ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Φωτο: Shutterstock

Κατοικίες με προσιτά ενοίκια: Τι προβλέπει το νέο σχέδιο της ΕΤΕπ

Έρχεται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για κατασκευή κατοικιών με σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Στόχος, να διατεθούν σπίτια με χαμηλά ενοίκια, τονίζει ο Γ. Τσακίρης.

Ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο για φθηνές κατοικίες σε όλη την Ευρώπη, με στόχο την δραστική μείωση των ενοικίων για την Ελλάδα, εκπονεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2025. Παράλληλα, όπως τόνισε χθες ο αντιπρόεδρος, Γιάννης Τσακίρης, χρηματοδοτήσεις θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, την αγροτική οικονομία και το κλίμα.

Τον Φεβρουάριο θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την ΕΤΕπ για τον σχεδιασμό που βρίσκεται εν εξελίξει για την κατασκευή κατοικιών με προσιτά ενοίκια, ώστε να δοθεί μια απάντηση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Όπως ανέφερε χθες ο Γιάννης Τσακίρης, σε ενημέρωση δημοσιογράφων, η κοινωνική συνοχή αποτελεί βασική προτεραιότητα, με τον στόχο να είναι η πτώση των ενοικίων μέσα από την αύξηση της προσφοράς των ακινήτων. Ωστόσο η άμυνα και το κλίμα αποτελούν επίσης βασικά ζητήματα που πρόκειται να επικεντρωθούν οι χρηματοδοτήσεις καθώς πρόκειται να απασχολήσουν ακόμα πιο έντονα την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Στην πολιτική συνοχής, εξήγησε ο κ. Τσακίρης, εμπίπτει και το affordable housing (προσιτή στέγαση). Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη εκδήλωση στις Βρυξέλλες όπου θα ανακοινωθούν τα πλάνα για τη στέγαση. «Όταν λέμε προσιτή κατοικία σημαίνει ότι στην Ελλάδα μπορούμε να νοικιάσουμε ένα σπίτι που να μπορεί να το σηκώνει ο μισθός μας. Δηλαδή δεν γίνεται να παίρνεις 1.000 ευρώ για να δίνεις 800 ευρώ στο ενοίκιο, αλλά 300 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.

Βασικό είναι να επηρεαστεί η προσφορά ώστε να πέσουν τα ενοίκια, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. Εξήγησε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων προσιτών κατοικιών, όπου θα μπορούσε το Δημόσιο να εισφέρει γη και ο ιδιωτικός τομέας να χτίσει και να διαχειρίζεται για 30-50 χρόνια τις κατοικίες.

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδοτεί κομμάτι της κατασκευής, σε συνδυασμό με τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ, θα υπάρξει η δέσμευση ότι αυτές οι κατοικίες θα προορίζονται για συγκεκριμένες εισοδηματικές κατηγορίες πολιτών. Το πλάνο θα αφορά νέες κατοικίες, αλλά και παλιές με ενεργειακή αναβάθμιση. Αυτό θα αφορά και κλειστά κτίρια, που, αν αναβαθμιστούν ενεργειακά θα μπορούν να βγουν πιο εύκολα στην αγορά.

«Και η ΔΥΠΑ κάνει ένα πρόγραμμα, γίνονται πάρα πολλά. Το πρόβλημα είναι τεράστιο σε όλες τις χώρες. Εμείς προσπαθούμε να τα βάλουμε σε μια σειρά και να δούμε τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων και να το φέρουμε έτσι ώστε το ενοίκιο να είναι για παράδειγμα στα 300 ευρώ», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

tsakiris_EIB

 

Στήριξη μικρομεσαίων και της καινοτομίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα τρέχει το Equifund II, ένα νέο πρόγραμμα με στόχο τη δημιουργία επενδυτικών funds στο χώρο των life sciences (βιοεπιστήμες), με τα κεφάλαια που θα διαθέσει η ΕΤΕπ να ανέρχονται σε 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έδειξαν ενδιαφέρον 16 σχήματα για life sciences και βιώσιμη ανάπτυξη. Η διαδικασία επιλογής βρίσκεται σε εξέλιξη και ανάλογα με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί ο τελικός αριθμός των funds αλλά και η κατανομή των κεφαλαίων στα δύο «παράθυρα». Παράλληλα, συνεχίζει η κανονική χρηματοδότηση κι άλλων funds.

Προχωράει επίσης κανονικά η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω των δανείων και των εγγυήσεων  στις ελληνικές συστημικές τράπεζες. Οι χρηματοδοτήσεις αυτές είναι στοχευμένες, όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, ενώ σημείωσε πως και η αγροτική οικονομία «έρχεται και δένει με το κλίμα» με την ΕΤΕπ να χρηματοδοτεί ένα έργο στην Κρήτη που είναι και αντιπλημμυρικό και αρδευτικό.

Αναφορικά με τον ενεργειακό κλάδο η ΕΤΕπ έχει επικεντρωθεί και στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία θα έχουν χορηγηθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.  Σχεδόν όλα αυτά είναι για ενεργειακές υποδομές, «έτσι ώστε το φθηνό κόστος των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης σε συνδυασμό τα δικά μας δάνεια να κατεβάσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σε όλους τους Έλληνες καταναλωτές».

Η ΕΤΕπ θα επικεντρωθεί πολύ στις υποδομές, οι οποίες όχι μόνο θα κατεβάσουν πολύ το κόστος στους λογαριασμούς αλλά επίσης χτίζοντας ένα ισχυρό δίκτυο και διασυνδέσεις, ώστε να μπορέσει η χώρα να εκμεταλλευτεί περισσότερο τις δυνατότητες που έχει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τους επόμενους δυο μήνες θα υπογραφούν ένα από τα πρώτα πρότζεκτ για μπαταρίες στην Ελλάδα. «Είναι ένα αρκετά μεγάλο υβριδικό έργο», σημείωσε ο κ. Τσακίρης.

Υπάρχει επίσης σχεδιασμός για χρηματοδότηση έργων δέσμευσης ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί τέσσερα έργα, ενώ ακόμη τρία βρίσκονται σε λίστα για να λάβουν χρηματοδότηση.

Για τους αγρότες υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση της παραγωγής με έργα υποδομής σε περιοχές οι οποίες και έχουν αγροτική περιοχή και είναι ευαίσθητες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. «Όλα αυτά πάνε μαζί, αγροτική παραγωγή, αντιπλημμυρικά, ξηρασία. Είναι ένας κύκλος», όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης.

Το επόμενο βήμα είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης μικρών νησιών που θα υπογραφεί στις 21 Νοεμβρίου στη Νάξο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είναι περίπου, γιατί εξαρτάται και από τις τιμές των ρύπων, πάνω από 2 δισ. ευρώ τα οποία είναι επιδοτήσεις που έρχονται από τα παλιά δικαιώματα των ρύπων τα οποία θα συνδυάζονται με δάνεια της ΕΤΕπ και θα μοχλεύσουν συνολικά περί τα 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Έπεται το Modernization Fund που είναι για την ηπειρωτική Ελλάδα. Έχει ακριβώς τον ίδιο στόχο με το Ταμείο Απανθρακοποίησης αλλά για την ηπειρωτική χώρα. Σε αυτό το fund δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν, αλλά εκτιμάται πως θα είναι περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ και αναμένεται να εφαρμοστούν πιο ευέλικτες διαδικασίες.

Οι προτεραιότητες της ΕΤΕπ

Αναλύοντας τις βασικές προτεραιότητες της ΕΤΕπ, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι:

