ΓΔ: 1473.26 0.14% Τζίρος: 1.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:09 DATA
Φώτο: Shutterstock

«Πράσινο» για τα υπεράκτια αιολικά: Πού θα μπουν και ποιοι αντιδρούν

Άλλαξε η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που απέρριπτε περιοχές για εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σε ποιες περιοχές θα αντικατασταθούν και γιατί εντείνονται οι τοπικές αντιδράσεις.

Σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων έκανε η χώρα με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού που οριστικοποιεί τις έξι θαλάσσιες περιοχές όπου μπορούν να τοποθετηθούν οι πρώτες μονάδες.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στις ΑΠΕ παραμένουν σφοδρές και τώρα μεταφέρονται από την Κρήτη στον Πατραϊκό Κόλπο όπου τοπικοί παράγοντες μιλούν για «πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες» που θα τοποθετηθούν στην περιοχή, επιβαρύνοντας το οικοσύστημα.

Η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού κάνει δεκτή την αίτηση θεραπείας που είχε υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία ζητούσε την επαναξιολόγηση της αρχικής απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου τον Αύγουστο που απέρριπτε τις περιοχές.

Έτσι, εντάσσεται στον σχεδιασμό η περιοχή της Ζάκρου (απέναντι από τη Σητεία) και η Γυάρος, σε μια σημαντική εξέλιξη καθώς τα οικόπεδα περιλαμβάνονται στις 6 περιοχές που έχουν επιλεγεί για τη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης αιολικών πάρκων έως το 2030-2032.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος μετά το έτος 2030, με τη συνεισφορά της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται από 5% το έτος 2030 σε 34% το έτος 2050.

Πλέον, εκτιμάται ότι ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα ανάπτυξης θαλάσσιων αιολικών πάρκων και ότι έρχεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για τις πρώτες περιοχές. 

Εκτός από την Κρήτη και τη Γυάρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα οικόπεδα θα βρίσκονται στις εξής  περιοχές: ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης - Αλιβερίου), στον Β. Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού), σε θαλάσσια περιοχή στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ), που θα περάσουν στο επόμενο στάδιο μελετών, και να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε (ΕΔΕΥΕΠ), Αριστοφάνης Στεφάτος, στο ΑΠΕ.

Τονίζεται ότι η θαλάσσια περιοχή σε Ελούντα-Σπιναλόγκα μένει τελικά εκτός σχεδίων μετά τις έντονες αντιδράσεις ξενοδόχων της Κρήτης.

Θέσεις μάχης

Την ίδια ώρα, όμως, εντείνονται οι τοπικές αντιδράσεις. Πριν από λίγες μέρες, σε συνεδρίαση του ΣΠΟΑΚ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου), στον οποίο συμμετέχουν οι δήμοι που περιβάλλουν τον Κορινθιακό, ο δήμος Πατρέων κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην περιοχή.

«Το Δ.Σ. του Σ.Π.Ο.Α.Κ. συμπαραστέκεται στις πρωτοβουλίες των συλλογικών φορέων της Βόρειας Πάτρας και της Ναυπακτίας που διεκδικούν την ανάκληση του σχεδιασμού για την εγκατάσταση του τεράστιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό. Εκπροσωπώντας τους Δήμους του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, ζητάμε την άμεση ανάκληση των σχεδιασμών για εγκατάσταση των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών για την προστασία του οικοσυστήματος και της υγείας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών», δηλώνει σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον σύλλογο, στον Πατραϊκό Κόλπο θα εγκατασταθούν πάνω από 50 τεράστιες ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 695 MW πολύ κοντά στην ακτογραμμή, δηλαδή σε κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης, καθώς θα είναι σταθερής έδρασης. Αυτές προστίθενται σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή με εγκατεστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού Κόλπου.

Τα όρια του υπεράκτιου αιολικού πάρκου του Πατραϊκού είναι κοντά σε υδατικά συστήματα και σε Λιβάδια Ποσειδωνίας και σε επαφή με τα Πάρκα λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου, επισημαίνει ο σύλλογος, προσθέτοντας ότι θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα προστατευόμενων θαλάσσιων ειδών και γενικά στα οικοσυστήματα του Κόλπου καθώς επίσης και στην αλιεία.

«Διεκδικούμε την κατάργηση των αντιπεριβαλλοντικών νόμων και των σχετικών διατάξεων, που επιτρέπουν ενεργειακές επενδύσεις για τα συμφέροντα των λίγων», αναφέρει το ψήφισμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ρυθμούς ενεργειακής κρίσης οι τιμές ρεύματος με αυξήσεις «φωτιά»

Νέες μεγάλες αυξήσεις στην χονδρική αγορά ρεύματος τον Ιούνιο. Που οφείλεται το άλμα τιμών. Εξαντλούνται οι αντοχές παρόχων να απορροφούν τις αυξήσεις. Αμηχανία στην κυβέρνηση, ελπίζει σε αποκλιμάκωση το υπουργείο Ενέργειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σφοδρές αντιδράσεις στην Κρήτη για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Η χωροθέτηση αιολικών πάρκων στην Ανατολική Κρήτη, έξω από την Ελούντα, προκαλεί αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Μετακίνηση του έργου δυτικότερα προτείνει το ΥΠΕΝ.
photovoltaika-parka
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται «έξυπνα» φωτοβολταϊκά που θα ακολουθούν την πορεία του ήλιου

Πλωτά φωτοβολταϊκά συστήματα τελευταίας γενιάς με υψηλή απόδοση θα εγκαθίστανται σε λίμνες και θα καλύπτουν μέχρι το 5% της επιφάνειάς τους. Το νομοσχέδιο και οι ανησυχίες για το περιβάλλον.