ΓΔ: 1401.58 0.28% Τζίρος: 97.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 DATA
cryptocurrencies, Kriptonomismata
Φωτο: Shutterstock

Χάος με τους φόρους σε κρυπτονομίσματα, ιδρύεται νέα επιτροπή ειδικών

Το υπουργείο διέλυσε την πρώτη επιτροπή που είχε συστήσει χωρίς να παραδοθεί η έκθεσή της και τώρα ιδρύει νέα. Για την Εφορία σήμερα τα κρυπτονομίσματα είναι «αόρατα» και αρνείται να τα... φορολογήσει.

Από επιτροπή σε... επιτροπή πηγαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει ένα πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων, μια προσπάθεια που αποδεικνύεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Ειδικότερα, στη συγκρότηση νέας επιτροπής για τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων προχωρεί το υπουργείο, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής, Μαίρη Ψύλλα.

«Επανιδρύεται η Επιτροπή για το κρυπτονόμισμα», είπε η κα. Ψύλλα, καθώς η προηγούμενη ομάδα εργασίας που είχε συσταθεί τον Μάρτιο του 2024 διαλύθηκε τον περασμένο Αύγουστο, με απόφαση του ΥΠΕΘΟ, χωρίς να ολοκληρώσει το έργο της, που ήταν «ο καθορισμός πλαισίου φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων (digital assets)».

Στόχος της νέας επιτροπής που θα συσταθεί εντός των ημερών, θα είναι αφενός η κατάταξη των κρυπτονομισμάτων, σε μια κατηγορία (νόμισμα ή επενδυτικό στοιχείο) και σε δεύτερη φάση θα καθοριστεί ο τρόπος της φορολογικής τους αντιμετώπισης. Παράλληλα θα αναζητηθούν τρόποι ελέγχου των επενδύσεων σε cryptos, τόσο για φοροδιαφυγή όσο και για ξέπλυμα χρήματος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις προσανατολίζονται στην επιβολή ενός φόρου υπεραξίας στα κέρδη από τα crypto, ώστε τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί να αναγνωρίζονται, διότι σήμερα θεωρούνται... αόρατα από την εφορία.

Μάλιστα, πηγές του ΥΠΕΘΟ αναφέρουν ότι στόχος είναι να εφαρμοστεί το σύστημα αναγνώρισης και φορολόγησης των κρυπτονομισμάτων από τις αρχές του 2025, αν και αυτός ο στόχος φαίνεται ιδιαίτερα φιλόδοξος, με δεδομένες τις σοβαρές τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος.

Το σημερινό κομφούζιο

Σήμερα επικρατεί απόλυτο χάος, καθώς για την εφορία τα κρυπτονομίσματα είναι αόρατα, σχεδόν σαν να μην υπάρχουν. Δεν φορολογεί τις αποδόσεις τους, δεν αναγνωρίζει τα κέρδη ώστε ο κάτοχός τους να δικαιολογήσει την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά επιβάλλει ΦΠΑ στις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων.

Ειδικότερα, το τελευταίο δωδεκάμηνο καταγράφηκαν οι ακόλουθες περιπτώσεις οι οποίες καταδεικνύουν τα προβλήματα που δημιουργεί η αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων σαν «φαντάσματα».

  • Σε ζευγάρι φορολογουμένων επιβλήθηκε πρόστιμο, πάνω από 96.000 ευρώ, επειδή η ΑΑΔΕ δεν αναγνώρισε την υπεραξία ύψους 182.500.000 ευρώ από τα κρυπτονομίσματα που επικαλέστηκαν, προκειμένου να δικαιολογήσουν την απόκτηση ακινήτου.
  • Σε άλλη περίπτωση, καταλογίστηκε ΦΠΑ σε ανταλλακτήριο, για τις ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων που πραγματοποίησε. Ο λόγος, όπως εξηγούσε η σχετική απόφαση της ΔΕΔ, ήταν ότι «το κρυπτονόμισμα θεωρείται ψηφιακή μονάδα αξίας, η οποία μπορεί να ανταλλάσσεται ηλεκτρονικά και όχι νόμισμα, δηλαδή δεν είναι αποδεκτό μέσο συναλλαγής και άρα δεν είναι συνάλλαγμα».
  • Σε άλλη περίπτωση, φορολογούμενος δήλωσε στην εφορία κέρδη από κρυπτονόμισμα, ύψους 1,74 ευρώ, αλλά η ΑΑΔΕ αρνήθηκε να τα φορολογήσει, καθώς, η φορολογική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει το συγκεκριμένο επενδυτικό μέσο.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσυμπληρωμένες από το 2026 και οι δηλώσεις των επαγγελματιών

Το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης θα καταργηθεί πλήρως από το 2026, με την απόλυτη χρήση των δεδομένων των myDATA, ενώ από το ίδιο έτος και οι δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών θα προσυμπληρώνονται.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γίνεται ψηφιακό το τέλος χαρτοσήμου: Σε ποιες συναλλαγές θα επιβάλλεται

Ακόμη και στις συναλλαγές Ελλήνων που γίνονται στο εξωτερικό θα επιβάλλεται το νέο ψηφιακό τέλος, ενώ σήμερα εξαιρούνται από το τέλος χαρτοσήμου. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα στο Υπουργικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα χαρακώματα λογιστές και υπ. Οικονομικών για δηλώσεις και προθεσμίες

Πλήθος προβλημάτων και καθυστερήσεων επισημαίνουν οι λογιστές και ζητούν παράταση προθεσμιών υποβολής. Σκληρή απάντηση του Κ. Χατζηδάκη και της ΑΑΔΕ με αιχμές για συντεχνιακές σκοπιμότητες.