ΓΔ: 1468.7 -0.17% Τζίρος: 128.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
GEK TERNA
Πηγή: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Δεσμευτική προσφορά από ΓΕΚ Τέρνα για αρδευτικά και φράγμα στην Κρήτη

Η εταιρία υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για το ΣΔΙΤ κατασκευής φράγματος και αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Αγ. Ιωάννη και Χοχλάκια. Στα 74,5 εκατ. ο προϋπολογισμός.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το έργο «Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων Π.Ε. Λασιθίου και Συνοδά Έργα - Φράγμα Αγ. Ιωάννη Ιεράπετρας Π.Ε. Λασιθίου και Βασικά Έργα Αξιοποίησης Αρδευτικού Νερού», που θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ, ενταγμένο στο πρόγραμμα Ύδωρ 2.0., ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης και ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η δεσμευτική προσφορά για το έργο, προϋπολογισμού 55.900.000,00 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με παράλληλη χρηματοδότηση 18.582.900,00 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ήτοι συνολικά 74.482.900,00 ευρώ, υπεβλήθη, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Είναι το πέμπτο κατά σειρά έργο ΣΔΙΤ που δημοπρατείται και το δεύτερο που περιλαμβάνει κατασκευή φράγματος και αρδευτικού δικτύου. Αφορά την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων μελετών, την κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση αρδευτικών υποδομών στις περιοχές Αγ. Ιωάννη (Δήμος Ιεράπετρας) και Χοχλάκια (Δήμος Σητείας στην Π.Ε. Λασιθίου και περιλαμβάνουν την κατασκευή φράγματος στον Άγιο Ιωάννη και του αρδευτικού δικτύου του καθώς και λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια με τα συνοδά έργα και την αξιοποίηση με την υπογειοποίηση και βελτιστοποίηση του υφιστάμενου αρδευτικού δικτύου στην περιοχή. Το έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προτεινόμενων έργων της μελέτης μικρών ταμιευτήρων της ΠΕ Λασιθίου για την αντιμετώπιση του προβληματικού υδρολογικού ισοζυγίου και της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την περαιτέρω ανάπτυξη της γεωργίας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Έργου

Η κατασκευή του έργου θα υλοποιηθεί με την παράλληλη κατασκευή δύο ανεξάρτητων γεωγραφικά και λειτουργικά αρδευτικών δικτύων, εκ των οποίων το πρώτο βρίσκεται στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δ. Σητείας και το δεύτερο στην περιοχή του Αγ. Ιωάννη του Δ. Ιεράπετρας. Οι δύο αυτές αρδευτικές υποδομές συνθέτουν το σύνολο του έργου.

Η διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης είναι είκοσι πέντε έτη (25) περιλαμβανομένου του χρόνου κατασκευής του έργου.

Συνοπτικά, το αντικείμενο της Σύμβασης Σύμπραξης αφορά:

Στην περιοχή Παλαικάστρου και Λαγκάδας του Δ. Σητείας, αφορά στην κατασκευή και λειτουργία χωμάτινης Λιμνοδεξαμενής στα Χοχλάκια συνολικού όγκου περίπου 825.000 κ.μ., με τα συνοδά της έργα (έργα προσαγωγής νερού και μεταφοράς στις αρδευόμενες εκτάσεις, αντλιοστάσια, δεξαμενές κλπ.), για την ενίσχυση στην κάλυψη των αρδευτικών αναγκών των υφιστάμενων αρδευτικών δικτύων και καλύπτει αρδευόμενη έκταση 6.000 στρεμμάτων περίπου.

Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη αφορά την κατασκευή του φράγματος Αγ. Ιωάννη – Ιεράπετρας ύψους 52 μ. και συνολικού όγκου περίπου 1,7 εκατ. κ.μ. και των βασικών έργων αξιοποίησης αρδευτικού νερού (έργα προσαγωγής, αντλιοστάσιο, δεξαμενές, έργα διανομής των δικτύων άρδευσης) και καλύπτει αρδευόμενη έκταση 7.500 στρεμμάτων περίπου.

Το πρώτο τμήμα του έργου στο Δήμο Σητείας, θα παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό σε περίοδο 16 έως 18 μηνών, ενώ το σύνολο του έργου θα ολοκληρωθεί σε περίοδο 42 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης του έργου.

Με όλες τις ανωτέρω παρεμβάσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία με την Μονάδα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιτυγχάνεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και μετριασμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Papathanasis, YPETHO, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παπαθανάσης: Ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα η 2η θέση στα έργα ΣΔΙΤ

Ανάμεσα στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν στην Έκθεση για την κατάταξη των χωρών, είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Στα 1,7 δισ. ευρώ η συμβολή στο ΑΕΠ της βιομηχανίας χάρτου

«Πέντε χρόνια ανοδικής πορείας για την ελληνική οικονομία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να αλλάζει. Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.