ΓΔ: 1397.63 0.94% Τζίρος: 86.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 DATA
Ergasia, Apasxolisi, Job, Employment
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ-ΣΕΒΕ: Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία

Η συχνότερα αναζητούμενη κατηγορία προσωπικού με ποσοστό 43,4% είναι οι επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι) σύμφωνα με την έρευνα.

Τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας χαρτογράφησαν με έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού το ΕΚΤ - Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο ΣΕΒΕ - Σύνδεσμος Εξαγωγέων, σε 1.600 επιχειρήσεις από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η έρευνα διεξήχθη τον Ιούλιο του 2024, ενώ 50% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής στατιστικά:

  • 63% των επιχειρήσεων αναζητούν στην παρούσα συγκυρία ανθρώπινο δυναμικό
  • 52,4% εξ αυτών, αναζητά προσωπικό λόγω ανάπτυξης (33% λόγω αύξησης πωλήσεων, 19,4% για λόγους ανάπτυξης / επέκτασης κατόπιν έγκρισης χρηματοδότησης)
  • Το 36,2% εξ όσων αναζητούν προσωπικό αφορά αναπλήρωση αποχωρήσεων, ενώ το 11,3% των επιχειρήσεων για κάλυψη προσωρινών / εποχικών αναγκών
  • Η συχνότερα αναζητούμενη κατηγορία προσωπικού με ποσοστό 43,4% είναι οι επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης (π.χ. επιστήμονες πληροφορικής, οικονομολόγοι)
  • Ακολουθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες με ποσοστό 29,6%
  • 3 στις 4 επιχειρήσεις προσφέρουν θέσεις εργασίας τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες
  • Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με μικρή προϋπηρεσία (από 1 εώς 5 έτη και μισθό έως 1.500€)
  • Οι επιχειρήσεις αναζητούν προσωπικό με κάποια μορφή πιστοποιημένων γνώσεων (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση)
  • Το 14,9% των επιχειρήσεων της έρευνας έχει προσλάβει κατά την τελευταία τριετία άτομο που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα. Μεταξύ των επιχειρήσεων που σήμερα αναζητούν εργασία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 23,6%
  • Το 76,7% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην εύρεση προσωπικού, εύρημα που δεν επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα του ΕΚΤ δείχνει ότι η γενιά του brain drain επιστρέφει στην Ελλάδα. Είναι πραγματικά πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις από αυτές που αναζητούν προσωπικό, έχουν ήδη προσλάβει Έλληνα που επαναπατρίστηκε την τελευταία τριετία.

Θέλω να συγχαρώ το επιστημονικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και τον ΣΕΒΕ για την έρευνα, στόχος μας τώρα είναι να αξιοποιηθούν τα δεδομένα από όλα τα Υπουργεία και να συμβάλλουμε ο καθένας με το ρόλο μας στην αύξηση μισθών και στη ακόμη πιο δραστική μείωση της ανεργίας».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο ένας στους δέκα παγκοσμίως έχουν κέρδος από την περιουσία τους

Τι ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του κυπριακού ομίλου Global Wealth που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα, Μιχάλης Ιωαννίδης, σχετικά με τις αποδόσεις που απολαμβάνει ο παγκόσμιος πληθυσμός από τις επιλογές του για την τοποθέτηση κεφαλαίων.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρούν οι φόβοι για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ο δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ για την ελληνική αγορά παραμένει χαμηλότερα από το 32,1% που αποτελεί τον μέσο όρο από τις αρχές της χρονιάς και αυξάνονται οι προσδοκίες για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΣΕ/ICAP: Σε ανοδική πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος το δ' τρίμηνο

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 234 μονάδες έναντι 198 το προηγούμενο τρίμηνο επαναφέροντας τον δείκτη στην τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά ανησυχία για τον πληθωρισμό

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, οι οικονομίες των χωρών της ευρωζώνης έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις. Στο επίκεντρο παραμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις.