ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Pfizer-kentro-thessaloniki
Φωτό: ΑΠΕ

Η Pfizer επεκτείνει τις εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη μέχρι το 2026

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer, Ν. Γκαριμπόλντι, η εταιρεία θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός νέου, Παγκόσμιου Kέντρου Μάθησης και Ανάπτυξης.

«Θα συνεχίσουμε ν' αναπτυσσόμαστε στη Θεσσαλονίκη»: με τη φράση αυτή ο επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), έδωσε σήμερα το στίγμα των προθέσεων της πολυεθνικής βιοφαρμακοβιομηχανίας για την πόλη. Γνωστοποίησε ότι η Pfizer σχεδιάζει την επέκταση των κτηριακών εγκαταστάσεών της σε μέρος της έκτασης όπου ήδη χωροθετούνται, στο «East Plaza Campus», εντός του 2026, ώστε να μπορούν να στεγάσουν επιπλέον 200-250 άτομα.

Ο κ. Γκαριμπόλντι προανήγγειλε επίσης τη δημιουργία ενός νέου, Παγκόσμιου Kέντρου Μάθησης και Ανάπτυξης (Global Center of Learning and Development), για το οποίο οι προσλήψεις θα αρχίσουν μέχρι το τέλος του 2024. Επανέλαβε ότι στόχος είναι η Pfizer να «κλείσει» τη χρήση 2024 με περίπου 1200 εργαζόμενους στους τέσσερις οργανισμούς της που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, έναντι των 168 με τους οποίους ξεκίνησε το 2020, εν μέσω πανδημίας. Για το 2025, υπενθύμισε, η Pfizer προβλέπεται ότι θα απασχολεί στη Θεσσαλονίκη σχεδόν 1400 άτομα.

Σήμερα, στα 9000 τετραγωνικά του «East Plaza Campus», στα ανατολικά της πόλης, στεγάζονται τέσσερις παγκόσμιοι οργανισμοί της Pfizer, για την πρόσληψη στους οποίους η εταιρεία έχει λάβει μέχρι σήμερα πάνω από 35.000 βιογραφικά: το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (το οποίο, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, απασχολούσε πέρυσι περίπου το 1% των επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Ελλάδα), το Κέντρο Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών, το τμήμα Safety Surveillance & Risk Management (Ασφάλειας Φαρμάκων & Φαρμακοεπαγρύπνησης) και το Pfizer Research & Development (Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης Κλινικών Μελετών).

Στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης απασχολούνται εργαζόμενοι από 51 εθνικότητες, το 15% των οποίων προέρχονται από brain gain (‘Ελληνες που επέστρεψαν από το εξωτερικό, όπου είχαν μεταναστεύσει κατά την κρίση). Πρόκειται για εκατοντάδες ερευνητές, που εργάζονται πάνω σε πρωτοποριακά πρότζεκτ της Pfizer με παγκόσμιο αντίκτυπο.

Για παράδειγμα, στο Pfizer Research & Development, που αριθμεί πάνω από 230 εργαζομένους/ες στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 170 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στην Αθήνα, «τρέχουν» πλέον κλινικές μελέτες και δοκιμές της Pfizer, οι οποίες μέχρι το 2023 γίνονταν ως επί το πλείστον μόνο στην Ασία και τη Βόρεια και Νότια Αμερική, όπως γνωστοποίησε η επικεφαλής του, Μarge Bailanis (Μαρτζ Μπαϊλάνις). Η γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα επιτρέπει την αξιοποίηση των ζωνών ώρας, ώστε η έρευνα να «τρέχει» 24 ώρες το 24ωρο και οι ερευνητές που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη έχουν μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε περισσότερες από 300 κλινικές μελέτες παγκοσμίως.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί και Κέντρο Ασφάλειας Φαρμάκων και Φαρμακοεπαγρύπνησης της Pfizer, το οποίο είναι πλήρως υπεύθυνο για περισσότερα από 120 φαρμακευτικά προϊόντα παγκοσμίως. Στο κέντρο εργάζονται σήμερα 19 ιατροί εξαιρετικών δεξιοτήτων, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του, Giovanni Furlan (Τζιοβάνι Φουρλάν), σύμφωνα με τον οποίο είναι η πρώτη φορά που ένας παγκόσμιος οργανισμός για τη φαρμακευτική ασφάλεια και φαρμακοεπαγρύπνηση εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, φέρνοντας στην πόλη και δεξιότητες, που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν.

Τη Θεσσαλονίκη επέλεξε η Pfizer και για την εγκατάσταση ενός από τα μόλις έξι κέντρα Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών της παγκοσμίως, όπως σημείωσε ο επικεφαλής του, Γιώργος Κοσκινάς. Στην Ευρώπη αντίστοιχο κέντρο υπάρχει μόνο ένα ακόμα, στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Στο κέντρο εργάζονται σήμερα 430 υπάλληλοι από 45 εθνικότητες, υποστηρίζοντας πρότζεκτ σε 70 χώρες και σε 30 διαφορετικές γλώσσες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 60 επιπλέον ελεγκτές ενισχύεται ο έλεγχος κομίστρου του ΟΑΣΘ

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Κώστας Ταγγίρης, ο ΟΑΣΘ, με σειρά μέτρων που έχει λάβει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχει μειώσει το πρόβλημα της εισιτηριοδιαφυγής.