ΓΔ: 1446.09 -0.01% Τζίρος: 64.77 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ενέργεια_ρεύμα
Φώτο: Shutterstock

Ντόμινο στο ρεύμα από την Ουκρανία: «Τρελάθηκαν» οι τιμές χονδρικής

Νέο ρεκόρ για τις βραδινές ώρες σήμερα με τιμή χονδρικής κοντά στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τεράστιες ανισορροπίες στις αγορές της ευρύτερης περιοχής προκαλούν οι καταστροφές στις υποδομές της Ουκρανίας.

Νέες ευκαιρίες για υπερκέρδη δημιουργεί η ενεργειακή κρίση της Ουκρανίας για τους ηλεκτροπαραγωγούς της χώρας μας, καθώς οι τιμές στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται, πλησιάζοντας για σήμερα τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα με νέο ρεκόρ για τις πρώτες βραδινές ώρες, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Θερμικές μονάδες λιγνίτη και αερίου στην Ελλάδα προχωρούν σε εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να επωφεληθούν από τις αστρονομικές τιμές που προσφέρονται στη διεθνή αγορά, πράγμα όμως που λειτουργεί εις βάρος του Έλληνα καταναλωτή, σύμφωνα με ειδικούς και στοιχεία της αγοράς.

Οι καταστροφές των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο για την ανατολική Ευρώπη αλλά και για την ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με το Ενεργειακό Χρηματιστήριο, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για σήμερα ανήλθε στα 197,83 ευρώ MWh, αυξημένη κατά 6,2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νέο υψηλό ρεκόρ μηνών σημειώθηκε κατά τις 20:00-21:00, όταν η μέγιστη τιμή της ημέρας ανήλθε στα 942 ευρώ MWh, την ώρα δηλαδή που σταματούν να αποδίδουν οι ΑΠΕ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει το γεγονός ότι μεγάλο κομμάτι της ενέργειας που παράγεται εκείνη την ώρα δεν προορίζεται για την κάλυψη αναγκών της εγχώριας αγοράς, αλλά για ξένες αγορές, όπως δηλώνουν traders στο Business Daily.

Συγκεκριμένα για σήμερα, η ενέργεια που θα παράγεται στις 20:00-21:00 αγοράστηκε στα 942 ευρώ από bidders για την αγορά της Βουλγαρίας, αλλά και για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Δηλαδή, πρόκειται για ντιλ που εκμεταλλεύεται την αρνητική συγκυρία των τιμών και ανεβάζει την μέση τιμή ρεύματος για τον Έλληνα καταναλωτή (και τα κέρδη του ηλεκτροπαραγωγού), ωστόσο η ενέργεια κατευθύνεται σε τρίτη χώρα.

«Οι θερμικές μονάδες λιγνίτη και αερίου δεν καλύπτουν μόνο τις εγχώριες ανάγκες μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι και σήμερα εξάγουμε περισσότερη ενέργεια από όση εισάγουμε. Η αυξημένη όμως χρήση των ακριβών μονάδων ορυκτών καυσίμων επιβαρύνει τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας», τονίζει ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής του Green Tank σε δηλώσεις του στο BD.

Μάλιστα, στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για σήμερα είναι καθαρά εξαγωγική.
Οι εισαγωγές ρεύματος της χώρας ανέρχονται στις 14,7 τεραβατώρες, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τις 22 τεραβατώρες. Την ώρα που η αγορά κατέγραψε την μέγιστη τιμή, δηλαδή στις 20:00-21:00, οι εξαγωγές (1,636 GW) πάλι υπερκαλύπτουν τις εισαγωγές (686 GW).

«Το θέμα είναι ότι οι προσφορές που γίνονται από κάποιες θερμικές μονάδες της Ελλάδας είναι πολύ μεγαλύτερες από το μεταβλητό κόστος τους», αναφέρει ο κ. Μάντζαρης.

«Προφανώς αυτό οδηγεί σε κέρδη για τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο όμως ξεπερνά κατά πολύ τον ορισμό του "εύλογου". Κάτι τέτοιο επιτρέπεται μεν από τον κανονισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά δεν παύει να επιβαρύνει δυσανάλογα τους Έλληνες καταναλωτές», προσθέτει ο ίδιος.

Το πρόβλημα της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, η κρίση συνεχίζεται στην Ουκρανία όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευτεί κοντά 6.500 ευρώ ανά Mwh. Σε δηλώσεις του χθες, ο υπουργός Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή παρέμβαση αν το θέμα της Ουκρανίας είναι μόνιμο, έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές του ρεύματος διεθνώς.

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε (σ.σ. ως χώρα) οι ακριανοί του συστήματος, δεν έχουμε διασυνδέσεις», ενώ επισήμανε πως «η ανατολική με τη δυτική Ευρώπη δεν είναι επαρκώς διασυνδεδεμένη».

«Το ερώτημα είναι πώς θα πάει ο Σεπτέμβριος γιατί συνεχίζουμε και έχουμε μία κρίση στην ευρύτερη περιοχή, γιατί έχουν βγει κάποια πυρηνικά, εν μέρει γιατί η Ουκρανία ρουφάει όλο το ρεύμα της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας και της Ρουμανίας και διαμορφώνονται τρελές τιμές. Εκεί ενδεχομένως αν το θέμα της Ουκρανίας είναι μόνιμο, θα πρέπει να υπάρχει και παρέμβαση ευρωπαϊκού χαρακτήρα που είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει. Το θέμα της Ουκρανίας δεν θα λυθεί εύκολα», ανέφερε ο ίδιος.

Σε προσπάθεια να προσφέρει ανακούφιση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη ενέργειας, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε χθες ότι στα 1,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα είναι η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Σεπτέμβριο. Όπως σημείωσε ο υπουργός, οι τιμές του ρεύματος στη λιανική αγορά είναι λίγο κάτω από τον Αύγουστο, ενώ τόνισε πως το φθινόπωρο πέφτει η ζήτηση και έτσι αναμένεται αποκλιμάκωση τιμής χονδρικής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα: Όλα τα τιμολόγια του Αυγούστου και η ελάφρυνση με την επιδότηση

Κάτω από τα 10 λεπτά/κιλοβατώρα αρχίζουν για τον Αύγουστο οι τιμές που προτείνουν οι πάροχοι στις τρεις κατηγορίες τιμολογίων. Με 1,6 λεπτά/κιλοβατώρα θα επιδοτήσει όλους τους καταναλωτές το κράτος.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φόρος 10€/MWh στα υπερκέρδη από το ρεύμα για την επιδότηση καταναλωτών

Ο φόρος θα επιβληθεί τουλάχιστον για δύο μήνες και με τα έσοδα θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με όριο κατανάλωσης 500 κιλοβατώρες. Η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρέμβει, τονίζει ο πρωθυπουργός.
businessdaily. energy prices
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο θα πληρώσουμε για ρεύμα τον Αύγουστο, τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις

Μικρότερες από τις αρχικές προβλέψεις οι αυξήσεις στα τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνονται την Πέμπτη. Προσγειώνονται χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις και τα ποσά επιδοτήσεων και έκτακτων φόρων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιοκτήτες Airbnb σε... πολιορκία από ακριβό ρεύμα και κλιματιστικά

Οι παρατεταμένοι καύσωνες αυξάνουν κατακόρυφα τη χρήση κλιματιστικών, την ώρα που ανεβαίνουν συνεχώς οι τιμές του ρεύματος. Ορισμένοι ιδιοκτήτες ενδέχεται να γυρίσουν στη μακροχρόνια μίσθωση. Στη Μάλτα έβαλαν... jukebox.