ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Christine Lagarde, ECB, EKT
Φωτο: Shutterstock

«Κλειστά χαρτιά» από την Κριστίν Λαγκάρντ για τις μελλοντικές μειώσεις

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θέλησε να δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων. Αποκλιμάκωση αλλά όχι με τον επιθυμητό ρυθμό του πληθωρισμού. Τι είπε για έκθεση Ντράγκι.

Απόλυτα αρνητική στο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, εμφανίστηκε η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, επαναλαμβάνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να «κλειδώσει» αυτή τη στιγμή την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Σταθερό μότο της ΕΚΤ παραμένει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει των δεδομένων που θα έχει ανά πάσα στιγμή στην κατοχή της για την πορεία πληθωρισμού και ανάπτυξης, ενώ η κα Λαγκάρντ εκτίμησε ότι επενδύσεις και κατανάλωση είναι τα «αδύναμα» σημεία για την οικονομία της ευρωζώνης. 

Η απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, σε αντίθεση με την προηγούμενη όπου είχε σταθεί κατά της μείωσης ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ρ. Χολτζμαν, με την επικεφαλής της ΕΚΤ να παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός όντως βρίσκεται σε πορεία αποσυμπίεσης αλλά να τον χαρακτηρίζει ως «μη ικανοποιητικό». Όπως σημείωσε η ΕΚΤ συνεχίζει να εξετάζει:

  • Τις προοπτικές του πληθωρισμού. 
  • Τον υποκείμενο πληθωρισμό και 
  • Τον τρόπο μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. 

Εξ αυτών ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει το μεγάλο αγκάθι με «την πρόοδό του να μην είναι αυτή που θα θέλαμε». Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει την απόκτηση του 9% της Commerzbank από τη UniCredit, τονίζοντας ότι αυτό είναι θέμα των αρμόδιων εποπτικών αρχών, όπως ο SSM. 

Στάθηκε, πάντως, ιδιαίτερα στην έκθεση Ντράγκι, τονίζοντας ότι υπογραμμίζει την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι το έργο αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καθώς η ΕΚΤ έχει πολύ συγκεκριμένη αποστολή και σε αυτήν δεν περιλαμβάνεται η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Βέβαια η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων αποτελεί θετική εξέλιξη και για την οικονομία και ως εκ τούτου σε αυτό το επίπεδο θα είναι θετική είδηση και για την ίδια την ΕΚΤ. 

Αναφερόμενη στους κινδύνους για οικονομία και πληθωρισμό επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παραμένουν περιορισμένη. Η χαμηλότερη ζήτηση για τις εξαγωγές της ζώνης του ευρώ, λόγω, για παράδειγμα, μιας ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομίας ή μιας κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των μεγάλων οικονομιών, θα επιβαρύνει την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ. Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η τραγική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελούν σημαντικές πηγές γεωπολιτικού κινδύνου.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να έχουν λιγότερη εμπιστοσύνη για το μέλλον και το παγκόσμιο εμπόριο να διαταραχθεί. Η ανάπτυξη θα μπορούσε επίσης να είναι χαμηλότερη εάν οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αποδειχθούν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι υψηλότερη εάν ο πληθωρισμός μειωθεί ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν και η αύξηση της εμπιστοσύνης και των πραγματικών εισοδημάτων σημαίνει ότι οι δαπάνες αυξάνονται περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, ή εάν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται πιο έντονα από ό,τι αναμενόταν.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο εάν οι μισθοί ή τα κέρδη αυξηθούν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό απορρέουν επίσης από τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα και να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο. Επιπλέον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και γενικότερα η εξελισσόμενη κλιματική κρίση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των τροφίμων. Αντίθετα, ο πληθωρισμός μπορεί να εκπλήξει προς τα κάτω, εάν η νομισματική πολιτική αμβλύνει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμενόταν ή εάν το οικονομικό περιβάλλον στον υπόλοιπο κόσμο επιδεινωθεί απροσδόκητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων

Για μια πορεία με αναταράξεις έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΚΤ, μετά την πρώτη μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει ότι έχει ανοίξει ένας κύκλος χαλαρής πολιτικής. Επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία.
Christine Lagarde, ECB, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μήνυμα Λαγκάρντ στις αγορές: Μην προεξοφλείτε συνεχείς μειώσεις επιτοκίων

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζεται στα δεδομένα που θα έχει ανά πάσα στιγμή στην κατοχή της προκειμένου να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική. Ενθαρρυντικές οι πρώτες ενδείξεις για τον πληθωρισμό.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλείνει ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων: Τι δηλώνει η Κρ. Λαγκάρντ

Μετά τη 10η διαδοχική αύξηση η ΕΚΤ εμφανίζεται έτοιμη να σταματήσει. Προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί και τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα - ρεκόρ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχουν τελειώσει ακόμη οι αυξήσεις των επιτοκίων

Το βασικό μήνυμα από την πρόεδρο της ΕΚΤ ήταν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει, αλλά ο δομικός πληθωρισμός να αποτελεί αγκάθι. «Είμαστε σε ένα ταξίδι που δεν έχει τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε.