίησης της νομοθεσίας για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.