ΓΔ: 1396.44 -0.09% Τζίρος: 56.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:19:00 DATA
Φωτο: Shutterstock

Ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα για τις ιχθυοκαλλιέργειες το 2018

Ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών παραμένει ένας εκ των πλέον παραγωγικών, με το 70% έως 80% να κατευθύνεται σε εξαγωγές το 2019, όπως τονίζει έρευνα της ICAP

Σε εξαγωγές κατευθύνθηκε το 70% με 80% της παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας στη χώρα μας το 2018, σύμφωνα με έρευνα της ICAP, με τον κλάδο να παραμένει ένας εκ των πλέον παραγωγικών.

Όπως τονίζεται στην έρευνα η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παραγωγικούς και εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας στον πρωτογενή τομέα. Οι κλιματολογικές συνθήκες και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοούν την ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας. Τα προϊόντα της και συγκεκριμένα η τσιπούρα και το λαβράκι, καταλαμβάνουν σημαντική θέση στις ελληνικές εξαγωγές. 

Το μέγεθος της συνολικής εγχώριας παραγωγής τσιπούρας – λαβρακίου αυξήθηκε τη διετία 2017-2018 με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 6%, μετά από μία οκταετία συνεχούς (σχεδόν) μείωσης. 

Η τσιπούρα κάλυψε περίπου το 57% της εγχώριας παραγωγής τη διετία 2017-2018 και το λαβράκι το υπόλοιπο 43%. Οι εξαγόμενες ποσότητες τσιπούρας και λαβρακίου κάλυψαν το 78%-80% της συνολικής εγχώριας παραγωγής τα τελευταία έτη, με την Ιταλία να αποτελεί διαχρονικά την κυριότερη χώρα προορισμού των εξεταζόμενων προϊόντων (45% των συνολικών εξαγωγών). Ακολουθούν η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία. Οι εισαγωγές κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η δε εγχώρια κατανάλωση παρουσιάζει ελαφρά άνοδο τα τελευταία έτη. 

Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου για την πενταετία 2014-2018, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. 

Από την ανάλυση αυτών (βάσει δείγματος 70 επιχειρήσεων) προκύπτουν τα εξής: Το περιθώριο μικτού κέρδους παρουσίασε αύξηση την πενταετία 2014-2018 και ως μέσος όρος διαμορφώθηκε σε 12,6%. Το μέσο ετήσιο περιθώριο EBITDA εμφάνισε διακυμάνσεις και ως μέσος όρος της πενταετίας ανήλθε στο 3,1%. Αυξομειώσεις παρουσίασε και ο δείκτης της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων την ίδια περίοδο και διαμορφώθηκε στο 5,7%. Τέλος, επισημαίνεται ότι οι συνολικές πωλήσεις 38 επιχειρήσεων του κλάδου με διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία για όλη την περίοδο 2014-2018 κατέγραψαν σωρευτική αύξηση 11,4%.   
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτοπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιάννης Πελεκανάκης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, το 2023 η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λ. Αυγενάκης: Να υπάρξει εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της αλιείας

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθύμισε πως η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα της ελληνικής οικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΑΣΕ/ICAP: Σε ανοδική πορεία ο δείκτης οικονομικού κλίματος το δ' τρίμηνο

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης της χώρας παρουσίασε άνοδο στις 234 μονάδες έναντι 198 το προηγούμενο τρίμηνο επαναφέροντας τον δείκτη στην τάση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο έτος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανθεκτικός ο κλάδος χρωμάτων και βερνικιών την περίοδο της πανδημίας

Σύμφωνα με έρευνα της ICAP, η ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου, οι επενδύσεις σε νέες μεγάλες μονάδες και ο εκσυγχρονισμός ήδη λειτουργούντων ξενοδοχειακών μονάδων βοήθησε την αγορά να αντισταθμίσει τις απώλειες από την πτώση της οικοδομής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για την πρόβλεψη των ασθενειών στα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας

Το έργο PROGNOSIS στοχεύει στο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα δίνει τη δυνατότητα στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας να γνωρίζουν πότε πρέπει να παρέμβουν για αποτραπούν ασθένειες στα εκτρεφόμενα ψάρια.