  1.  Η πρώτη προτεραιότητα έχει να κάνει με το κλίμα, με την ΕΤΕπ να επικεντρώνεται στην οικονομία μηδενικών ρύπων. «Για παράδειγμα στην Ελλάδα στο κλίμα και την ενέργεια, μπορούμε να βάλουμε την επένδυση 400 εκατ. ευρώ στον Μυτιληναίο συν τα 30 εκατ. ευρώ που βάλαμε στο πράσινο ομόλογο» σημείωσε ο κ. Τσακίρης που υπενθύμισε ότι η ΕΤΕπ ήταν η πρώτη που εισήγαγε τα πράσινα ομόλογα πριν από 15 χρόνια.
  2. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η τεχνολογία. Για την τεχνολογία πέρα από τις απευθείας χρηματοδοτήσεις σε τεχνολογικές εταιρείες μέσα από το Venture debt, ενώ μεγάλο κομμάτι αποτελεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων το οποίο χρηματοδοτεί funds σε όλο το εύρος των επενδύσεων.
  3. Στις νέες προτεραιότητες της ΕΤΕπ εντάσσεται πλέον και η άμυνα. Όχι οπλικά συστήματα, όπως εξήγησε ο κ. Τσακίρης, αλλά μπορούν να χρηματοδοτηθούν drones, ραντάρ, περιπολικά σκάφη λιμενικού, διπλές υποδομές, όπως πρόσφατα που χρηματοδοτήθηκε ένα λιμάνι στη Δανία το οποίο είναι ουσιαστικά για χρήση από το ΝΑΤΟ.
  4. Σημαντική έμφαση στον κλάδο της άμυνας θα δοθεί στην τεχνολογία. Όπως επισήμανε ο κ. Τσακίρης, η άμυνα αποτελεί ένα δύσκολο κλάδο καθώς οι περισσότεροι πελάτες που είναι και τα υπουργεία Άμυνας των κρατών μελών δεν δείχνουν εξωστρέφεια προτιμώντας να κρατούν την τεχνολογία που αναπτύσσουν εντός των τειχών. Όπως επισήμανε, η τεχνολογία που παράγεται πρέπει να γίνει εξωστρεφής, ενώ υπογράμμισε το γεγονός πως πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα ασχολούνται με την άμυνα και την ασφάλεια.
  5. Ακόμα μια νέα προτεραιότητα για την ΕΤΕπ αποτελεί η αγροτική οικονομία, που έρχεται να δέσει με τα αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιούνται, καθώς η κλιματική αλλαγή έρχεται και η επάρκεια των τροφίμων θα αποτελέσει το επόμενο μεγάλο ζήτημα. «Με το κλίμα θα έχουμε θέμα στο άμεσο μέλλον».
  6. Μια ακόμη προτεραιότητα για την ΕΤΕπ αποτελεί η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης. Ένα δύσκολο εγχείρημα μέχρι σήμερα, με τον κ. Τσακίρη να σημειώνει ότι θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην εναλλακτική χρηματοδότηση πέρα από τα τραπεζικά δάνεια. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε πως τα κεφάλαια εκτός των τραπεζικών δανείων είναι πάρα πολύ μικρά στην Ευρώπη και για αυτό ο σχεδιασμός προβλέπει να διευρυνθούν περαιτέρω αυτού του είδους τα εργαλεία ώστε να μεγαλώσει σημαντικά η διαθεσιμότητα των κεφαλαίων για ταχεία αναπτυσσόμενες καινοτόμες επιχειρήσεις που θα μείνουν στη «Γηραιά Ήπειρο». Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στην εναλλακτική χρηματοδότηση πέρα από τα τραπεζικά δάνεια. Δεν μπορούμε να βρούμε πρόσβαση σε κεφάλαια. «Αυτός είναι ο σκοπός του capital union και να είναι πιο εύκολο κάποιος να επενδύσει από τη μια χώρα σε άλλη. Εκεί θα μπορούσαμε να δώσουμε εργαλεία μέσω funds», ανέφερε ο κ. Τσακίρης.
  7. Υπάρχει επίσης και το European Tech Champs Initiative. Τώρα θα ξεκινήσει το δεύτερο. Το πρώτο fund έφτασε τα 4 δις. ευρώ με περίπου τα μισά να έχουν επενδυθεί. «Αυτό το διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και επενδύει σε ευρωπαϊκά funds που επενδύουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες και μιλάμε για tickets των 100 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα 2 δισ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί σε funds και 1,4 δις. ευρώ έχει ήδη επενδυθεί» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Politis, taiped
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επένδυση - έκπληξη σε ακίνητο της Αττικής «βλέπει» η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ

Μεγάλη έκταση στην Αττική θα αξιοποιηθεί μέσα στο 2022 από φορέα που δεν συνηθίζει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Κλείνουν οι συναλλαγές για ΔΕΠΑ Υποδομών και Αφάντου, μεγάλα έργα θα «τρέξει» η Μονάδα Ωρίμανσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ενδιαφέρον ξένων για αγορά ακινήτου στην Ελλάδα

Κλονίζεται η οικονομία της Γερμανίας και οι αγοραστές από την κεντρική Ευρώπη αναβάλλουν την αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Οι κατασκευαστές απαντούν με «κρυφές» μειώσεις τιμών στην Αττική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Παρουσιάζει τον Επενδυτικό Οδηγό

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λευτέρης Σικαλίδης δήλωσε: «Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε καίριους τομείς της οικονομίας, και ο Επενδυτικός Οδηγός είναι εδώ για να λειτουργήσει ως εργαλείο στρατηγικής».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανοίγει παράθυρο χρηματοδότησης σε επιχειρήσεις

Η πλατφόρμα STEP αξιοποιεί και κατευθύνει τους πόρους από 11 χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ σε καινοτόμες επενδύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στην οικονομία και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αυτονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελειώνει το πάρτι στα ακίνητα της Μυκόνου, στρέφονται αλλού οι ξένοι

Μετά την κάμψη στον τουρισμό, εμφανίζονται και τα πρώτα αρνητικά σημάδια στα ακίνητα. Πτωτικές πιέσεις στις τιμές πολυτελών κατοικιών. Η έλλειψη νέων υποδομών «ενόχλησε» τους ξένους επενδυτές στα ξενοδοχεία.